I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Čedomir Janjić: Siguran sam da će Zrenjaninci biti ponosni na svoj grad

Aktuelna godina u Zrenjaninu biće upamćena po završavanju nekoliko velikih projekata među kojima prednjače rekonstrukcija Trga slobode i izgradnja postrojenja za prešičćavanje pijaće vode. Razvijanje društvenih mreža i izveštavanja putem interneta otvorilo je građanima mogućnost da intenzivnije budu upućeni u aktivnosti lokalne samouprave. Glasno se komentariše, mnogi momenti se ovekovečuju fotografijama, dobre stvari se pohvaljuju, a ima i onih koje se oštro kritikuju. O aktivnostima Gradske uprave i kritikama razgovarali smo sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem.

cedomir-janjic

I love Zrenjanin: Novi izgled Trga slobode jedna je od „top“ tema o kojoj se intenzivno govori u poslednjih mesec dana. Iako su projekat za rekonstrukciju radile arhitekte, komentari i kritike za izgled trga često su usmereni ka Gradskoj upravi. Kakvo je Vaše mišljenje kao gradonačelnika ali i građanina Zrenjanina o sadašnjem izgledu trga?

Čedomir Janjić: Moje mišljenje je pozitivno, da nije tako ne bismo ga ni radili. Gledao sam projekat i prošle i pretprošle godine i sa svojim saradnicima sam odlučio da krenemo u realizaciju treće faze rekonstrukcije centra i završimo to što je započeto pre više godina. Nije ovde samo u pitanju bio vizuelni, estetski deo, mi smo pre rekonstrukcije imali mnogo problema sa fekalnom kanallizacijom, vodom, kišnom kanalizacijom, „fantomskim“ priključcima za vodu… Tim sređivanjem rešili smo i problem neprijatnog mirisa kod zgrade internata. Dakle, nije reč samo o popločavanju, mnogo više smo uradili ispod zemlje i rešili višedecenijske probleme. Uradili smo i veliki posao koji se vidi, a o ukusima je jako teško raspravljati pogotovo što još uvek nisu finalizovani radovi na Trgu slobode i u ulici Kralja Petra I koju smo naknadno rešili da uredimo. Ja sam siguran da će Zrenjaninci biti ponosni na svoj Trg, na svoj centar grada i da će s takvim ponosom u grad dovoditi svoje prijatelje koji dolaze sa strane.

I Taxi Zrenjanin

I love Zrenjanin: Od početka leta imamo i izmene u saobraćaju, pa je tako prostor ispred Gradske kuće postao isključivo pešačka zona, a istovremeno se radilo i na izgradnji kružnih raskrsnica. Poslednja vest koja je saopštena glasi da treća i četvrta kružna raskrsnica neće početi da se grade pre septembra. Kakvi su planovi po tom pitanju?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Čedomir Janjić: Treća kružna rskrsnica kod „Avale“ neće biti izgrađena ovog meseca ali će radovi početi prvih dana septembra. Četvrta je planirana na spajanju beogradskog puta i buduće obilaznice, a planiramo da radimo i petu kod autobuske stanice u delu Baranjske ulice i beogradskog puta kako bismo rešili taj veliki problem koji imamo sa zastojem saobraćaja u Ulici Nikole Pašića, tačnije na raskrsnicama sa Žitnim trgom i Birčaninovom. Uradili smo projekat proširenja boljeg protoka saobraćaja i upravo se jedan deo odnosi na izgradnju kružne rskrsnice kod autobuske stanice. To radimo sa „Putevima Srbije“ i mislim da će vrlo brzo doći do raspisivanja tendera.

I love Zrenjanin: Pored saobraćajne infrastrukture, radilo se na završavanju nekoliko projekata čiji se završetak godinama odugovlači. Dosta je urađeno u školskim objektima, počev od Poljoprivredne škole, a zatim i osnovnim školama gde sada nepostojanje sale za fizičko više nije „nemogućnost“ već obaveza koja se ne dovodi u pitanje. Šta u narednom periodu možemo da očekujemo na tom polju?

Čedomir Janjić: Ako postoji volja da se nešto reši, onda se problemi i rešavaju. Ljudi su glasali za nas da rešavamo probleme, i mi smo i obećali da ćemo rešiti i krupne, višedecenijske probleme ali da nećemo zanemariti ni manje probleme koji tište građane. Nemoguće je uraditi sve odjednom, nemoguće je i da svi budu zadovoljni. Mislim da je trebalo da rešimo pitanje Trga slobode, i pitanje saobraćaja i da nema Zrenjaninca koji ne želi da rešimo problem pijaće vode. Uradili smo dosta stvari koje se tiču papirologije, eksproprijacije, velika sredstva smo uložili u otkup zemljišta koje je preskupo. Nadam se da ćemo ove godine početi i izgradnju mosta na Begeju koji je najskuplji objekat na trasi obilaznice oko našeg grada. To su krupne stvari, ali ne možemo da zaboravimo ni naše đake, ni studente, uslove u školama, i u gradu i u naseljenim mestima.

I love Zrenjanin: Svaka vlast ima cilj da ostavi trag tokom mandata i da uradi stvari koje će biti vidljive. Sada konkretno imamo slučaj da se više završava ono što je odavno započeto.

Čedomir Janjić: Problem vode, saobraćaja, obilaznice, trga, školske sale, jeste deo onoga što nas je sačekalo i to ćemo završiti. Ne postoji ovaj grad od kada smo mi tu, ovaj grad je tu 700 godina i naravno da imam želju da ostavimo svoj doprinos. Mi smo se opredelili da živimo ovde i želimo da napravimo dobre uslove za život.

I love Zrenjanin: Jedan od dobrih uslova biće izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode. Šta možemo novo reći u vezi te investicije?

Čedomir Janjić: Sve ide po planu i do kraja 2015. godine ćemo imati ispravnu pijaću vodu.

I love Zrenjanin: U poslednje vreme smo bili svedoci potpisivanja ugovora sa nekoliko investitora koji će razviti svoj biznis u industrijskim zonama. Primetno je da je poraslo interesovanje domaćih, lokalnih investitora. Kako to tumačite?

Čedomir Janjić: Često govorim da je nezaposlenost najveći problem u našem gradu i gledamo da se sa tim problemom suočimo koliko možemo. Promovišemo Zrenjanin, industrijske zone, prednosti koje lokalna samouprava nudi za investiranje, ne bi li investitori došli i zaposlili naše sugrađane. Trebalo nam je vremena da lokalnu administraciju organizujemo tako da bude na usluzi investitorima, a onda nam je trebalo i vremena da preobratimo loš imidž koji je Zrenjanin u nekim prethodnim godinama imao. Rezultat je ovo što nam se dešava u poslednja četiri meseca, a to je intenzivno potpisivanje ugovora sa investitorima odnosno prodaja gradskog građevinskog zemljišta u industrijskim zonama privrednim subjektima koji će ovih dana početi da podižu svoje pogone. Interesantno je i da smo uspeli da napravimo takvu atmosferu da se privrednici iz Zrenjanina odlučuju da kupe zemljište u industrijskoj zoni, oni su ti koji razmišljaju da biznis zadrže i razvijaju u svom gradu. Mislim da je to dobar signal, to je nešto što me ohrabruje. Sa još nekoliko investitora pregovaramo i očekujem da ćemo u narednom periodu potpisati ugovore o prodaji zemljišta. Posebna priča su strani investitori koji su dobili volju da postojeće proizvodne kapacitete prošire, a takvi su Fulgar, Drekslmajer. Setite se da je pre godinu dana kružila priča da nemački Drekslmajer želi da ode iz Zrenjanina, što bi sigurno predstavljalo katastrofu bez obzira na to šta neki misle o toj fabrici – oni su naš najveći poslodavac, i mislim da smo i mi uticali na to da oni menjaju neke svoje odluke.

I love Zrenjanin: Na koji način ćete nastaviti da stimulišete poljioprivredne proizvođače pored subvencionisanja kredita i podele 60 visoko kvalitenih steonih junica našim stočarima?

Čedomir Janjić: Junice su samo jedan u nizu podsticaja koje radimo pored sređivanja atarskih puteva, kopanja kanala, programa subvencionisanja kratkoročnih kredita. U svim projektima smo naišli na veliko interesovanje poljoprivrednika. Razmišljamo da nabavimo još junica, a sa stočarima koji su u prvom krugu dobili junice napravljen je dogovor da u narednom periodu vrate žensku telad koje ćemo mi poklanjati drugim stočarima. Sve je to rezultat dobre komunikacije sa poljoprivrednicima i oni su ti koji daju predloge šta trebamo da radimo, oni najbolje znaju šta im je potrebno. Dogovoaramo se i sa Ministarstvom poljoprivrede, njihovim stručnim službama i mislim da ćemo i u narednom periodu imati atraktivne programe ne samo za stočare, nego i neke druge proizvođače poput voćara i pčelara.

I love Zrenjanin: Dosta se govori o sportu, izgradnji sportskih objekata, Paraolimpijskog centra, bob staze, Golf terena, automotodroma. Tu su i kritike dela javnosti koji tvrdi da nam takve stvari neće biti od koristi. Kakav je Vaš odgovor na to?

Čedomir Janjić: Da bismo mi dobili neke objekte, prvo moramo da pričamo o tome. Mora da postoji ideja, da zainteresujemo ljude sa strane, mnogo toga da uradimo da bismo uopšte došli u situaciju da neko poželi da neki objekat izgradi u našem gradu. Meni mnogi zameraju na tome, na izgradnji golf centra recimo. Zašto da to tretiramo kao nevažno? Mi imamo više od 16 hektara zaparloženog zemljišta na kraju grada i uspeli smo da se nametnemo Golf asocijaciji Srbije da smo dobro mesto za investiranje i oni su spremni da ulože svoj novac. Grad zadržava vlasništvo nad zemljištem, pa čak i objektima koji budu izgrađeni, a kako će to raditi, time će se baviti investitori. Biće benefita i od toga kao što imamo benefit od hala i sportskih terena koje smo napravili. Ista priča je i sa autodromom, bob stazom. Nismo baš svesni kakav je to potencijal, da ne pričam koliko je gradova zainteresovano za takve stvari i koliko je teško izlobirati da to budemo baš mi. Kada smo preuzimali grad, jedan od ciljeva nam je bila revitalizacija sporta u gradu, pre svega da bismo sklonili našu decu sa ulica. Velika sredstva izdvajamo iz budžeta za finansiranje sporta, i rezultata ima, ponosni smo na naše sportiste. Gledamo i da budemo domaćin brojnim takmičenjima da nam grad živi, da nam budu puni smeštajni kapaciteti.

I love Zrenjanin: Ako Zrenjanin posmatramo iz šireg ugla, u državi „igramo utakmicu“ sa ostalim lokalnim samoupravama. Kako biste u jednoj takvoj situaciji ocenili trenutni položaj grada?

Čedomir Janjić: Ja imam utisak da mi Zrenjaninci najmanje cenimo ono što imamo i ono što radimo. U razgovoru sa nekim ljudima koji dolaze u Zrenjanin, i u situacijama kada smo mi gosti u drugim gradovima, vidimo da nas drugi doživljavaju mnogo pozitivnije nego što mi to gledamo. I sam grad, i atmosferu, a mogu da Vam kažem i samu Gradsku upravu. Mislim da smo jedna od najbolje organizovanih Gradskih uprava u Srbiji. Malo Zrenjaninaca zna da sada Gradska uprava radi i posle podne do 19 sati i da radi svake subote. Trudimo se da ubrzamo i rad naših institucija i da budemo dostupniji građanima, poručio je Janjić na kraju razgovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh