I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

„Da Zrenjanin diše“ peticija podržana sa 12000 potpisa građana (VIDEO)

Udruženje građana „Stop kafileriji“ predalo je danas na pisarnici Gradske uprave peticiju pod nazivom „Da Zrenjanin diše“ koju je potpisima i ličnim podacima podržalo 12000 građana.

Peticija „Da Zrenjanin diše“ pokrenute od strane UG „STOP kafileriji“ je materijalni dokaz subjektivnih osećaja više od 12.000 ljudi i bazične biološke potrebe za vazduhom. Sakupljanje ovih potpisa i protestne vožnje pokrenuli su najnoviji talas građanskog aktivizma u Zrenjaninu. Porast zdravstvenih problema pruzrokovanih smradom iz kafilerije probudile su najstrpljivije i najtolerantnije žitelje Zrenjanina.

Višedecenijsko ignorisanje potreba stanovnika polovine Grada dovelo je do osvešćivanja činjenice da se ostvarivanjem osnovnog ljudskog prava – prava na život, ostvaruje i javni interes, te pokreću mehanizmi za njegovu implementaciju.
Stotine građana su se, sada već u dva veka, žalile i obraćale različinim institucijama. Presuda Opštinskog suda u parnici iz 1995. godine doneta je u korist građana, ali fabrika nije ispoštovala zabranu smetanja svojine 138 onih koji su tražili zaštitu suda, jer penali u sudskom izvršnom postupku nisu bili dovoljni da pogon zaustavi rad; Peticije sa po 700 potpisa predata je Gradskoj upravi Grada Zrenjnanina 2010. i MZ „Dositej Obradović“ 2011. godine.
Građani sada sumnjaju, na osnovu boje i mirisa otpadnih voda, da dolazi do njihovog ispuštanja u Aleksandrovački kanal koji se nalazi u blizini fabrike. I na ovaj problem ukazivano je dugi niz godina.
Još je 2003. na osnovu Zaključka Izvršnog veća AP Vojvodine izrađen dokument u kome tadašnji objekat DP „Superprotein“ nema odgovarajući ventilacioni sistem, kao i da nedostaju uređaji za kontrolu odvođenja otpadnih voda. Čini se da od tada do danas, i nakon promena vlasnika tehnloški proces nije osavremenjen, ili poboljšan bilo koji drugi način.
Imajući u vidu veliku zainteresovanst javnosti, UG „STOP kfileriji“ će predati Gradskoj upravi Grada Zrenjanina Peticiju, ali i nastaviti sve zakonom dozvoljene radnje kako bi se konačno našlo rešenje za prestanak emitovanja neprijatnih mirisa.
Od Gradske uprave zahtevamo da sprovede neophodne radnje kako bi „Prekon“ DOO pribavio integrisanu dozvolu i o svakoj fazi njenog izdavanja obavestio javnost putem medija. Mi u ovom trenutku ne znamo da li pogon ima podnet zahtev, a trebalo bi da još od 2005. godine ima, „Procenu uticaja
zatečenog stanja na životnu sredinu“. Kafilerija mora da sprovede, i konkretno navede, najbolje dostupne tehničko-tehnološke procese.
Od načelnika inspekcije, gradske uprave i gradonačelnika zahtevamo da u skladu sa svojim ingerencijama kontolišu pravilnost, zakonitost i savesnost svih nadležnih zaduženih za rešavanje ovog problema, a od predsednika Skupštine Grada zahtevamo da sazove sednicu radi izglasavanja nepoverenja gradonačelniku ukoliko u okviru svojih ovlašćenja nije preduzeo sve mere da se reše problemi vezani za zagađenje životne sredine od strane „Prekon“ DOO.
U ime 10.000 potpisnika Peticije „Da Zrenjanin diše“ i 2.000 potpisnika online verzije zahtevamo od ostalih nosilaca ovlašćenja koji se bave zaštitom životne sredine na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou da svojim odgovornim delovanjem reše problem nesnosnog smrada u gradu Zrenjaninu.
Naše buduće aktivnosti biće uslovljene (ne)činjenjem svih gore pomenutih aktera – kaže se u saopštenju UG „Stop kafileriji“.

Održan sastanak predstavnika Grada Zrenjanina i Udruženja građana „Stop kafileriji“

U sali Gradskog veća održan je danas sastanak predstavnika Grada Zrenjanina i Udruženja građana “Stop kafileriji”, a zrenjaninska kafilerija, problemi na koje se žale građani i peticija “Da Zrenjanin diše”, koja će danas i zvanično biti predata Gradu, bile su teme o kojima se govorilo. Sa članovima udruženja razgovarali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, Duško Radišić, kao i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija, koji su ukazali na obostranu želju – građana i lokalnse administracije, za trajnim rešenjem problema.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Predsednik Janjić je rekao da se Grad tim problemom bavio unazad nekoliko godina i da se na razne načine pokušavalo iznaći rešenje, ali, bez, kako je naveo, ovako radikalnih mera.
Ukazao je i da se sve radilo u skladu sa zakonima, da je postojalo nekoliko opcija za rešenje, a da su inspektori uradili svoj deo posla i da je sredinom avgusta doneto rešenje kojim se privremeno zabranjuje obavljanje proizvodnog procesa u pogonima kafilerije. Ukazao je i da je se ide ka tome da se pogon izmesti sa teritorije grada. Zamenik Santovac napomenuo je da je Grad Zrenjanin pokazao dobru volju za rešavanjem dugogodišnjeg problema Zrenjaninaca, ali i učinio konkretne korake. Santovac je ujedno pojasnio rešenje koje je donelo Odeljenje inspekcija Gradske uprave u Zrenjaninu i šta ono konkretno podrazumeva.

Aktivisti “Stop kafilerije”, koji su se zahvalili čelnicima grada što su se odazvali pozivu na ovaj sastanak, ukazali su na želju Zrenjaninaca za trajnim rešenjem problema kafilerije i zatražili informacije o daljim koracima koje će nadležne gradske institucije i službe preduzeti u trajnom rešavanju problema zrenjaninske kafilerije.

Podsetili su i na mnogobrojne žalbe građana na neprijatne mirise koji se šire gradom i sve druge posledice koje zbog rada kafilerije trpe stanovnici Zrenjanina, a posebno oni koji žive u blizini “Prekona”. izvor: zrenjanin.rs

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh