I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Broj putnika ključan za linije gradskog i prigradskog saobraćaja

U letnjem periodu intenzitet gradskog prevoza je manji zbog manjeg broja putnika. Linije se tokom leta redukuju, a neke se privremeno i ukidaju.

„U prethodnom periodu je bilo izuzetno teško održati dinamiku saobraćanja gradskog saobraćaja. Bez pomoći bi jedva izdržali – prevoz jeftin, a malo putnika. Broj putnika u letnjem periodu je još manji. Saobraćaj gradskih autobusa je poprilično redukovan. Linija broj 1 radi dvokratno, linija broj 5 od 08-13h, linija broj 6 od 05-22h, a linije 10 i 10a saobraćaju na svakih sat vremena. Linije broj 3 i 4 su prestale sa radom, jer na tim relacijama nema putnika. Autobusi za Ečku i Klek saobraćaju redovno od 05 – 22h. Te linije su rentabilne samo u prepodnevnom periodu, dok su posle 15h ekonomski neisplative. Ukoliko se to nastavi, bićemo prinuđeni i to da redukujemo. Građani se žale, ali nemamo nikakvu ekonomsku opravdanost za linije sa praznim autobusima. Čak i ove koje rade su neisplative, jer u proseku imaju po 10 putnika. Deo putnika su penzioneri, stariji od 65 godina, a radnika slabo ima, ostalih još manje. Ako đaci ne krenu redovno od septembra, opet će nastati problem. Nadamo se da će sve biti regularno, i tada ćemo vratiti linije broj 3 i 4, a voleli bismo da radimo kao pre korone“, naglasio je šef saobraćaja firme NET BUS Goran Agramović.

„Mere opreza su još uvek na snazi, ali retko ko ih poštuje. Vozač upozorava putnike na poštovanje propisa, međutim građani nisu svesni da će u slučaju kontrole kazne snositi sami. Samo se 10 posto putnika pridržava propisa, i to uglavnom stariji građani“, istakao je Agramović.

I Taxi Zrenjanin

Redukovan i međugradski saobraćaj

Nešto bolja situacija je u međugradskom saobraćaju za koji je zadužena druga firma, „Banat trans“. Nedostatak putnika i večita borba sa taksistima, dovela je do manjeg redukovanja linija i u ovom sektoru.

„Početkom perioda korone Ministarstvo saobraćaja je donelo odluku o mogućnosti redukovanja broja vozila u međugradskom saobraćaju. Redukovanje je dozvoljeno u skladu sa mogućnostima, brojem putnika i ekonomskom isplativošću linija, od 30 do 50 procenata. Mi smo ih redukovali samo u okviru ekonomske isplativosti. Shodno broju putnika prilagođavamo i povećavamo ili ukidamo određeni broj linija. Sadašnja situacija je takva da je režim redukovan i ukinute su linije za koje ne postoji interesovanje. Trenutno imamo 7 polazaka za Novi Sad i 5 polazaka za Beograd. To je po jedan polazak manje u odnosu na redovno saobraćanje. Ovo je sasvim dovoljno da zadovolji potrebe putnika. Veoma su sporadični slučajevi da u nekom autobusu ima previše putnika ili da vozilo kasni. Nepredviđeni momenti se dešavaju, ali su retki“, ukazao je vlasnik „Banat trans“-a Marjan Babović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pored pomenutih linija, saobraća i letnja linija za Sokobanju sa polaskom u 05h.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh