I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Najnovije vesti

Bošnjak i Bulajić čestitali jevrejsku Novu godinu

Povodom jevrejske nove godine Novogodišnju čestitku su uputili gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić.

– „Svim našim sugrađankama i sugrađanima, pripadnicima jevrejske zajedni­ce, u ime Grada Zrenjanina, Skupšti­ne grada, i u svoje lično ime, čestitamo Novu 5774. godinu, uz želje da im nova Roš Aša­na donese uspeh, mir, zdravlje, sreću i blagostanje i bude ispunjena razumevanjem, poštovanjem i međusobnom tolerancijom. Šana tova!“

jevrejska nova godina

Običaj je da se tokom nove godine jedu slatki plodovi kao simbol želje za slatkom godinom. Iz istog razloga jede se i kolač od meda za dezert. Hala se umače u med i nakon toga, prve večeri, kriške jabuke. Med je takođe glavni sastojak u mnogim prazničnim receptima.

Fordomanija

Tokom novogodišnjeg praznika Jevreji se pozdravljaju sa “Šana tova”, što znači “dobra Nova godina”, a odgovara se “Šana tova umetuka” što je u prevodu znači “Neka Nova godina bude dobra i slatka”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jevreji broje godine od nastanka sveta, pojave Adama i Eve. Smatraju da je svet nastao 3761 godinu pre Hrista.
Godina počinje mesecom tišri, koji nije prvi već sedmi, prvi je nisan koji je u proleće.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh