I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Čuvarkuća“ ove subote u Srpskoj Crnji

Kulturno-edukativna manifestacija koja okuplja veliki broj različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine „Čuvarkuća“, to sedma po redu, održaće se u subotu 11. maja u Srpskoj Crnji.

Na prostranom srednjebanatskom predelu smešteno je ovo živopisno mesto sa oko 3.000 stanovnika. Nalazi se na međunarodnom putu, jer je tu granični prelaz sa Rumunijom. Nadaleko je poznata po Đuri Jakšiću, najznačajnijem srpskom slikaru 19. veka, piscu, liričaru srpskog romantizma i boemu, koji je rođen upravo u ovom banatskom mestu davne 1832. godine.

Duh ovog slikara srpskog romantizma će u Srpskoj Crnji biti prisutan i u subotu 11. maja, kada će se održati kulturno-edukativna manifestacija „Čuvarkuća“.  Ovaj sedmi događaj, od ukupno 12, u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerom – domaćinom, nevladinom organizacijom Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koji nisu često vidljivi u javnosti.Posetioci Srpske Crnje će tokom dana moći da vide razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima, koje su pripremili domaćini. Tom prilikom biće prikazana i izložba slika koje su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baćo. Izložba će biti postavljena u Memorijalnom muzeju Đure Jakšića a otvaranje će pratiti kulturno-umetnički program pod nazivom Čitanje Đurinih stihova.

PerSu marketi

PROGRAM MANIFESTACIJE „ČUVARKUĆA“, 11. MAJ 2019.

14:00-14:15 Svečano otvaranje izložbe umetničkih slika nastalih u koloniji “Čuvarkuća”

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

14:15-15:00 Kulturno umetnički program Čitanje Đurinih stihova (Učenici Srednje škole „Đura Jakšić“, Srpska Crnja Folklorni nastupi – KUD „Đura Jakšić“, Srpska Crnja „Ady Endre“ Művelődési Egyesület, Magyarcsernye / Kulturno-umetničko društvo „Adi Endre“, Nova Crnja KUD „Dobrivoje Putnik“, Radojevo)

15:00 – 18:00 Degustacija starinskih slanih i slatkih poslastica i izložba proizvoda domaće radinosti, predstavljanje udruženja žena, zanatlija i njihovih rukotvorina (Udruženje žena „Đura Jakšić“, Srpska Crnja Udruženje građana „Draga Gavrilović“, Srpska Crnja Hagyományápoló Egyesület, Magyarcsernye / Udruženja gastronoma i čuvara starih običaja, Nova Crnja Magyarcsernyei Nőszervezet és Kézimunka Szakkör / Udruženje žena i sekcija ručnih radova, Nova Crnja Udruženje žena i sekcija ručnih radova, Radojevo Aktiv žena „Aleksandrovo“, Aleksandrovo Tóbai Nöi Szervezet / Udruženje žena, Toba Vinarija Miodraga Jevremovića, Vojvoda Stepa).

U Srpskoj Crnji razvija se kulturni manifestacioni turizam

Centralna manifestacija posvećena Đuri Jakšiću održava se početkom juna pod nazivom Liparske večeri, koja u ovo mesto dovodi najviše posetilaca. Pored toga, svake godine se u julu organizuju Boemske noći, turističko-zabavna manifestacija, kao i Sajam kulture u septembru. Svaki putnik, slučajni ili namerni, na spisak znamenitosti koje treba posetiti u Vojvodini trebalo bi da uvrsti i Memorijalni muzej Đure Jakšića. Otvoren je 1980. godine u rodnoj kući velikana romantičarske umetnosti, koja je građena u tipičnom panonskom stilu početkom XIX veka. Pesnik i slikar Đura Jakšić (1832 – 1878) ostavio je iza sebe obimnu galeriju portreta, dvadesetak ikona i isto toliko kompozicija sa temama iz srednjevekovne i novije istorije srpskog naroda. Kvalitetne reprodukcije njegovih značajnijih slika koje se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, mogu se videti u u memorijalnom muzeju. Izbor najznačajnijih pesama i odlomaka iz pripovetki odabrali su kustosi Narodnog muzeja u Zrenjaninu i uvrstili u istorijsko-umetničke zbirke. Formirana je i etnološka zbirka. U okviru rodne kuće u galerijskom prostoru izlažene su slike savremenih umetnika. Osim Memorijalnog muzeja Đure Jakšića, ne treba propustiti ni obilazak Srpske pravoslavne crkve, sagrađene davne 1775. godine koja ima status spomenika kulture od velikog značaja. Zanimljivo je napomenti da je Đura Jakšić i u crkvi ostavio svoj umetnički trag, jer 1853. uradio deo tamošnjeg ikonostasa.

 

Realizaciju projekta „Čuvarkuća“ finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa lajtmotivom da je „Vojvodina naša kuća“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh