I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Četvorica Zrenjaninaca završila misiju na metohu manastira Hilandar

Deo muškog Crkvenog hora „Sveti Arhangel Mihailo“ iz Zrenjanina prošle godine boravio je u metohu manastira Hilandara, u manastiru Arsenica, udružen u pomoći izgradnje protivpožarnog pojasa. Ove godine, četvorica Zrenjaninaca – Srđan Mojsin, Igor Šipoš, Davor Dosković i Aleksandar Šljapić, takođe su se uputila na metoh manastira Hilandar sa istom namerom.

U pomoći obnove svetinje bili su od 5. do 19. septembra.

„Pomoć je i ove godine pružio i Grad Zrenjanin“, priča nam jedan od Zrenjaninaca koji drugi put odlazi u istu misiju, Davor Dosković.

I Taxi Zrenjanin

-Na sugestiju Humanitarnog udruženja „Sveti Sava“ iz Novog Sada i oca Jovana Veselinova iz Melenaca, deo našeg muškog crkvenog hora upućen je prošle godine, po blagoslovu, na metoh manastira Hilandar, i sam manastir Hilandar u trajanju od 15 dana na izgradnju protivpožarnog pojasa, kako bismo pomogli u saniranju posledica katastrofe koja je zadesila ovu svetinju marta 2004. godine. Dobro je poznato da je tada izgoreo skoro čitav manastirski kompleks, veliki deo imanja. Nakon što smo prošle godine vrlo uspešno obavili poverni nam zadatak, dobio sam direktan poziv igumana, oca Serafima, da nastavimo saradnju i pružanje pomoći i ove godine, kaže Dosković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U vreme njihovog ovogodišnjeg boravka u svetinji, urađeno je dosta posla, a najviše se radilo na seči šume, ponovnom pošumljavanju, i pripremi transporta starih, suvih platana koji su ujedno i najveća pretnja u izbijanju požara.

-Deo iznetih stabala platana koristiće se za potrebe manastira, a deo će kao ogrevno drvo biti prosleđen najugroženijim porodicama u celoj Srbiji. Istakao bih i uređenje protivpožarnog pojasa oko manastira i postavljanje temelja novih skladišnih hala. Pored toga, deo muškog Crkvenog hora Sveti Arhangel Mihailo iz Zrenjanina pevao je na 3 bogosluženja koje je na našu veliku čast služio jeromonah hilandarski, otac Amvrosije, čiji blagoslov za čitav naš grad ovoga puta delimo sa našim sugrađanima, kaže naš sagovornik.

Ovaj dobrovoljni rad, pored Grada Zrenjanina, podržali su i Kompanija Mile Dragić i zrenjaninski privrednik Budimir Jovanović.

-Na kraju želim da istaknem ovu posebnu vezu Grada Zrenjanina sa manastirom Hilandarom i da se zahvalim svim ljudima koji su prepoznali humanost ove misije, posebno predstavnicima lokalne samouprave i privrednim subjektima u našem Gradu. Cilj je njeno dalje produbljivanje na svim poljima – duhovnom, kulturnom, ekonomskom, i odaziv što većeg broja naših sugrađana iz svih oblasti društvenih delatnosti, kako bi se u što većoj meri pomogla obnova najveće srpske svetinje i za buduća pokolenja ovekovečila veza Grada Zrenjanina i manastira Hilandar, kaže Dosković na kraju.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh