I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Čeka se izveštaj o uzroku pogibije jednog od najboljih pilota regiona Vladimira Bulata (47)

Sigurno je, Vladimir Bulat (47) jedan od najboljih aero pilota regiona i predsednik Aero kluba „Zrenjanin“, poginuo je jutros nešto pre 9 sati u blizini aerodroma Ečka, kada je iz još uvek nepoznatih razloga, izgubio kontrolu nad svojom letilicom Zlin 526F.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, avion se srušio u ataru sela Lukićevo i prednjim trapom čak dva metra zario u zemlju. Iako su mediji spekulisali o povredama Bulata, po dolasku na aerodrom, ekipama našeg portala rečeno je u klubu da kod ovakvih padova, piloti gotovo da nemaju šanse da prežive, što je nažalost ubrzo i potvrđeno među Bulatovim kolegama i prijateljima koji su se ubrzo nakon pada okupili na mestu nesreće.

PerSu marketi

Na mesto pada brzo su izašli Hitna pomoć, policija, vatrogasci, kao i inspektori Centra za utvrđivanje nesreća u saobraćaju, a za raskopavanje olupine aviona angažovan je i buldožer. Olupina aviona i telo preminulog pilota izvučeni su iz zemlje tek oko 13 sati.

Kako je aerodrom Ečka letačka baza za školu letenja „Prince aviation“, kao i otvoren za uzletanja i sletanja drugih, manjih aviona, od momenta nesreće zatvoren je za sve aktivnosti, uključujući i planirana uzletanja i sletanja.

Među članovima Aero kluba „Zrenjanin“, takođe se nezvanično moglo čuti da je sa Bulatom danas trebao da leti još jedan član, ali samo sticajem okolnosti nije, te je vrlo verovatno da je time izbegnuta još veća tragedija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kvar ili pogrešna procena pilota?

Zlin 526 je čehoslovački sportski jednomotorni niskokrilni avion, koji se koristio kao avion za obuku pilota, akrobatsko letenje i vuču jedrilica. Istraga koja je u toku, obavljaće se u dva pravca, jednu će voditi istražni organi tužilaštva, a drugu Centar za istraživanje nesreća, koji će se posebno baviti starošću, registracijom i ispravošću letilice kojom je Vladimir Bulat jutros uzleteo. Tokom istrage trebalo bi da bude utvrđeno i da li je u pitanju mehanički kvar ili pogrešna procena pilota. Pilot Aleksdandar Marić u izjavi za Tanjug objasnio je da „kod određenih figura koje se izvode, mora dobro da se proračuna sigurna visina za bezbedno izvođenje“.

„Neki akrobatski piloti lete na minimalnoj sigurnosnoj visini da bi avion izvukli iz nepravilnog položaja, što niže. Tako deluje efektnije na publiku koja gleda. To su figure koje piloti izvode na aeromitinzima, recimo“, kaže Marić. Ipak, dodaje i da i minimalna pogrešna procena može da bude kobna: „Ako se pogreši u proračunu, onda avion nema dovoljnu visinu da se izvuče i udari u zemlju. Takvih tragedija bilo je dosta u svetu“, kaže Marić za Tanjug.

Podsećamo, u februaru 2015. godine, Dragan Živković (57), instruktor letenja iz Beograda i njegov učenik Gordon Stopar (46) iz Novog Sada, poginuli su kada se prilikom obuke, takođe na sportskom aerodromu „Ečka“, srušio i zapalio avion „cesna 310“.

Na aerodromu Ečka ostala su još dva sportska aviona Vladimira Bulata, kao i vozilo kojim se dovezao iz Beograda gde je sa suprugom i sinom živeo.

Vladimir Bulat (1972-2019)

MESTO POGIBIJE PILOTA VLADIMIRA BULATA – AERODROM „EČKA“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh