I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Rekordan broj učesnika plivaće u petak za Časni krst

Ovog petka tačno u podne, na gradskom jezeru u Zrenjaninu plivaće se 10. jubilarni put za Časni krst. Za sada se prijavilo četrdesedet četvoro učesnika, među kojima i dve dame. Reč je o rekordnom broju prjavljenih, gledano od početka organizovanja ove izuzetno zapažene manifestacije u našem gradu.

Prijave su i dalje otvorene za sve punoletne građane, a za sve učenike obezbeđen je i obavezni lekarski pregled.

Pre plivanja za Časni krst u Zrenjaninu nastupiće i članice crkvenog hora pri hramu Svetog Arhangela Mihaila „Žene mironosice”, a s početkom u 14 časova, biće održano i Bogojavljensko plivanje u Kleku, na Begeju kod „Šlajza”.

PerSu marketi

Vladimir Petrović, član organizacionog odbora, rekao je da tehničke pripreme za manifestaciju teku po planu i da će posebna pažnja biti posvećena bezbednosti učesnika u plivanju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Makimalno smo vodili računa o bezbednosti takmičara. Pre samog plivanja, ronioci će pregledati dno jezera, a tu će biti i za vreme plivanja tu će biti i spasilac. Svi takmičari su obavezni da prođu lekarski pregled, a biće u mogućnosti da ga obave u četvrtak od 9 do 13 ili na dan plivanja od 9 do 11 časova – izjavio je Petrović.

Već po ustaljenoj tradiciji, takmičari će se pre plivanja okupiti u hramu Svetog Arhangela Mihaila, na Svetoj liturgiji, koja počinje u 9 časova i 30 minuta. Posle liturgije biće osvećena Bogojavljenska vodica, a plivači i prisutni građani u litiji krenuće do jezera.

– Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin, a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi, a događaj se zove Bogojavljenje. Na taj praznik sve su vode osveštane, i simbolika je ulazak u tu vodu, a ne takmičenje u plivanju – rekao  je  jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila.

Kompanija NIS ove godine je donirala novu talpu koja se prostire širinom celog jezera, koja će omogućiti svim takmičarima da se ravnopravno takmiče.

– Svake godine pokušavamo da unapredimo ovu manifestaciju, pa će tako za sve učesnike biti obezbeđeni topli napici i odeća nakon plivanja. Pored Zrenjaninaca, ove godine imaćemo i učesnike iz Novog Sada, Žablja, Kikinde, Mola, Nove Crnje… Pozivam naše sugrađane da u petak, u podne, dođu u što većem broju i da podrže plivače – izjavio je Goran Marinković, direktor Kulturnog centra.

s leva na desno: Goran Marinković (direktor Kulturnog centra), jerej Veselin Vlaški (starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila), Simo Salapura (pomoćnik gradonačelnika), Vladimir Petrović (član organizacionog odbora)

– Prvo plivanje za Časni krst organizovano je još u drugoj polovini 19. veka, međutim od 1942. do 2009. godine ovu manifestaciju, na žalost, nismo imali u našem gradu. Ističem veliko zadovoljstvo što svake godine imamo sve veći broj učesnika, a posebno raduje i činjenica da nam dolaze ljudi iz drugih mesta i da se povećeva broj učesnika ženskog pola – izjavio je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh