I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Botoš na pragu da bude prvo selo u Srbiji grejano na „zelenu“ energiju (VIDEO)

Delegacija Nemačke pokrajine  Baden-Württemberg koja je već nekoliko dana u zvaničnoj poseti Srbiji, posetila je i pogon „Bioelektre“ u Botošu.

Ovo postrojenje koje je otvoreno pre dve godine od biomase preostale iz poljoprivredne proizvodnje proizvodi 600 kilovata struje, dok nusproizvod, toplota zasada ostaje neiskorišćena. Upravo je to bio i razlog za posetu ove delegacije na čelu sa sekretarom u ministarstvu za energetiku te nemačke pokrajine dr Andreom Baummanom. Na osnovu studije izvodljivosti koju je izradila agencija GIZ u Botošu bi trebalo da se izgradi distribuciona toplotna mreža čime bi ovo mesto dobilo jeftin i isplativ način grejanja kako javnih tako i privatnih objekata i bilo bi prvo u Srbiji sa takvim načinom grejanja.

Učenici iz pokrajine Baden Wurtemberg takođe posetili Zrenjanin

U okviru posete nekoliko mesta u Vojvodini delegacija nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u kojoj su bili i predstavnici poljoprivrednih škola iz te pokrajine obišla je danas i Gradsku kuću u Zrenjaninu, Srednju poljoprivrednu školu kao i Srpski Itebej. Prijemu u Baroknoj sali su prisustvovali i predstavnici Srednje poljoprivredne škole te pokrajinske i lokalne samouprave.  Teme razgovora su saradnja poljoprivrednih škola, primena dualnog obrazovanja i primer dobre prakse Poljoprivredne škole u Zrenjaninu u toj oblasti.

I Taxi Zrenjanin

–  Ovakve posete značajne jer mogu doprineti da se nemačka iskustva u dualnom obrazovanju primenjuju kod nas. Želja lokalne samouprave je da se u narednom periodu u našem gradu otvori i visoka poljoprivredna škola. Mnogo toga urađeno je i na polju razvoja IT sektora i namera je da se ta znanja primene i u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, posebo kada je reč o navodnjavanju – izjavio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Mladen Petković pomoćnik sekretara za poljoprivredu rekao je da Vojvodina ima stratešku saradnju sa Pokrajinom Virtemberg i da se godinama unazad organizuje razmena studenata i učenika.

– Trudimo se da im pokažemo potencijale u Vojvodini i sistem dualnog obrazovanja koji želimo da razvijemo po ugledu na nemački model – naglasio je Petković.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh