I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Četiri premijere u novoj sezoni NP „Toša Jovanović“

Novu sezonu u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ otvoriće predstava „Nemam da platim i neću da platim“ na Dramskoj i „Veliki dobroćudni džin“ na Lutkarskoj sceni. U predstojećoj sezoni su predviđene po dve premijere na obe scene, od kojih će se jedna predstava raditi dvojezično.

Nakon letnje pauze, oba ansambla NP „Toša Jovanović“ uveliko se pripremaju za povratak na scenu. Osvrt na proteklu sezonu, planovi za predstojeću, uloga zrenjaninskog teatra u stvaranju pozitivne kulturološke klime, najveći izazovi u rukovođenju ovom ustanovom kulture, bili su tema razgovora sa direktorom NP „Toša Jovanović“  Ivanom Francuskim.

PROTEKLA SEZONA JEDNA OD NAJUSPEŠNIJIH DO SADA

Protekla pozorišna sezona u zrenjaninskom teatru zvanično je zaokružena učešćem  ansambla Dramske scene na 46. Međunarodnom festivalu Zvolenske igre na zamku, u slovačkom gradu Zvolenu. Ovo je na neki način i kruna celokupne sezone, koja, prema rečima direktora Ivana Francuskog, važi za jednu od najuspešnijih.

PerSu marketi

“Protekla  pozorišna sezona se može okarakterisati kao jedna od najuspešnijh sezona u pozoristu  “Tosa Jovanovic” Zrenjanin. Tu mislim na značajne, kvalitetne predstave i na Dramskoj,  ali i Lutkarskoj sceni. Glumci obe scene su osvojili više festivalskih nagrada u Srbiji i inostranstvu. Pozorišni kritičari su takođe objavili veliki broj pohvala na račun kvaliteta predstava i glumačkih dostignuća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ipak, mora se istaći da  smo u prošloj godini po prvi put u istoriji pozorišta ispričali divnu ljubavnu priču o nastanku zrenjaninskog pozorišta i to u formi  mjuzikla,  što je takođe po prvi put rađeno. U predstavi “Bilo jednom u Banatu” po prvi put igraju glumci Dramske i Lutkarske scene zajedno! Mjuzikl  je izazvao izuzetno interesovanje i oduševljenje publike, ne samo u Zrenjaninu, već i na gostovanjima u Beogradu i Novom Sadu.

U protekloj godini smo takođe bili ponovo domaćini Festivala profesionalnih pozorista Vojvodine. Kvalitet predstava je bio izuzetan, a pored nagrada koje smo osvojili na Dramskoj i Lutkarskoj sceni, dobili smo izuzetno pozitivne kritike za organizaciju Festivala. Po mnogima, bio je to najbolje organizovan festival u Srbiji.

Ipak, moram istaći najveće priznanje koje smo dobili upravo ove godine. Predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić nas je odlikovao najvećim državnim priznanjem, Sretenjskim ordenom drugog reda, za izuzetne rezultate i doprinos kulturi, posebno u pozorišnoj umetnosti, za republiku  i građane Srbije.”

SEZONU UVEK OTVARAJU LUTKARI

“I ovu sezonu će po tradiciji  otvoriti  lutkari, sa predstavom “Veliki dobroćudni džin”, u subotu 7. septembra. Predstava je u standardnom terminu lutkarskih predstava, u 11 časova. Ovaj roman Roalda Dala o neobičnom prijateljstvu, dečijim snovima i strahovima, na scenu je postavio Dragoslav Todorović. Predstava je pre četiri godine učestvovala  na  Dečijem pozorišnom festivalu  Pozorište Zvezdarište na kom je nagrada “Glumac festivala” pripala Andriji Poši.  Novu pozorišnu sezonu na Dramskoj sceni otvara predstava “Nemam da platim i neću da platim” 20. septembra. Reč je o komadu nobelovca Darija Foa za koji adaptaciju i režiju potpisuje Miloš Jagodić.”

U NOVOJ SEZONI – POVRATAK LJUBOSLAVA MAJERE

Uvek rado viđen gost, jedan od najnagrađivanijih reditelja u zrenjaninskom pozorištu je Ljuboslav Majera, koji će u ovoj sezoni, na scenu postaviti komad Petera Vajsa “Isterivanje patnje gospodina Mokinpota”. Majera je na scenu zrenjaninskog pozorišta postavio jednu od najdugovečnijih predstava Sofoklovu “Antigonu”, “Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina”, “Malu sirenu” Gogoljeve “Mrtve duše”, a posle deset godina, zrenjaninska  pozorišna publika imaće priliku da gleda njegovo novo rediteljsko ostvarenje. Direktor NP “Toša Jovanović” Ivan Francuski najavio je da ćemo ove sezone gledati četiri nove predstave, dve na Dramskoj i dve na Lutkarskoj sceni.

“U novoj sezoni radićemo dve nove dramske predstave i dve lutkarske. Na Dramskoj sceni upravo krećemo sa probama prestave “Isterivanje patnje gospodina Mokinpota” Petera Vajsa,a početkom januara ćemo početi probe nove, urnebesne komedije .

Lutkari će uskoro početi rad na predstavi  “Pepeljuga” koja će se raditi dvojezično, na srpskom i mađarskom.  Za Novu godinu ćemo uraditi “Novogodišnju bajku” i kasnije, verovatno u januaru naredne godine, još jednu lutkarsku predstavu. Na Dramskoj sceni režira Ljuboslav Majera, a režija predstave “Pepeljuga” poverena je mađarskoj rediteljki Lazar Helgi. Uobičajeno prva premijera u sezoni biće za Dan pozorišta, 15. oktobra na Dramskoj sceni. Premijera “Pepeljuge” biće do kraja ove godine.”

POZORIŠTE – PRVA KARIKA U STVARANJU OPŠTE KULTURNE KLIME

Od antičkih vremena do danas, pozorište predstavlja nezaobilaznu kariku  kulturnog i umetničkog razvoja društva. U tom smislu, jedna od najvećih, ali i najkompleksnijih misija zrenjaninskog pozorišta je upravo ta. Ona podrazumeva saradnju sa svim značajnijim društvenim subjektima.

“Saradnja našeg pozorišta sa ostalim društvenim I privrednim subjektima bi trebala da bude sveobuhvatna. Mi imamo saradnju sa nekim školama, sindikatima, pa i nekim privrednim subjektima, odnosno,  preduzećima. Mislim da bi svi privredni subjekti, institucije, ustanove i razne druge organizacije i udruženja morali da budu, pre svega, konzumenti  kulturnih sadrzaja. Tu pre svega mislim na stvaranje atmosfere, shvatanja potrebe zaposlenih da posećuju pozorište. Mi pokušavamo i delimično uspevamo u tome, da pre svega tinejdžere, školarce dovedemo u pozorište i stvorimo kod njih naviku odlaska u pozorište, ali i druge  institucije kulture . To je naravno dug i naporan proces  u koji se mora uključiti kompletno drustvo. Grad  Zrenjanin kao osnivač i finansijer NP “Toša Jovanović”, prati sa velikom pažnjom i  razumevanjem naše potrebe i aktivnosti . Zahvaljujući tome možemo uspešno da funkcionišemo i da se fokusiramo na aktuelne projekte.

Moram napomenuti , da kompanija “Gomex”  značajno kao sponzor pomaže naše pozorište. Zahvaljujući tome lakše  ostvarujemo zacrtane ciljeve.”

NAJVEĆI IZAZOV JE ODRŽATI KVALITET I BITI JOŠ BOLJI

Izazov je uvek na početku sezone, kako uz postojeća finansijaka sredstva odabrati prioritete koje je moguće realizovati, kako se najbolje organizovati i iskoristiti postojeće resurse koje imate. Uvek postoje troškovi koji se volšebno pojave u toku sezone. Stara zgrada pozorišta zahteva stalnu brigu u smislu održavanja i popravki. Nikad ne možete predvideti sve probleme koji će se tu pojaviti u toku rada. Održavanje programa i rad na  novim projektima  je uvek velika nepoznanica u svakom smislu. U trenutku kada smo ostvarili najveće uspehe, uvek je briga i izazov, a na neki nacin i obaveza da uspehe bar ponovite, a po mogućnosti  i uvećate. To je u stvari i moj najveći izazov. Kako nadmašiti  izuzetne rezultate  koje smo postigli, kako biti još bolji? Ja se nadam da možemo i bolje! U svakom slučaju, potrudicemo se!”

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh