I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Brodogradilište „Begej” ponovo radi – porinut prvi brod nakon šest godina

Brodogradilište „Begej” ponovo proizvodi plovila, šest godina nakon otvaranja stečaja.

Najstarije brodogradilište u Zrenjaninu „Begej”, osnovano je 1947. godine, ali je, kao i mnoga druga preduzeća završilo u stečaju. Kompanija „Rubikon Shipping Company”, kupila je ovo brodogradilište u aprilu 2017. godine za 46 miliona dinara, a danas je svečano porinut prvi napravljeni brod „Santa Ponsa”, od kako je firma otišla u stečaj.

– Nije nam bilo lako u prethodnom periodu. Bilo je nužno paralelno obavljati dva zahtevna posla: podizati brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju, i graditi brod. Danas s ponosom ističem da smo u veoma kratkom vremenskom periodu ostvarili sve zacrtane ciljeve. Siguran sam da je ovo današnje porinuće tek početak vraćanja Begeja na evropsku mapu brodogradnje – izjavio je Marko Pražić, direktor „Rubikon Shipping Company”.

I Taxi Zrenjanin

Načelnica Srednjobanatskog okruga, Snežana Vučurević zadovoljna je činjenicom da je brodogradnja u Zrenjaninu pokrenuta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Naše najstarije brodogradilište ponovo oživljava, zapošljava ljude i počinje sa radom. Ono što ovo zadovoljstvo čini još većim jeste svečano porinuće broda, koji je napravljen ovde na ponos vlasnika i svih radnika. Očekujem u narednom periodu još mnogo plovila i zaposlenih ljudi, što je od velikog značaja za dalji privredni razvoj kako Zrenjanina, tako i čitavog regiona, rekla je Vučurević.

Srđan Jovanov, sada je šef proizvodnje na brodogradilištu u kojem se zaposlio prvi put pre 20 godina.

– Brodogradilište postoji od 1947. godine i period od šest godina stečaja je ostavio trag. Samo mi koji smo ušli ovamo, znamo koliko je bilo teško podići firmu i napraviti brod. U prošlosti, nama je ovakav dan, kada spuštamo brod u vodu, bio sasvim uobičajen, a nadam se da će tako biti i u budućnosti, rekao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnka Zrenjanina, Saša Santovac, ukazao je da se u prethodnom periodu mogla čuti želja da se privredni subjekti, koji su nekada bili nosioci privrednog razvoja, ponovo podignu na noge.

– Aktivnostima koje je sprovela Vlada Republike Srbije, ali i lokalna samouprava, imamo situaciju da jedan od takvih subjekata, Brodogradilište Begej, zahvaljujući novim vlasnicima, ponovo pokrene porizvodnju i shodno tome, danas smo u prilici da prisustvujemo porinuću broda. Kako čujemo, već postoje planovi i za naredni period – istakao je Santovac.

U brodogradilištu je trenutno direktno zaposleno 25 radnika, a podizvođači zapošljavaju još 40.

Brod „Santa Ponsa”, namenjen je holandskom tržištu za prevoz kontejnera. Dugačak je 85, širok 9,6, visok 4,9 metara, a težina trupa iznosi 450 tona. Na njegovoj izgradnji, koja je trajala 90 dana, bilo je angaživano 65 radnika.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh