I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Da li će penzije stići do korisnika koji ih primaju na kućnu adresu?

Penzije će na adrese 190.000 penzionera biti dostavljene po planu, počev od 11. decembra ove godine. Isplata će se vršiti sukcesivno u narednih 5 dana, saopštilo je JP „Pošta Srbije“. Iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika poručuju da zaposleni ne odustaju od svojih zahteva i da ne žele da prekinu štrajk. Objašnjavaju da su navodi rukovodstva samo propaganda.

JP „Pošta Srbije” saopštilo je da uz punu odgovornost prema korisnicima i zaposlenima sprovodi mere za uspostavljanje neometanog procesa rada u svim radnim jedinicama i poštama. Cilj je blagovremena isplata penzija i regulisanje poštanskih tokova.

“Danas se isplata penzija na šalterima pošta obavlja neometano u 1.446 pošta širom Srbije. Tokom prvog dana isplate penzija na šalterima pošta isplaćeno je preko 103.000 penzija. Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera će se obavljati po planu počev od sutra, sukcesivno u narednih pet dana. Napominjemo da su od 3. decembra do danas penzije blagovremeno isporučene na adrese 15.700 penzionera iz samostalnih delatnosti i blizu 61.000 poljoprivrednih penzionera”, stoji u saopštenju koje je izdalo JP “Pošta Srbije”.

“Takođe, zbog tehnoloških problema u fazi prerade zbog nezakonite obustave rada dela zaposlenih, sprovedene su mere da pošiljke koje kasne budu u najskorije vreme isporučene do krajnjih destinacija. Uspostavljene procedure podrazumevaju davanje prednosti prioritetnim pošiljkama. To su medicinska oprema i materijal, hitna zdravstvena dokumentacija, prioritetne pošiljke važnih institucija i računa velikih korisnika koji pokazuju puno razumevanje i saradnju. Molimo korisnike za razumevanje kako bismo prvo isporučili prioritetne pošiljke, uz napomenu da odgovorno stojimo iza preuzetih obaveza i da će svi potražni postupci i reklamacije biti blagovremeno rešavani”, dodaje se u saopštenju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Obustava rada u JP “Pošta Srbije” je nezakonito navodi rukovodstvo kompanije

Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrokovano je nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih, navode u JP “Pošta Srbije”.

“S tim u vezi u 90 od ukupno 1.536 korporativnih i ugovornih pošta na teritoriji čitave Srbije onemogućeno je uspostavljanje zakonskog minimuma procesa rada. Mere koje se primenjuju imaju za cilj uspostavljanje neometanog rada šaltera i u pomenutih 90 pošta. Korisnicima je radi dobijanja neophodnih informacija na raspolaganju korisnički servis, i brojevi: 0700 100 300 i 011 3607-788. Kao i e-mejl contact@ptt.rs i kontakt forma na sajtu Preduzeća. Za informacije o novčanim uslugama, uključujući i isplatu penzija, uveden je dodatni korisnički broj 011 3718-280. U ime preko 12.000 zaposlenih koji obavljaju savesno svoje radne obaveze, jer oni jedini imaju legitimitet da upute izvinjenje korisnicima, prenosimo jasnu poruku korisnicima da preduzimamo sve neophodne mere da zadržimo poverenje koje nam ukazuju”, stoji u saopštenju.

Štrajk se nastavlja, rukovodstvo vrši pritisak na zaposlene

Povodom najava rukovodstva da će u sredu uredno krenuti isplata penzija na kućnu adresu, kontaktirali smo zaposlene koji kažu da je podela penzija neizvesna.

“Pokušavaju putem radnih naloga da ljude zastraše. I ujutru će pokušavati sa pretnjama suspenzijama. Što se tiče Beograda, Vojvodine i većeg dela Srbije, ništa od toga neće biti. Možda će samo ljudi koji su na određeno, a njih nema u tako velikom broju, izaći da dele penzije. Međutim i dosta njih odbija da radi, bez obzira da li će im se ugovor produžiti ili neće. Ovim saopštenjima se pravi kampanja putem medija kako bi zaposleni to doživeli kao „eto svi će sutra da dele penzije i da rade, pa ajmo i mi“. Mi se nalazimo u 15.000 pošta na nivou Srbije. To je jedna propaganda poslovodstva“, kaže Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

„Sve je neizvesno. Oni su pitali juče poštare da se izjasne da li će da nose penzije ili neće i oni su to odbili. Danas su krenuli sa pretnjama putem radnih naloga. I to zaposleni odbijaju u najvećoj meri da uzmu i da se povinuju. To je, inače, nešto što ne prepoznaje ni Zakon o radu, ni kolektivni ugovor preduzeća. Sutra čujem da najavljuju da će da krenu sa pisanjem suspenzija. Opet imate i po organizacionim celinama pravnih službi koje neće to da urade, koje neće da pišu. Imate direktora koji neće da potpišu… Pregovora nema. Oni su zastali. Ponuda je ona koja nije prihvatljiva radnicima. Sinoć sam bio u Zrenjaninu. Najveći deo pošte, uključujući i glavnu u centru grada, apsolutno ne radi. Tako je i danas. Izlepili su radne naloge po zidu, pošto nema tolike oglasne table, jer zaposleni nisu hteli da uzmu radne naloge“, objašnjava naš sagovornik.

Zahtevi radnika JP „Pošta Srbije“ i neuspeli pregovori

Podsetimo zaposleni u Pošti su nezadovoljni primanjima koja se kreću između 32.000 i 39.000 dinara stupili u štrajk 2. decembra. Traže da im plata bude u nivou republičkog proseka što je oko 50.000 dinara. Osim povećanja zarada, jedan od zahteva jeste i smena rukovodstva na čelu sa Mirjanom Petrović, v. d. direktora. Iza štrajka ne stoje sindikati, ali ih podržavaju.

Proteklih dana u više navrata bilo je razgovora o zahtevima štrajkača između predstavnika Vlade, rukovodstva Pošte, dva reprezentativna sindikata i zaposlenih. Radnici su u nedelju odbili ponudu rukovodstva Pošte Srbije i Vlade da im se plata poveća u proseku za 10 odsto.

U saopštenju koje je JP „Pošta Srbije“ izdalo u prvim danima štrajka stoji da je planirano povećanje zarada od 10 posto u 2020. usklađeno sa finansijskim mogućnostima i održivim poslovanjem preduzeća.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh