I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Brodogradilišta propadaju bez podrške banaka ?

Direktor „Bomeks holdinga” Milan Bjelić potvrdio je za “Dnevnik” da je u toku reorganizacija brodogradilišta „Šipjard Bomeks 4-M” u Perlezu čiji je on vlasnik, i da će 18. novembra pred Privrednim sudom u Zrenjaninu biti razmatran unapred pripremljeni plan reorganizacije koji je, uz predlog o pokretanju stečajnog postupka, podnela ta fabrika.
 
bome
Reagujući na pisanje „Dnevnika“ i dovođenje u vezu s drugim zrenjaninskim brodogradilištem – „Begejom” – čiji je bankrot proglašen početkom godine, Bjelić je istakao da plan reorganizacije ima za cilj da preduzeće prilagodi svoje buduće poslovanje mogućim finansijskim obavezama.

„Nažalost, svetska kriza je uticala na to da ovo brodogradilište, kao i sva ostala koja su već zatvorena, dođe u velike probleme jer od 2010. godine posluje s gubicima. Novinar lista ’Dnevnik’ je dobro preneo da sam u više navrata upozoravao mnoge državne organe o tome da bez državnih ili bankarskih garancija nije moguće nastaviti poslovanje, kao što je to bilo tokom 2008. godine, kada je za godinu dana proizvedeno više trupova brodova nego sva brodogradilišta koja su tada radila zajedno”, istakao je Bjelić u pisanoj izjavi za naš list.

Kako je naveo, „Šipjard Bomeks 4-M” i danas može da ugovori značajne izvozne poslove, s učešćem rada u gotovom proizvodu većim od 50 odsto, ali bez podrške domaćih banaka za finansiranje gradnje na osnovu garancija i akreditiva stranih partnera, to ugovaranje nije moguće.

„Što se tiče unapred pripremljenog plana reorganizacije, on ima za cilj da se brodogradilištu smanje dugovi kroz značajan otpis potraživanja, i to pre svega potraživanja firmi iz sastava ’Bomeks holdinga’ i reprogramom kredita banaka, što bi dalo novu šansu za oživljavanje proizvodnje. Iz tog plana može se jasno videti da nema otpisa glavnice za bankarska sredstva i da je 90 odsto otpisa dato od strane ’Bomeksovih’ preduzeća i naših stalnih kooperanata” – naglasio je Bjelić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Prema tome, dodao je on, ne postoji nikakva namera većinskog vlasnika brodogradilišta, odnosno njega, da bilo kojim postupkom izigra druge poverioce jer će i u restrukturiranom brodogradilištu sadašnji kooperanti i dalje biti najveći partneri. Najveći gubitnik u ovom restrukturiranju, istakao je, upravo su zavisna preduzeća iz sastava „Bomeks holdinga”.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh