I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Brucoši se uselili u studentski dom “Mihajlo Predić dr Miša”

Nastava na fakultetima i visokim školama za brucoše počinje 1. oktobra. Većina njih se danas uselila u studentske domove ili stanove koje su iznajmili. Prijem studenata prve godine u studentskom domu “Mihajlo Predić dr Miša” obavljen je uz sve mere koje se sprovode radi sprečavanja širenja korona virusa. Koja pravila važe u ovom domu, šta je dozvoljeno studentima, a šta nije pitali smo Tanju Dulović, upravnicu Studentskog doma “Mihajlo Predić dr Miša” koji je u sastavu Studentskog centra Novi Sad.

Nova akademska godina i nova pravila koja se ove godineprvi put primenjuju za prijem studenata u dom, a zbog trenutne epidemiološke situacije ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu.

PerSu marketi

„Danas je useljavanje brucoša, studenata prve godine koji su ostvarili pravo na smeštaj. Ukupno ih je 49 ostvarilo to pravo, a konkurisalo ih je 70. To je značajno više prijava nego prošle godine. Brucoši ovde obavljaju lekarski pregled i sve formalnosti vezano za useljenje, tako da su od danas naši stanari. Šta ih je dočekalo? Dočekao ih je studentski dom druge kategorije. U njemu se nalazi 67 soba od kojih su 60 trokrevetne i 7 četvorokrevetne. U našem domu zbog situacije sa korona virusom se primenjuju mere koje su propisane od strane nadležnih organa i preporuke Zavoda za javno zdravlje. Imamo dezobarijere, dozatore za dezinfekciju ruku, nekoliko puta dnevno se dezinfikuju površine koje se najčešće koriste. Pojačano je higijensko održavanje mokrih čvorova, zajedničkih prostorija, hodnika, stepeništa“, počinje priču Tanja Dulović, upravnica Studentskog doma „Mihajlo Predić dr Miša“ koji je u sastavu Studentskog centra Novi Sad.

Tanja Dulović

Pravila koja važe u studentskom domu u Zrenjaninu

„U studentskom domu je obavezno nošenje zaštitnih maski u unutrašnjem delu doma, u zajedničkim prostorijama, hodnicima… Obavezno je nošenje zaštitnih maski i kada se približavaju kolegama ili zaposlenima. Studenti su o tome obavešteni. S druge strane neka prava koja su imali pre korone sada ne postoje. Na primer, imamo teretanu koja trenutno ne radi jer ne možemo da obezbedimo da smo sigurni da će u svakom momentu u njoj da se poštuje distanca, da će sprave uvek biti dezinfikovane nakon korišćenja… Važnije su nam čitaonice, tv sala… Zabranjene su posete trećih lica u domu kao i prenoćišta. Ni ranije nisu bile dozvoljene žurke. Zabranjeno je i okupljanje u domu. Sad da li se studenti okupljaju negde, pa naravno, ne možemo mi da im to zabranimo, ali kad god možemo mi na njih apelujemo da vode računa, pre svega, o svom i o zdravlju kolega i nas zaposlenih“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Temperatura se na ulazu meri zaposlenima, ali ne i studentima

I za zaposlene važe nova pravila prilikom dolaska na posao.

„Što se tiče zaposlenih, njima se svakog jutra meri temperatura. O tome obaveštavamo našu centralu u Novom Sadu. Do sada nismo imali slučajeve oboljevanja od korone ni među studentima, ni među zaposlenima. Ukoliko ovakva situacija bude i dalje, mislim da nećemo imati problema. Za svaki slučaj obezbedili smo jednu sobu za izolaciju. Ukoliko se desi da neki student prijavi da ima temperaturu, da se loše oseća u obavezi smo da ga smestimo u odvojenu sobu, da mu obezbedimo kontakte sa nadležnim zdravstvenim institucijama da se utvrdi da li je oboleo od Covida19 ili nije. Ukoliko se ispostavi da je oboleo šaljemo ga ili na dalje lečenje ili kući, a ako nije oboleo vraća se u svoju sobu“, kaže Dulović.

„Studentima ne merimo temperaturu na ulazu u dom, jer je ovo njihova kuća. Apelujemo na njih da se jave ako sumnjaju da imaju povišenu temperaturu. Imamo toplomere koji su im na raspolaganju, tako da mogu da izmere temperaturu. Do sada nije bilo razlga da to kriju, jer smo mi tu da im pomognemo. I njima je u cilju da budu zdravi, jer ako nisu ne mogu da ostvaruju neka druga svoja prava na fakultetu, u menzi“, dodaje naša sagovornica.

Studenti dolaze u dom zavisno od toga kakve obaveze imaju na fakultetu i visokoj školi

Studenti starijih godina imaju pravo da budu u domu.

„Studenti koji su ostvarili pravo na smeštaj prošle školske godine imaju pravo da budu u domu do nove raspodele, osim onih koji su bili na produženoj godini ili masteru. Oni su morali da se isele kako bi se brucoši uselili. U toku je konkurs za starije godine koji traje do 31. oktobra i nakon toga će se znati ko je ove godine ostvario pravo na smeštaj. Oni koji budu ostajali su već u domu i obaviće samo neke formalnosti i lekarski pregled, a oni koji budu novi  će se useliti kao sada brucoši“, objašnjava Dulović.

„Nismo smanjivali broj mesta za studente sada, jer nije bilo potrebe. Na fakultetu i na visokoj školi je takva organizacija nastave da samo oni studenti koji imaju obaveze dolaze tu. Ko ima ispite, vežbe, konsultacije… Sada nam se desilo da nam se posle leta vratilo 110 studenta, ali u domu ih nikada nema više od 30-ak. Mi trenutno nikada nemamo pun kapacitet doma da su svi tu. Zato nema potrebe da ograničavamo broj mesta, jer, ponavljam, sama organizacija nastave na fakultetu i visokoj školi diktira kada će i koliko studenata biti ovde“, dodaje upravnica doma u Zrenjaninu.

Pravila se poštuju u domu, ali i u menzi

Studenti osim što poštuju pravila u domu, moraju da poštuju i pravila koja važe u menzi.

„Naši studenti se hrane u domu učenika. Tamo imaju obavezu da poštuju njihove mere, koje su slične merama u domu. Nismo do sada imali pritužbi da su nezadovoljni hranom. Smatramo da je ovo za sada dobro rešenje. Da li ćemo mi nekada imati menzu, ne zna se. Bilo bi lepo, ali za sada funkcionišemo ovako. Studentima su osim dve čitaonice i tv sale na raspolaganju i košarkaški teren i lepo dvorište sa baštom. Naravno, sada smo razdvojili stolove i stolice da bi održavali distancu. Takođe, studentima savetujemo i da kada se vrate kući neko vreme budu u nekoj vrsti samoizolacije od ukućana, jer niko ne zna da li su se zarazili ili ne“, objašnjava Dulović.

„U toku leta u domu su rekonstruisane elektroinstalacije  nakon čega su hodnici okrečeni. Tako da dom izgleda lepše nego što je izgledao do sada. Naravno, u budućnosti očekujemo da još neke stvari rekonstruišemo“, zaključuje na kraju razgovora naša sagovornica.

Šta brucoši očekuju od doma i fakulteta?

Brucoši koji su danas došli na useljenje imaju velika očekivanja i od doma i od fakulteta.

„Upisala sam IT. Zrenjanin mi je bliži nego Novi Sad, manja je sredina, mislim da je jednostavnije boraviti ovde. Danas se useljavam u studentski dom. Procedura za useljenje podrazumeva da prvo izvadimo krv zbog korone, pa da idemo na lekarski pregled, pa da se uselimo. Dosta je komplikovano. U domu će morati da se nose maske, da se drži distanca, vrši dezinfekcija i mislim da je to to. Ne bi trebalo da bude teško, jer se toga već pridržavamo. Navikli smo se. Za sad još ne znam ko su mi cimerke, kad ih budem upoznala znaću kakve su“, kaže Marija Milenković iz Vršca.

Marija Milenković sa mamom

“Upisao sam IT, čuo sam da je jako dobar smer, da firme to traže… Došli smo na useljenje. Još ne znamo šta nas u domu čeka, jer smo u postupku useljenja. Bili smo da radimo test na koronu. Ko je negativan moći će da se useli, kad prođe lekarski pregled. Od doma očekujem sve najbolje. Društvo, druženje“, objašnjava Filip Vujić iz Deliblata.

Kapacitet studentskog doma u Zrenjaninu je 208 mesta. Sada će u domu biti useljeno 205 studenata, je je jedna  soba odvojena za izolaciju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh