I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Čedomir Janjić: „Tenis“ je skoro završen posao, očekujemo investiciju od 22 miliona evra

Jedan od najvećih problema u Zrenjaninu i dalje je nezaposlenost, iako je znatan broj nezaposlenih lica poslednjih godina uspeo da pronađe zaposlenje u nekim od fabrika stranih poslodavaca. Sa gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem, razgovarali smo o trenutnim pregovorima sa novim investitorima, o rešavanju sudbine zrenjaninske Pivare, ali i o manjim projektima koji su takođe važni, poput revitalizacije pešačkih, nastavku izgradnje biciklističkih staza, platforme za studente sa invaliditetom na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“. Gradonačelnik je u razgovoru istakao i da će se raditi projektna dokumentacija za četiri trake puta od Novog Sada do Zrenjanina, što naš grad dovodi u novu poziciju.

I love Zrenjanin: Kakav odnos imate sa stranim investitorima koji u Zrenjaninu posluju poslednjih godina?

Čedomir Janjić: Često se sastajem sa njima, i upravo su oni u najvećem broju slučajeva predlagači nekih mera za unapređenje poslovnog ambijenta. Činjenica da nijedan od investitora koji su došli i započeli proizvodnju, nije otišao iz Zrenjanina, pokazuje da radimo dobro. Italijanska kompanija „Fulgar“ je četiri puta kupovala zemljište, Drekslmajer dva puta, i sada već pregovaramo o novoj fabrici. To je jedna veoma lepa vest, da oni u 2017. godinu ulaze sa tako ambicioznim projektom, i najverovatnije je da će graditi novu fabriku u Zrenjaninu, a mi možemo da očekujemo preko 1000 novih radnih mesta. Očigledno je da smo uspeli da napravimo dobre industrijske zone, a drugo, sam ambijent za poslovanje je veoma korektan. Gradska uprava je tako organizovana da je konstantno na usluzi investitorima, i novim i starim, domaćim i stranim. Trudimo se da rešimo jedan od najvećih problema, nezaposlenost, i dok god imamo sugrađane koji nemaju radna mesta, moraćemo da stimulišemo investitore da dođu baš u Zrenjanin.

fulgar

Pogoni Fulgara

I Taxi Zrenjanin

I love Zrenjanin: Kakvu situaciju možemo da očekujemo u budućnosti na tom planu? Nagoveštaji da će nemački Tenis svoju prvu farmu otvoriti kod nas, sve su sigurniji, govori se i o oživljavanju proizvodnje piva, čemu možemo da se nadamo?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Čedomir Janjić: Što se tiče „Tenisa“, mislim da je to skoro završen posao i da će prva njihova farma biti baš u Zrenjaninu, i to vrlo brzo. Očekujemo investiciju preko 22 miliona evra i oni planiraju da angažuju i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes. Pored toga, pregovaramo sa 7-8 potencijalnih investitora potencijalnih iz Italije, Austrije, Albanije, Češke, i prve rezultate očekujem do kraja godine. Proces pregovaranja traje dugo, sve dok se ne dođe do same realizacije, odnosno kupovine zemljišta u industrijskoj zoni. U prošloj godini smo potpisali 13 ugovora sa novim i starim investitorima, očekujem da ću i na kraju ove godine isto tako moći da kažem da smo iza sebe ostavili još jednu uspešnu godinu.

I love Zrenjanin: Čini se da interesovanje za kupovinu zrenjaninske Pivare ne jenjava, ali je situacija i dalje složena. Postoji li mogućnost da na kraju ipak nešto uradimo po tom pitanju?

Čedomir Janjić: Mnogi se interesuju za našu Pivaru, ali to je mnogo komplikovana priča. Objekat je opterećen restitucijom, planskim aktima koji ne omogućuju intenzivnu proizvodnju piva kakva je nekad bila, ali nemamo ni tako zainteresovane investitore koji bi revitallizovali našu Pivaru u nekadašnjem obimu. Bez obzira na sve, mi imamo interes da pokrenemo proizvodnju piva i uradićemo sve one stvari koje zavise od nas, da se pivo ponovo proizvodi u Zrenjaninu. Da li će to biti neka manja pivara, da li će biti na drugoj lokaciji, nije važno. Želimo da u 2017. godini pijemo zrenjaninsko pivo.

I love Zrenjanin: Na jednoj od poslednjih sednica Gradskog veća imali ste  kritički stav prema pojedinim javnim preduzećima, tražili ste da smanje troškovi i da budu efikasnija. Kako je to prihvaćeno?

Čedomir Janjić: Odgovornost tražim od svih, kako od svojih saradnika, tako i od rukovodilaca javnih preduzeća. Odgovornost i domaćinskiji odnos prema instituciji u kojoj rade. Na prvoj narednoj skupštini donećemo nekoliko odluka što se tiče organizacije same Gradske uprave, a doneće se i odluke oko transformisanja javnih preduzeća u gradu. Na nešto nas tera zakon, nešto radimo i na našu inicijativu tako da očekujem da i Gradska uprava i javna preduzeća budu mnogo efikasnija i da budu na još boljoj usluzi građanima zrenjanina.

I love Zrenjanin: Grad je u ovoj godini dobio dosta nagrada – Biznis partner 2016, Zlatni ključ, Velika zlatna medalja za manifestaciju Dani piva, plaketa koju Vam je uručila ministarka poljoprivrede za doprinos razvoju govedarstva. Koliko ove nagrade motivišu, a koliko obavezuju ako razmišljamo o 2017. godini?

Čedomir Janjić: Turizam je ono što smatramo potencijalom našeg grada. Mi nemamo more, ni planine, ali imamo vredne ljude, mnogo toga što stvaramo želimo da pokažemo gostima kada dođu u naš grad, pre svega zanimljivim manifestacijama. Napravili smo ogroman pomak u organizaciji Dana piva što je rezultiralo velikom posetom i finansijskim efektima, i u tom pravcu ćemo nastaviti. Dobili smo informaciju da je objekat na uglu Ulice Cara Dušana i Ulice Slobodana Bursaća promenio vlasnika i da se intenzivno radi na njegovom stavljanju u funkciju. Pre nekoliko dana razgovarao sam i sa vlasnicima objekta – nekadašnjeg Hotela Central, koji takođe hoće da otvore hotel.Jedan broj preduzetnika u našem gradu prerađuje svoje nekretnine i stavlja ih u funkciju prenoćišta, što nam jasno govori da postoji potreba za većim brojem smeštajnih kapaciteta. Postoji prostor za razvoj manifestacionog turizma, organizovanja razmih seminara i sportskih događaja, i mi tu vidimo veliku perspektivu za naš grad.

I love Zrenjanin: Zrenjanin je prvi formirao Kancelariju za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Kada se može očekivati trenutak da radno sposobni građani koji su primaoci socijalne pomoći, budu angažovani za obavljanje određenih poslova?

Čedomir Janjić: Izradili smo pravilnik o utvrđivanju prava na jednokatnu pomoć u naturi, čak smo nešto i probali početkom leta da vidimo kako će taj oblik pomoći funkcionisati. Mislim da će kancelarija zaživeti u punom kapacitetu početkom 2017. godine. Uradili smo mapiranje socijalno ugroženim građanima na teritoriji Grada Zrenjanina, i u sledećem budžetu biće predviđena i sredstva za finansiranje poslova koje mogu obavljati radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

I love Zrenjanin: Otpočela je rekonstrukcija Hale sportova, najavili ste da će taj objekat u budućnosti biti od velike kosristi sportistima i klubovima, ali da će i grad imati koristi – kakve konkretno?

Čedomir Janjić: Dobićemo mnogo lepšu halu koju ćemo koristiti i za sajmove i mislim da će najzadovoljniji biti sportisti i sportski radnici. Praktično imaćemo tri terena koji će moći da se koriste u isto vreme. To do sada nije bilo moguće, koristio se samo jedan tako da ćemo smanjiti i taj pritisak na korišćenje drugih hala, omogućićemo klubovima da rade nesmetanije, bolje i kvalitetnije, a siguran sam da ćemo već sledećeg avgusta kada budemo organizovali Inocoop videti kako sve to drugačije izgleda. Nećemo imati samo benefit od veće površine hale i drugačije opremljenosti, nego će i sama oprema biti bogatija, nećemo više morati da otkupljujemo štandove od nekih drugih sajmova i tu ćemo pokušati to i da oprihodujemo.

rekonstrukcijamedisona_6

I love Zrenjanin: Kako biste ocenili stanje van centra grada, u naseljima koja su na periferiji?

Čedomir Janjić: Mnogo sredstava smo uložili u infrastrukturno opremanje centra, ali i periferije i naseljenih mesta. Gledamo da rasveta bude mnogo bolja i kvalitetnija, čak mislim da ćemo ući u jedan program kroz koji ćemo pokušati da rekonstruišemo kompletnu rasvetu u gradu mnogo štedljivijim i kvalitetnijim sijalicama. Želimo da smanjimo troškove električne energije jer oni nisu mali. Pored toga, u poslednje dve godine asfaltirali smo preko 80 kilometara puteva, rekonstruisali i pravili nove, izgradili 13 kilometara biciklističkih staza, malo koja lokalna samouprava može time da se pohali. Posle Beograda i Novog Sada, mi imamo najrazvijeniju mrežu biciklističkih staza u gradu. Radimo projekat za biciklističku stazu u Miletićevoj ulici, zatim u Mužlji i izgradićemo nekoliko krakova koji će povezati postojeće staze.

I love Zrenjanin: Često smo razgovarali o restituciji, velikom broju objekata koji se vraćaju vlasnicima. Došli smo do situacije da neki imovinsko-pravni odnosi moraju da se reše, a ima i onih objekata koji su od izuzetnog značaja, poput Sandićeve kuće, kojoj, uprkos obrušavanju i propadanju, Gradska prava i dalje nema pristup.

Čedomir Janjić: Mi nismo vlasnici te kuće i nemamo pravo da radimo na nečemu što nije naše. Pokušavamo da se sa vlasnikom dogovorimo na jedan korektan način, da ne bude ucenjivanja, ni sa jedne ni druge strane. Na žalost, vreme prolazi a kuća se urušava. Imamo čak i spreman projekat za potpunu rekonstrukciju,  i ako uspemo da napravimo dogovor, očekujem da od sledeće godine krenemo u saniranje tog objekta. Mislim da ne služi na čast nikome u Gradskoj upravi, ni meni lično, ni bilo kom građaninu što smo došli dotle. Ta kuća se ne održava decenijama, i na žalost doveli smo je u teško stanje, takvo da ona sada ugrožava bezbednost prolaznika i komšija. Nešto će morati da se uradi, srećom pa je kuća pod zaštitom države i ona će, kada rešimo vlasničke odnose, na tom mestu biti obnovljena, rekonstruisana ili će se napraviti njena replika.

I love Zrenjanin: Kako napreduju radovi na izgradnji platforme za studente sa invaliditetom na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, projekta koji je inicirala studentkinja Milica Knežević?

Čedomir Janjić: Kada je reč o platformi,  završena je papirologija, deo sredstava smo obezbedili iz pokrajine, i sada gledamo kako usmerimo i naša sredstva. usmerimo tako da će sigurno ove zime i ta platforma biti urađena. Ona će pomoći i milici i ostalim studentima da pohađaju nesmetano nastavu na fakultetu. Naša volja za pomaganje i šta je obećano mi ćemo to uraditi sigurno, to se ne dovodi u pitanje.

cedomir-janjic

I love Zrenjanin: Evidentno je da je nakon smene vlati u pokrajini došlo do ponovnog uspostavljanja saradnje Grada Zrenjanina i pokrajinskih struktura. Javnost je mogla da vidi da su u prethodnom periodu pokrajinski sekretari dolazili u posetu Zrenjaninu, a osim toga Zrenjanin ima ministra u Vladi Srbije, koliko nam sve te činjenice daju perspektivu u budućnosti?

Čedomir Janjić: Mislim da više nema razloga da ne radimo dobro sa pokrajinom, i za pravdanje da nešto nije moglo da se uradi samo zato što neko u pokrajini to nije hteo. Vrlo brzo očekujem da dobijemo građevinsku dozvolu za izgradnju obilaznice, što je i bio kamen spoticanja za nemogućnost realizacije mosta na Begeju. Mogu da Vam kažem da imamo dobru saradnju sa gotovo svim sekretarijatima, apliciramo na mnogim projektima i očekujemo daleko bolju podršku u 2017. godini nego što je od pokrajine imali do sada. Ali nije samo novac reper dobre saradnje. Mislim da će nekoliko velikih infrasrtrukturnih projekata biti odobreno i podržano od strane pokrajine, ali i republike. Pre svega mislim na izradu projekta brzog puta od Beograda do Zrenjanina, i ono što mogu novo da Vam kažem jeste to da će se raditi projektna dokumentacija za četiri trake puta od Novog Sada do Zrenjanina, a početkom 2017. kreće i reparacija putnog pravca između Žablja i Zrenjanina. To su dobre vesti, i to je pokazatelj da je saradnja između Zrenjanina i pokrajine sada dobra, istakao je Janjić na kraju razgovora.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh