I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Brnabić: Zrenjanin se na polju IT izdvaja od svih lokalnih samouprava

„Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u malim sredinama“ naziv je panel diskusije koja je danas održana u Zrenjaninu u organizaciji nedavno formiranog IKT klastera i Gradske uprave.

U panel diskusiji učestvovala  je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić koja je istog dana posetila Startit centar, i otvorila petu po redu konferenciju o poslovnoj primeni interneta „Webiz“.

Panel diskusija u Gradskoj kući započela je obraćanjem gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića koji je podsetio na razvoj IT sektora u gradu.

I Taxi Zrenjanin

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ školuje informatičke kadrove pune četiri decenije, a prihvatajući dualno obrazovanje poslednjih godina, fakultet se aktivno uključio u saradnju sa gradom i IT kompanijama. Realizovali smo dva projekta besplatne obuke za 50 programera, čiji je rezultat bilo stalno zaposlenje tih istih programera. Sredstva uložena u njihovu obuku već su vraćena u budžet. Sa fakultetom imamo i sporazum o obavljanju stručne prakse studenata u Gradskoj upravi, institucija i preduzećima. Imamo potpisane ugovore sa kompanijama NIS i Majkrosoft. U Zrenjaninu je pre 10 godina formiran i biznis inkubator, za podršku početničkim preduzećima koja se bave informacionim tehnologijama, ali i za pomoć investitorima koji dolaze u naš grad. Kao logičan sled, otvoren je Startit centar i formiran je IKT klaster, istakao je Janjić najavivši da će 1. septembra u srednjoj Eletkrotehničkoj školi i građevinskoj školi „Nikola Tesla“ biti otvoreno specijalno, pilot odeljenje za školovanje IT stručnjaka, prvo tog tipa u državi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dragan Vidaković, predsednik skupštine Udruženja zrenjaninski IKT klaster

Dragan Vidaković, predsednik skupštine Udruženja zrenjaninski IKT klaster, predstavio je Strategiju podrške razvoju  IT sektora u Zrenjaninu u okviru koje je izrađena SWOT analiza trenutnog stanja radi sagledavanja slabosti, ali i prednosti i mogućnosti koje Zrenjanin ima u pogledu razvoja IT sektora. Startegija je, kaže Vidaković, iznedrila tri važna cilja.

– Prvi strateški cilj je da se poveća broj upisnih studenata na našem  fakultetu i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija na smerovima koji obrazuju IT stručnjake, i prilagodjavanje nastavnih programa u svim obrazovnim institucijama u gradu u cilju sticanja upotrebljivih i aktuelnih IT znanja i veština. Drugi cilj obuhvata popularizaciju IT u Zrenjaninu, a treći predviđa podsticanje na međusobnu saradnju svih zainteresovanih činilaca u cilju razvoja IT sektora, rekao je Vidaković, i dodao da strategija sadrži podatak da trenutno u dvadesetak firmi u Zrenjaninu imamo zaposleno svega 70 IT stručnjaka.

– Cilj ove strategije je da u narednih pet godina imamo 1000 IT stručnjaka zaposlenih u zrenjaninskim firmama i da Zrenjanin bude prepoznat kao jedan od najatraktivnijih centara u zemlji, istakao je Vidaković.

On je zaključio da je napravljen veliki iskorak  na polju razvoja informacionih tehnologija u Zrenjaninu upravo formiranjem IKT klastera kao i otvaranjem Startit centra posredstvom firme „Progressive media“.

Dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ dr Dragica Radosav

Dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ dr Dragica Radosav podsetila je prisutne na podatak da studijski program „profesor informatike“ u Zrenjaninu ima dugu tradiciju, punih 38 godina. Pored tog profila, u godinama koje su usledile, u oblasti informacionih tehnologija razvili su se i studijski program softver inženjer, inženjer informacionih tehnologija, inženjer IT-ja namenjenih menadžmentu informacionih sistema, inženjer IT-ja namenjenih e-upravi.

– Procesi akreditacije i reakreditacije u ovoj oblasti su vrlo spori, to mora brže da se odvija. Kada je u pitanju potreba za novim kadrovima, pohvalila bih inicijativu Sektora za razvoj visokog obrazovanja Ministarstva prosvete jer smo pokrenuli pitanje koliko je novih IT stručnjaka potrebno i koji će fakulteti i koliko kapaciteta ponuditi. Svi zajedno smo ponudili novih 700 mesta. Tako je naš fakultet ovih dana proširio kvotu na još 40 studenata softverskog inženjerstva, i 20 za profil informacione tehnologije. Novost je da smo doneli odluku da akreditujemo i doktorske studije iz informacionih tehnologija, istakla je dr Radosav dodavši da se kvota upisanih đaka poslednje dve godine povećala.

MINISTARKA POHVALILA NAPORE ZRENJANINA DA RAZVIJE IT

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić pohvalila je razvoj informacionih tehnologija u Zrenjaninu, organizacije poput novoosnovanog IKT klastera i obučavanje novih kadrova.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

– Mislim da se Zrenjanin od svih lokalnih samouprava na polju IT izdvaja i to mi je postalo jasno kada sam bila na otvaranju kancelarije „Levi 9“ u Beogradu. Tada sam zapravo shvatila da je ta kancelarija pre Beograda, već otvorila svoj prostor u Zrenjaninu. To su stvari koje pokazuju da kod vas postoji nešto što je drugačije. Mi smo tu da podržimo sve. Vlada ne treba da se bavi tim poljem u smislu da smišlja, interveniše, jer Vladi ova tema nije poznata koliko ljudima koji se njome stručno bave. Ali, Vlada treba da bude otvorena za ovakve inicijative kakve imate u Zrenjaninu, za dijalog sa organizacijama, klasterima, privredom, obrazovnim institucijama, istakla je Brnabić.

Ministarka je istakla i da je povećanje dodatnih 700 mesta na 15 fakulteta koji obrazuju IT stručnjake izuzetno velika stvar.

– Uradili smo i anketu na koju se prijavilo preko 100 kompanija koje su za 2017. godinu iskazale potrebu za 961. programerom. Na naš poziv za prekvalifikacije javila su se 8.902 lica. Od tog broja, planiramo da prekvalifikujemo 1000 ljudi, podsetila je Brnabić.

DOMAĆA I STRANA KOMPANIJA UBRZALE RAZVOJ INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA U ZRENJANINU

Domaća kompanija „Vega IT sourcing“ u Zrenjaninu posluje godinu dana.


Naša kompanija u Zrenjaninu trenutno zapošljava 15 ljudi, što mi vidimo kao veliki uspeh. Mi smo primetili da imamo puno Zrenjaninaca u Novom Sadu i s obzirom da je Zrenjanin blizu Novig Sada, došli smo na ideju da ovde otvorimo kancelariju. Najveći utisak je to što je očigledno koliko ljudi u ovom gradu želi da radi i da uči. To je nešto što nedostaje u našoj kancelariji u Novom Sadu, vidi se razlika. S obzirom da je generalno prisutan deficit kadrova, nismo u prilici da čekamo fakultete da pripreme kadrove, zbog čega imamo i osobu koja je zadužena za obučavanje kadrova u okviru naše kompanije, rekao je osnivač i suvlasnik te kompanije Vladan Ostojić.

Direktor kompanije „Levi9 Global Sourcing Balkan“ u Srbiji, Jan Dolinaj

Na pitanje moderatora panel diskusije Đorđa Grujića, šta je neophodno za uspešan rezultat na polju informacioniih tehnologija, direktor kompanije „Levi9 Global Sourcing Balkan“ u Srbiji, Jan Dolinaj, podvukao je: „rad, trud i podizanje kvaliteta edukacija“.

– Mi smo došli ovde 2014. godine pre svega jer smo u kancelariji u Novom Sadu imali dosta kolega koji su iz ovog grada i koji su studirali ovde. Dakle, videli smo da postoji potencijal, a drugi razlog je poziv Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ koji nam je pokazao šta može da ponudi. Posle dve i po godine imamo 40 vaših sugrađana koji rade na projektima koji su interesantni i primenjuju se u Evropi. Moramo svi zajedno puno da radimo i da učimo. Mi smo počeli pre 12 godina, a danas u Srbiji imamo preko 450 zaposlenih ljudi, kazao je  Dolinaj.

ZRENJANINSKI IKT KLASTER

Osnovan je 27.12.2016. godine u Zrenjaninu, a nastao je kao rezultat intenzivnog tromesečnog rada (oktobar – decembar 2016.) jedne neformalne radne grupe koja je obuhvatila sve relevantne subjekte koji su zainteresovani za razvoj sektora informaciono – komunikacionih tehnologija (IKT) u Zrenjaninu: obrazovne institucije koje školuju buduće IT kadrove, IT kompanije, kompletnu poslovnu zajednicu (sa njihovim udruženjima) i predstavnika države (lokalne samopurave, odnosno, grada Zrenjanina).

Radna grupa je oformljena na inicijativu Zrenjaninskog poslovnog kruga (udruženje “ZREPOK”) sa idejom da se pokrene akcija koja bi rezultirala većim uključenjem Zrenjanina i regiona srednjeg Banata u razvoj IKT sektora u Srbiji i znatno boljim iskorišćenjem potencijala koje Zrenjanin i ovaj region imaju u pogledu mogućnosti koje ovaj dinamični sektor poslovanja pruža.

MINISTARKA U POSETI STARTIT CENTRU ZRENJANIN

Nakon panel diskusije, panelisti, čelnici lokalne samouprave i novinari uputili su se ka Startit Centru Zrenjanin gde je koordinatorka ovog centra Marijana Milićev upoznala ministarku Brnabić sa odličnim rezultatima koje je ovaj centar postigao već u prvom mesecu rada.

  • U coworkingu je već blizu 10 ljudi, koji svakodnevno rade u našem centru i na to smo posebno ponosni, obzirom da nismo imali u ovom segmentu gotovo nikakva očekivanja u početku. Za prvih mesec dana održali smo brojne kurseve, od programiranja za decu, preko kursa pravljenja web sajtova, organizovali nekoliko događaja. Ukratko, u programima Startit Centra Zrenjanin prvog meseca je učestvovalo više od 600 Zrenjaninaca, istakla je Milićev.

MINISTARKA OTVORILA I PETU WEBIZ KONFERENCIJU

Ministarka Ana Brnabić potom se uputila u hotel Vojvodina gde je otvorila petu po redu konferenciju Webiz koju je ocenila kao „motor razvoja IT sektora u našem gradu“.

Brojna publika iskoristila je priliku da ministarki postavi pitanja koje muče IT zajednicu. Brnabić je odgovorila da je na rasposlaganju za sve upite i infomacije koje mogu ubrzati bilo kakvu proceduru, kako preko direktnog kontakta putem email adresa, tako i putem tviter naloga.

Ona je više puta naglasila da je su joj u delovanju pomogle brojne IT organizacije koje su joj ukazale na potrebe ovog sektora.

Foto : Happy Pixel

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh