I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Božićna čestitka Zrenjaninskog biskupa Dr Ladislava Nemeta (VIDEO)

Zrenjaninski biskup Dr Ladislav Nemet uputio je svim vernicima Rimokatoličke crkve i onima koji ovaj veliki praznik slave po Gregorijanskom kalendaru božićnu čestitku u kojoj se kaže

Draga braćo i sestre u Kristu, pre nekoliko dana papa Franjo posetio je Greccio, malo selo u središnjoj Italiji, gde je sveti Franjo napravio prve betlehemske jaslice. Ovaj veliki svetac 1223. godine hteo je u toj špilji iskusiti tajnu Isusova rođenja, to da je Sin Božji uzeo ljudsko telo i došao k nama u štali. Ovo delo svetog Franje počelo se odavde širiti polako ali sigurno s takvim zamahom da je pravljenje Betlehemskih jasli danas poznato širom sveta. Tokom posete seocetu Greccio-u, papa Franjo potpisao je pismo pod naslovom Admirabilis Signum – Čudesni znak, u kojem govori o praksi, značaju i važnosti postavljanja Betlehemskih jasli. Dok čitam to pismo, ponovno mi se bude sećanja iz detinjstva.

Pomislimo samo na naše detinjstvo! Svako na svoje. Sećam se da je za mene jedan od najvažnijih događaja božićnih blagdana bilo upravo vreme provedeno ispred Betlehemskih jaslica. U našoj crkvi je bila napravljena špilja s predivnom pozadinom, a u špilji jaslice, gde je mali Isus ležao na slami. Mi, deca, divili smo se Betlehemskom selu koje je bilo izgrađeno na padini, uz mali potok koji je tekao niz brdo, ali još više detetu u pećini i životinjama pokraj njega. I, naravno, anđelima koji su slavili Boga na nebesima, okruženi blistavim zvezdama u mračnoj noći, i naveštali mir ljudima na zemlji. I kad postane odrasla osoba, u čoveku i dalje ostaje divljenje, znatiželja i gotovo detinjasta želja da vidi betlehemske jaslice u našim crkvama. Mnogo je načina da se onde stoji: šutljivo, jednostavno u tišini, puštajući da se naše oči, posebno naše duhovne oči, ispune ovim prizorom. I, ako nam se misli počnu razbuđivati, shvatiti ćemo ispred koje velike tajne stojimo: veliki i nevidljivi Bog, veći od svega što možemo zamisliti, pojavio se među nama kao malo dete. Zavisio je o brizi svojih roditelja, predao im se, prihvatio je naš život, ljudski život.

I Taxi Zrenjanin

Rođenje Isusa u Betlehemu znak je i svedočanstvo neizmerne ljubavi Božje. Hteo nam je kroz Isusa, na ljudski način, ljudskim rečima i delima, pokazati kakav je On uistinu, koliko je veliko njegovo milosrđe i ljubav prema nama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Oko Betlehemskih jasala stoji čitav stvoreni svet. Tu je pored jasala Isusova majka Marija. Kći naroda koja je verovala anđelu Gabrijelu. Teško da postoji lepša slika ili prizor nego videti majku sa svojim novorođenim detetom. Josip, Marijin zaručnik, stoji tamo i divi im se, spreman da ih zaštititi i podrži ih pažljivom ljubavlju.

Pastiri: prezreni od ljudi, predstavnici siromašnih, koje Bog posebno voli, jer je po anđelima samo njih pozvao da prvi vide dete Isusa. Bilo je tu i životinja koje su svojim telesima održavale toplotu štalice i tako slavile rođenog Spasitelja. Predivno zvezdano nebo… Sve i svi su gledali Isusa s divljenjem i zahvalnošću.

Neka nam svima Gospodin podari da u ovo božićno vreme doživimo Njegovu „neizrecivu ljubav“! Neka nas njegova nežnost preplavi!

Ovim mislima, želim svima Vama sretan Božić i sretnu Novu godinu!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh