I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Brojni Zrenjaninci od jutros dali potpis za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Zrenjanin je jedan od preko 40 gradova u kojima je danas počelo prikupljanje potpisa podrške građana Srbije inicijativi Fondacije Tijana Jurić da se uvede kazna doživotnog zatvora. 

U Zrenjaninu će i narednih dana moći da se potpišu formulari, na štandu ispred Vodotornja, u terminu od 12 do 18h, sve do subote, ali i u prostorijama MZ Veljko Vlahović na Bagljašu, svakog dana do petka u terminu od 8 do 15h.

Inicijativu Fondacije Tijana Jurić da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, prethodnih dana je putem društvenih mreža podržao izuzetno veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije, najvaljujući tako svoj izlazak na štandove. Atmosfera podseća na situaciju iz 2015. godine kada se Fondacija borila da država izmeni Zakon o policiji i usvoji novi član, takozvani „Tijanin zakon“.

I Taxi Zrenjanin

– Cilj je da sakupimo 500.000 potpisa, bez obzira što ima i onih koji nisu optimisti i koji kažu da to nije moguće. Verujemo da odgovorni građani naše zemlje, roditelji pre svega, nemaju dilemu da li treba načiniti ovako važan korak u pravcu bolje bezbednosti sve naše dece, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, neposredno nakon početka rada jednog od štandova u Novom Sadu.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem Fejsbuk stranice Fondacije Tijana Jurić

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ARGUMENTI FONDACIJE TIJANA JURIĆ – ZAŠTO

Od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica. Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje, poručila je Fondacija Tijana Jurić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh