I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Bulajić : Jačanje zadrugarstva i sela

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić najavio je danas više mera u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje, jačanja zadrugarstva i sela, posebno u zakupu državnog zemljišta. U susretu sa predstavnicima Društva agrarnih novinara Vojvodine, Bulajić je podsetio na veliki potencijal Zrenjanina i srednjobanatskih njiva koje su nekada bile pod jedinstvenim krovom Industrijsko-poljoprivrednog kombinata „Servo Mihalj“.

„Sa prostora Srednjobanatskog okruga od 220 hiljada hektara oranica, godišnje se na domaće i strano tržište isporuči 500 hiljada tona kukuruza, 300 hiljada tona pšenice, kao i hiljade tona suncokreta i drugih poljoprivrednih proizvoda ,“ rekao je Bulajjić.

Povećati proizvodnju

Predstavljajući novinarima deo razvojnih planova, on je rekao da predstoji završetak obilaznice oko grada, obnova vodenih puteva na Tisi kao i nekadašnjeg vojnog aerodroma „Ečka“, kako bi poljoprivredni proizvodi sa banatskih polja brže i lakše stizali do kupaca. On je ocenio da je za povećanje poljoprivredne proizvodnje, kako na području Grada Zrenjanina, tako i celom području srednjeg Banata, od izuzetnog značaja bolje korišćenje postojećih zalivnih sistema.

PerSu marketi

Nova pravila za licitaciju

Naznačivši da je u toku licitacija za jednogodišnji zakup 23 hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Zrenjanina, Bulajić je najavio da će od naredne godine biti uvedeni novi kriterijumi. U cilju omogućavanja većem broju ratara da dođu u posed državnih oranica, biće smanjen sadašnji limit sa 50 hekara, na 20-25 hektara. „Pored toga, odlukom grada će biti određeno da zemljoradničke zadruge po jednom zaposlenom dobiju pravo na zakup pet do deset hektara, jer znamo da će je oni obrađivati, a ne da zemlju u arendu uzimaju špekulanti koji nikada i ne vide njive“ rekao je Bulajić. U tom cilju biće posebno određene i mere za korišćenje prava prečeg zakupa zemljišta za oko 7 hiljada hektara državnih oranica.

Gradsko skladište za ratarske i povrtarske proizvode

Zrenjanin nastoji da dobije gradsko skladište za ratarske i povrtarske proizvode, najavio je još Bulajić. Kao jedno od mogućih rešenja, predsednik Gradske skupštine je pomenuo posrnuli i u stečaju „Žitioprodukt“, u čije bi prostrane silose poljoprivredni proizvođači i zadruge tokom cele godine mogli da na čuvanje ostavljaju svoju robu i time spreče sezonske poremećaje.

Izvor : Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh