I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Botoš na pragu da bude prvo selo u Srbiji grejano na „zelenu“ energiju (VIDEO)

Delegacija Nemačke pokrajine  Baden-Württemberg koja je već nekoliko dana u zvaničnoj poseti Srbiji, posetila je i pogon „Bioelektre“ u Botošu.

Ovo postrojenje koje je otvoreno pre dve godine od biomase preostale iz poljoprivredne proizvodnje proizvodi 600 kilovata struje, dok nusproizvod, toplota zasada ostaje neiskorišćena. Upravo je to bio i razlog za posetu ove delegacije na čelu sa sekretarom u ministarstvu za energetiku te nemačke pokrajine dr Andreom Baummanom. Na osnovu studije izvodljivosti koju je izradila agencija GIZ u Botošu bi trebalo da se izgradi distribuciona toplotna mreža čime bi ovo mesto dobilo jeftin i isplativ način grejanja kako javnih tako i privatnih objekata i bilo bi prvo u Srbiji sa takvim načinom grejanja.

Učenici iz pokrajine Baden Wurtemberg takođe posetili Zrenjanin

U okviru posete nekoliko mesta u Vojvodini delegacija nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u kojoj su bili i predstavnici poljoprivrednih škola iz te pokrajine obišla je danas i Gradsku kuću u Zrenjaninu, Srednju poljoprivrednu školu kao i Srpski Itebej. Prijemu u Baroknoj sali su prisustvovali i predstavnici Srednje poljoprivredne škole te pokrajinske i lokalne samouprave.  Teme razgovora su saradnja poljoprivrednih škola, primena dualnog obrazovanja i primer dobre prakse Poljoprivredne škole u Zrenjaninu u toj oblasti.

PerSu marketi

–  Ovakve posete značajne jer mogu doprineti da se nemačka iskustva u dualnom obrazovanju primenjuju kod nas. Želja lokalne samouprave je da se u narednom periodu u našem gradu otvori i visoka poljoprivredna škola. Mnogo toga urađeno je i na polju razvoja IT sektora i namera je da se ta znanja primene i u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, posebo kada je reč o navodnjavanju – izjavio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Mladen Petković pomoćnik sekretara za poljoprivredu rekao je da Vojvodina ima stratešku saradnju sa Pokrajinom Virtemberg i da se godinama unazad organizuje razmena studenata i učenika.

– Trudimo se da im pokažemo potencijale u Vojvodini i sistem dualnog obrazovanja koji želimo da razvijemo po ugledu na nemački model – naglasio je Petković.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh