I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Da sačuvamo to što imamo

Skupština Društva konzervatora Srbije je danas u Zrenjanu okupila 150 učesnika koji za osnovni zadatak imaju da sačuvaju kulturna,  industrijska i tehnička nasleđa naše Zemlje.

Grad Zrenjanin je domaćin  dvodnevnog skupa a  na temu potencijala industrijskog i tehničkog nasleđa Srbije govorili su i govoriće u toku sutrašnjeg dana mnogobrojni predavači i stručnajci. Prisutnima se ispred Ministarstva za kulturu obratio ministar Predrag Marković.

– Ovo je značajna oblast ne samo za našu zemlju već i za čitav region . Uspeli smo da u prethodnom periodu edukujemo 220 sručnjaka iz 5 zemalja i imamo stalne pozive za priključivnaje projektima, kaže Marković.

Dodaje i da je industrijsko nasleđe posebna oblast i da je njegova zaštita bitna isto kao i zaštita istorijskog i kulturnog nasleđa. Po njemu je važno da se među našim konzervatorima koji su svugde cenjeni uspstavi dogovor kojim će biti prevaziđene stručne i ideološke razlike.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Ispred Grada Zrenjanina koji je pored Ministarstva za kulturu pomogao organizaciju skupa prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Mileta Mihajlov.

Pore stručnih predavalnja sutra će se učesnici iz Pančeva, Kikinde, Beograda, Novog Sada, Valjeva, Sremske Mitrovice, Banja Luke, Smedereva, Kraljeva, Sirogojna i Niša upoznati sa industrijskim i tehničkim nasleđem u našem gradu obilaskom kompleksa stare šećerane, stare klanice i  stare pivare .

Suorganizator Godišnje skupštine Društva konzervatora Srbije je „Zavod za zaštitu spomenika kulture“  Zrenjanin.

Tekst i fotografije : Maja Pandurov

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh