I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Čuvari prirode iz „Carske bare“ kažu: sad je najzanimljivije (VIDEO)

Dolaskom lepog i stabilnog vremena, povećao se i broj poestilaca specijalnog rezervata „Carska bara“.

Čuvari prirode kažu da je upravo ovaj period godine i najzanimljiviji jer je moguće videti veliki broj ptica. – U ovom delu godine ptice su stalno u pokretu jer hrane svoje mlade. Stalno su u potrazi za hranom pa ih je stoga moguće češće videti – kaže Milivoj Putić menadžer turizma u ovoj ustanovi.

Carska bara dobila ime po jednom kraljevskom paru

PerSu marketi

U vreme Atile sa južnih padina Karpata u prostor kojim je on vladao spustilo se pleme Uandarije i skrilo na ušću Begeja. U to vreme Huni su ratovali s rimskim carem Tiberijem. Novodošli stanovnici močvare pored Begeja danju su bili u zaklonu, a noću lovili. Bili su stešnjeni između Rimljana i Huna i lovci su jedan po jedan umirali. Jednog dana po magli su napustili to mesto i preselili se u guste šume pored Dunava.U močvari su ostali samo Melbo i Rošalda, ostareli kraljevski par. Sagradili su na sred bare plivajuće ostrvo, na kojem su bili zaštićeni od zveri. Jednog dana ostrvo se zapalilo. U blizini je bila rimska konjica koja je ugledavši šatore na ostrvu krenula preko leda ka njima. I ljudi i konji propali su kroz led, a u istom času Huni su ih zasuli vatrenim strelama. Usred opšteg meteža sa ostrva se začula citra, prekinuta je borba, Huni su zaprepašćeno gledali kako ostrvo tone, a muzika je bila sve bliža i lepša. Nestalo je ostrvo, svirač se nije pojavio.Legenda kaže da se muzika čula i sledeće noći, a sutradan nije bilo ni traga od ostrva, šatora i citre. Po hunskom predanju, od tog dana bara je dobila ime „Carska”, a kad se muzika čuje ispod leda to je znak da led slabi i da dolazi proleće.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U SRP „Carska bara“ gnezdi se preko 250 vrsta ptica. To je jedna od najznačajnijih ornitoloških stanica Evrope. Rezervat se može obići peške „stazom zdravlja“, potom manjim brodom „Carica“ kapaciteta do 15 ljudi, a u pripremi je i veći komforan brod.  U ovaj veći plovni objekat potrebno je još ugraditi pogonski sistem i klupe i tada će biti spreman da primi veće grupe. Carsku baru moguće je obići i čamcem na vesla što je izuzetna prilika za uživanje u miru izvucima prirode. Više detalja u video prilogu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh