I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Crkve u obnovi i izgradnji, u gradu i okolini

Na teritoriji grada Zrenjanina i u okolini, stanje pojedinih hramova nije na zavidnom nivou. Javljaju se problemi kako u unutrašnjosti, tako i na spoljnim zidovima, pretežno sa vlagom. Započeta je i zgradnja nekoliko hramova, od kojih je jedino završen hram Svetog Nikolaja, u naselju Zeleno polje.

Hramovi u izgradnji

„U Arhijerejskom namesništvu, koje pripada Zrenjaninu, u poslednih par godina izgrađeno je nekoliko hramova. Finansije za izgradnju su uglavnom pristizale od grada, i od ljudi dobre volje. Imamo i jedan hram koji je zadužbina, hram Svetog Nikolaja, na Zelenom polju, koji je zadužbina Vojislava i Vidosave Dević. U procesu izgradnje su još uvek dva hrama. Trenutno su u toku radovi na postavljanju kupole, na hramu posvećenom Svetoj Velikomučenici Marini u Lazarevu. Kada je u pitanju hram Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista, na Bagljašu, tamo se trenutno radi na postavljanju podnog grejanja, i omogućavanja prilazima hramu. Nadamo se da će se i oni završiti u naredne dve do tri godine. U okolini Zrenjanina,  u izgradnji je hram Svete Trojice u Lukinom selu, dok u naseljenom mestu Knićanin hram nije postojao. Prema mojim saznanjima, prošle godine je počela izgradnja hrama, koji će biti posvećen Svetoj Trojici.“- izjavio je protonamesnik vd Arhijerejskog namesništva Slađan Ristić

PerSu marketi

Hramovi u procesu obnove

„Kada je u pitanju obnova, i popravak postojećeg stanja, i tu imamo nekoliko hramova. Hram Svetog Velikomučenika Georgija u Tarašu, koji je izgrađen 1893. godine, je proglašen spomenikom kulture. Njegova obnova je započeta 2005. godine, i još je u toku. Ugrožen je bio i vlagom. Ove godine smo uspeli da presečemo kompletne vlage u hramu. na nekim mestima debljina stubova je bila, čak i preko tri metra. Sada planiramo da se obije u visinu tri metra, i spolja i iznutra, da bi se došlo do cigle, i omogućilo brže sušenje. Takođe ove planiramo da krenemo sa adaptacijom tornja. Spomenućemo i hram Svetog Nikolaja u Ečki, koji je jedan od najstarijih hramova, kome je potrebna adaptacija. Hramu  letnjeg Svetog Arhangela, u Aradcu, je potrebna obnova tornja, i unutrašnje renoviranje. Hram u Elemiru Preobraženje Gospodnje je izgrađen 1806. godin, i takođe je pod zaštitom države. U njemu postoje veoma vredne stvari. I u njemu se treba preseći vlaga, i obnoviti stolarija. Stasidije se trebaju renovirati, i popraviti polijeleji, kao i ponovni ikonopis.“- naglasio je protonamesnik Slađan Ristić.

Protonamesnik Slađan Ristić

Žiro račun za Crkvenu opštinu Taraš

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

160-135051-92

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh