I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Da li nas vakcina koju primimo kao deca štiti ceo život?

Vakcine se dele na žive, atenuisane vakcine i mrtve, inaktivisane vakcine. Žive, atenuisane vakcine se primenjuju protiv dečje paralize, malih boginja, zaušaka, tuberkuloze, dok se mrtve, inaktivisane koriste za protiv besnila, velikog kašlja, trbušnog i pegavog tifusa i kolere.

vakcinacija

Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest, a vakcine se smatraju najefikasnijom metodom za sprečavanje pojave i širenje infektivnih bolesti. Imunizacija u Srbiji je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iz 2004. godine, kao i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima iz 2006. godine.

Imunizacija se sprovodi protiv gripa, difterije, tetanusa, dečje paralize, morbila, rubeole, zaušaka i ostalih bolesti.

PerSu marketi

Vakcine se dele na žive, atenuisane vakcine i mrtve, inaktivisane vakcine. Žive, atenuisane vakcine se primenjuju protiv dečje paralize, malih boginja, zaušaka, tuberkuloze, dok se mrtve, inaktivisane koriste za protiv besnila, velikog kašlja, trbušnog i pegavog tifusa i kolere.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Vakcinacija, kao i potrebne revakcinacije, stvaraju dugotrajan imunitet protiv brojnih infektivnih bolesti. Period za neophodnu revakcinaciju varira, ali se uglavnom završava u školskom uzrastu, a ponekad i do punoletstva.

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima iz 2006. godine, vakcinacija protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa “B” sprovodi se Hib vakcinom kod dece uzrasta od navršenih dva meseca života do navršenih pet godina života. Revakcinacija se ne sprovodi ukoliko je vakcinacija izvršena sa tri doze pojedinačne vakcine u predviđenom roku.

Vakcinacija MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i crvenke (rubeole) sprovodi se kod dece od navršenih godinu dana do navršenih 14 godina života jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv ovih bolesti. Ova vakcinacija sprovodi se kad dete napuni godinu dana, a mora se sprovesti najkasnije do navršenih 15 meseci života. Revakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se redovno do navršenih sedam godina života, odnosno pre nego što dete krene u prvi razred osnovne škole, jednom dozom MMR vakcine. Ako se iz bilo kojih razloga, revakcinacija ne sprovede u predviđenom roku dete treba revakcinisati do navršenih 14 godina života.

vakcin

Vakcinacija kombinovanom vakcinom DTaP protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja započinje se kada dete navrši dva meseca života, a mora se završiti najkasnije do navršenih godinu dana života. Potpuna vakcinacija protiv ovih bolesti se sprovodi sa tri doze, a revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon potpune vakcinacije.

Vakcinacija protiv dečje paralize sprovodi se mrtvom, inaktivisanom polio vakcinom IPV ili živom oralnom polio vakcinom OPV. Vakcinacija se započinje kad dete navrši dva meseca života i mora se završiti najkasnije do navršenih godinu dana života. Vakcinacija sa IPV vakcinom se sprovodi sa tri doze, a revakcinacija se sprovodi davanjem jedne doze. Prva revakcinacija protiv dečje paralize sprovodi se kod dece godinu dana od završetka potpune vakcinacije davanjem jedne doze IPV. Druga revakcinacija sprovodi se davanjem jedne doze OPV pre upisa u prvi razred osnovne škole, a treća revakcinacija sprovodi se davanjem još jedne doze OPV u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života.

Izvor: Telegraf.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh