I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Broj brakova i razvoda u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je u toku prethodne godine zaključeno 623 brakova dok je broj razvedenih 272. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2011. godini je u našoj zemlji  bilo 35.808 venčanja  a  razvedeno je njih 8.251 njih. Žene se u proseku, udaju u 30.godini a razvode najčešće u 39. Muškarci se na te dve odluke ipak nešto kasnije odlučuju – “na ludi kamen” staju u 33. godini a odluku o razvodu donose sa deset godina više.

Prosečno trajanje razvedenog braka za 2011. godinu iznosi 12,7 godina. Najčešće su brakovi zaključeni između supružnika iste nacionalnosti (92 odsto), a što se tiče školske spreme, najviše je brakova u kojima su supružnici sa istom školskom spremom – 66 odsto.

Ako se posmatra radna aktivnost supružnika, u 44 odsto zaključenih brakova oba supružnika su zaposlena. Prošle godine su se najviše razvodili brakovi bez dece – 45 odsto, a najčešće razvedeni brakovi su u prve četiri godine od početka zajedničkog života. Podaci su pokazali da su nakon razvoda, deca u 79 odsto slučajeva dodeljena majkama.

RAZLOZI I PRATEĆI PROBLEMI …

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Bračno neverstvo, alkoholizam, ali fizička i psihička agresivnosti jednog od supružnika najčešći su uzroci zbog kojih dolazi do razvoda. Najviše problema ima među supružnicima koji imaju decu jer tada nastaju nove mučne scene i prepirke oko toga kome će dete ostati na pripasti. U tom nimalo prijatnom procesu presuđuje tim stručnjaka Centra za socijalni rad Zrenjanin, koji procenjuje ko je podobniji za zbrinjavanje maloletnog deteta.

Najkritičnija je 10- ta  godina braka, jer se tada najveći broj supružnika odlučuje da svako krene svojim putem. Nije redak slučaj da se i mlađi bračni parovi razvedu nakon nekoliko godina braka. Obično je reč o osobama koje žive s roditeljima, a jedan nije zaposlen.

Postoje dva načina za pokretanje postupka razvoda braka, razvod braka po tužbi jednog od supružnika i sporazumni predlog prekida bračne zajednice.

Prema novom porodičnom zakonu, sud više ne ulazi u razloge koji dovode do razvoda braka ili u eventualnu krivicu supružnika. Za pokretanje postupka razvoda dovoljno je dokazati da su odnosi supružnika trajno poremećeni i tada na osnovu zahteva jednog od bračnih drugova, sud sprovodi postupak razvoda braka. Narvno da je potrebno i paltiti taksu pri pokretanju postupka razvoda braka a ona iznosi 6000 dinara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh