I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Članice Udruženja „Banatsko jagnje“ darovale monahinje manastira Mesić

Za članice Udruženja „Banatsko jagnje“ nema odmora. Posle akcije „Bebo, srećan ti dolazak na svet“ ove žene su se usresredile na novu humanitarnu akciju. Tako su 4. decembra nosile darove u manastir Mesić u blizini Vršca. Ovo je četvrti manastir kojem su ove žene poklonile štrikane vunene prsluke.  

Tradicionlano četvrtu godinu za redom žene iz Udruženja ženja „Banatsko jagnje“ početkom decembra daruju monahe i monahinje po manastirima.

„Članice Udruženja žena „Banatsko jagnje“ iz Boke su ovog 4. decembra bile u manastiru Mesić. Nosile smo štrikane vunene prsluke. Najavljeno je bilo da u manastiru ima 9 monahinja, ali ih ima sedam. Osim prsluka nosili smo i sir od dunja koji mi pravimo da probaju. Takođe, donirali smo i osnovne životne namirnice – brašno, ulje, šećer, so, kao i hemiju. Pre polaska u manastir smo imali službu u crkvi u selu, gde nas je sveštenik blagosiljao, a potom su i on i popadija išli sa nama do manastira Mesić. Monahinje su zadovoljne darovima. Još kada su čule čime se sve bavimo, rekle su da nas podržavaju u tome što radimo. Od monahinja smo dobili i poklon. To je mala ikona Majke Božije sa Isusom“, kađe Marija Večanski, predsednica Udruženja žena „Banatsko jagnje“ iz Boke.

PerSu marketi

„Do sada smo darovale 34 monahinje i monaha. Manastir Mesić je četvrti manastir u koji smo nosili darove. Dva manastira koja smo do sada darovali su bili muški manastsiri, a dva ženski. Prvi manastir koji smo darovali štrikanim prslucima bio je u Beogradu, zatim Središte, pa manastir Svete Melanije u Zrenjaninu. Sada je to Mesić i već smo sada dogovorili da iduće godine darove nosimo u manastir Bazjaš u Rumuniji. To je naš srpski manastir u Rumuniji“, objašnjava naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Udruženje žena „Banatsko jagnje“ planira da brendira banatski ćilim i sir od dunja

Žene iz Udruženja žena „Banatsko jagnje“ planiraju da brendiraju banatski ćilim i sir od dunja.

„Kada je reč o brendiranju sira od dunja i banatskog ćilima, završili smo prvu radionicu koju smo imali u Kovačici. To će se raditi narednih osam meseci. Ne ide to tako brzo kao što smo mi hteli. Do avgusta bi to trebalo da bude gotovo. Idemo korak po korak. Prvo ćemo brendirati banatski ćilim od vune, a potom sir od dunja. Prioritet nam je da zaštitimo našu vunu. Ona ima svoje geografsko poreklo“, kaže Večanski.

Do pravoslavnog Božića valja pripremiti i darove koje ove žene nesebično dele.

„Nakon donacije štrikanih prsluka monahinjama, imali smo 6. decembra akciju podele paketića za Mikulaš – katoličkog Svetog Nikole. Sredinom decembra bi trebalo da idemo u Beograd, a pred kraj decembra bismo mogli da se pojavimo i u Baču, gde se okupljaju, po njihovom mišljenju, najbolja udruženja iz Vojvodine. Tamo bi svako udruženje treblo da se predstavi – kako je nastalo, kako se održava, čime se bavi… Nakon toga spremamo slatkiše za stare koje ćemo deliti na katolički i pravoslavni Božić“, zaključuje na kraju razgovora Marija Večanski, predsednica Udruženja žena „Banatsko jagnje“ iz Boke.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh