I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Bosanski lonac – večita dilema šta sve od sastojaka ide u ovo jelo

Dan sela u Krajišniku obeležen je nizom različitih dešavanja. Tokom vikenda održana je likovna kolonija, nastupali su gosti iz Drvara, kuvao se bosanski lonac, a igrale su se i različite igre. Manifestacija Bosanski lonac održana je treći put. U spremanju ovog tradicionalnog jela nadmetalo se 10 ekipa.

Manifestacija Bosanski lonac iz godine u godinu privlači sve više učesnika i posetilaca.

PerSu marketi

„Zadovoljni smo odzivom gostiju na ovoj trećoj manifestaciji. Prošle godine smo imali sedam ekipa koje su kuvale bosanski lonac, a ove godine ih je deset. Znam da bi ih bilo još više, ali naša manifestacija se poklapa sa Danima ludaje u Kikindi i zbog toga mnogi ne mogu da dođu. Jednostavno imaju mali broj članova, pa ne mogu da se dele u dve grupe. Naša manifestacija se održava u sklopu obeležavanja dana sela, pa nam je nezgodno da je pomeramo, ali razmišljamo i u tom pravcu. Danas u Krajišniku ima još dešavanja. Imamo goste iz Drvara, imamo likovne umetnike koji slikaju kod osnovne škole „Slavko Rodić“. Videćemo sa MZ da li postoji verovatnoća da se malo pomerimo“, kaže Mirjana Umićević, predsednica Asocijacije žena Krajišnik.

Mirjana Umićević

Osim što su se nadmetali u spremanju tradicionalnog bosanskog jela, učesnici su imali prilike i da se pokažu kakvi su sportisti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Prošle godine smo uveli i sportske discipline. Malo da se igramo, a ne samo da kuvamo. Tu su bacanje kupusa sa ramena. To nije hrana, već oslikana lopta određene težine. Organizovali smo i skakanje u džakovima. Jako je bilo prijatno posmatrati kako se učesnici takmiče i kako se raduju pobednici. Pa, svi se raduju kada su prvi. Mogu da kažem da smo se baš lepo zabavili“, objašnjava naša sagovornica.

Bosanski lonac za sve goste spremili su domaćini

Domaćini su za sve goste spremali bosanski lonac u velikom kazanu.

„Naše udruženje je pripremilo 120 porcija bosanskog lonca. Svi gosti koji dođu imaju prilike da probaju ovo jelo. Možda nam malo i ostane, ali bitno je da hrane ne manjka. Neka i pretekne, nema veze. Ove godine smo dozvolili gostima da sami odluče šta će sve da stave u bosanski lonac. A sudije su tu da odluče čije je jelo najbolje. Po pravilu, osim kupusa, ne bi trebalo da ide ni jedno drugo povrće. Najviše treba da bude mesa. Da je ono što raznovrsnije i da je suvo“, kaže Umićević.

Od čega se sprema bosanski lonac?

Sadržaj bosanskog lonca je velika nedoumica. Svaki kuvar ima svoj recept.

„U pravi bosanski lonac ide sve i svašta. Po pravilu bosanski lonac bi trebalo da se kuva sa slatkim kupusom, ali ja mislim da je ukusniji sa kiselim. U ovo jelo idu različite vrste mesa, a najbolje je suvo. Mi smo koristili slaninu, meso od rebarca, šunku. Može da se stavi i juneće meso, ako ga imate. Bez obzira što se bosanski lonac kuva u kotliću, kotlić mora prvo da se dobro namaže mašću. Po meni, nema potrebe da se bilo šta dinsta. Sastojci se samo poređaju. Ja na dno stavljam prvo slaninicu, pa kupus, pa  malo šargarepe i povrća, pa opet red kupusa i tako dok ne napunim kotlić“, objašnjava Ljubinka Miškov, Udruženje žena „Livađanke“ iz Aleksandrova.

„Glavni sastojak bosanskog lonca su kupus i meso. Meso mora da bude suvo. Koristili smo i govedinu. Od dodataka tu su krompir, šargarepa, beli i crni luk… To se stavlja po ukusu. Bili smo ovde i prošle godine i tada smo bili treći. Nikada se ne nadamo nagradi. Dođemo da se družimo i da se takmičimo, a ako uspemo i da dobijemo neku nagradu to je samo plus“, kaže Marija Mesaroš iz Udruženja žena „Bokeljski biseri“ iz Boke.

„Mi smo ove godine doneli i sveže i suvo meso. Propozicije su takve da su rekli da se stavi što više vrsta mesa. Od organizatora smo dobili kupus. Jelo mora da se krčka polako. Bitno je da se mi družimo i da se provodimo, a ko će da pobedi to nama nije važno. Mi žene smo zmajice, za sve smo spremne. Koji god zadatak da nam se zada da spremimo, mi to jelo napravimo. I to s voljom. Pa je tako moguće kuvati dobar bosanski lonac i u Vojvodini“, objašnjava Biljana Popadić iz Aocijacije žena iz Orlovata.

U kuvanju bosanskog lonca su se takmičila i udruženja koja ne pripremaju baš često ovo jelo

Vreme je išlo na ruku i organizatorima i učesnicima. Nije bilo previše toplo, a ni hladno. Domaćini su se pobrinuli i da se gosti počaste dok se jelo kuva, pa su pripremali uštipke.

Malo više je bilo samo dima od vatre ispod kotlića. Ali, uz dobro raspoloženje ni to nije pravilo problem onima koji su se okupili u centru Krajišnika.

„Na manifestaciju Bosanski lonac dolazim već treću godinu. Za kuvanje smo danas koristili kupus i tri vrste suvog mesa. Od začina samo so dodajem. Ne ubacujem ni jedno drugo povrće. Meni se čini da ovo više liči na lički kupus, nego na bosanski lonac. Ja sam rođena u Bosni i živela sam u Bosni. Bosanski lonac ne bi trebalo da se meša. Samo se stavi da se krčka i posle 2-3 sata on je gotov“, kaže Mara Stojkov iz Jarkovca.

„Bosanski lonac nije naš specijalitet, ali ga na ovoj manifestaciji kuvamo. Ovde smo redovni učesnici. Od namirnica smo koristili luk, šargarepu, suvo meso, slaninu, kupus… Svi mi očekujemo neku nagradu, ali ne možemo svi da pobedimo“, objašnjava Zorica Palinka iz Udruženja žena „Đurđevak“ iz Neuzine.

I pored manifestacije u Kikindi, žene iz Ruskog sela su uspele da dođu i u Krajišnik

„Članice udruženja su ranije učestvovale na manifestaciji bosanski lonac, pa smo došli ponovo. Inače, se družimo sa Krajišnikom i izuzetno cenimo ovo udruženje. Ovo je jedno od retkih udruženaja koje stvarno radi. Žene su složne. One imaju svoj brend. Bosanski lonac kuvamo i mi, ali ništa posebno. Imamo jednu članicu koja je iz Bosne i ona je danas bila zadužena za kuvanje bosanskog lonca. Naše udruženje čuva tradiciju starih jela. Danas smo bili u jako velikim obavezama, jer su dani ludaje u Kikindi, pa je pola naših žena otišlo tamo. Noćas se radilo, mesilo, pravilo pa smo samo deo toga doneli na današnju manifestaciju“, kaže Jovanka Glušac iz Udruženja žena iz Ruskog sela.

„Bosanski lonac se kuva s ljubavlju. Osim ljubavi u pravi bosanski lonac idu kupus i meso… Ja ne stavljam povrće. Danas se družimo i kuvamo. Ja stavljam šunku, slaninu, rebarca…  Svi koje znam u Vojvodini su prihvarili bosanski lonac i on se jednako dobro priprema ovde u Vojvodini kao i u Bosni“, dodaje Ana Brstina, članica udruženja žena iz Ruskog sela koja je na manifestaciji kuvala takmičarsko jelo u ime ovog udruženja.

Većinu takmičara činile su žene, ali su i muškarci prirpemali bosanski lonac 

Učesnici koji su prvi put došli u Krajišnik na manifestaciju Bosanski lonac, kažu da su prezadovoljni organizacijom i takmičenjem.

„Prvi put smo ove godine u Krajišniku na manifestaciji. Mi 27. juna imamo svoju tradiciju kuvanja bosanskog lonca. Ovde je malo drugačije, ali sve je to da se družimo. Mi pravimo sa slatkim kupusom, a ovde se kuva sa kiselim. U bosanski lonac idu tri vrste mesa i krompir, šargarepa, zelen, sve vrste povrća. Red mesa, red povrća. Bitno je učestvovati. Svi koji smo ovde smo već u startu pobednici“, kaže Slavica Mitrović iz Udruženja žena „Mladost“ iz Česterega.

„Prvi put kuvamo bosanski lonac. Stavili smo meso i kupus zajedno, pa kada se skuva videćemo kako će da ispadne. Doneli smo suvu šunku, slaninu, svinjsko meso i kobasicu. Moram da kažem da kobasicu, ipak, stavljamo pred kraj u jelo. Ona će brzo biti gotova. I treba samo da da dodatnu aromu jelu. Od povrća smo koristili samo kupus i šargarepu. Od začina koristimo crvenu papriku. Takmičimo se, ali nama nije važna nagrada. Važno je druženje. Nije bitno da li smo pobedili ili izgubili“, objašnjava Predrag Večanski iz Boke.

Dok se bosanski lonac krčkao učesnici su pokazali koliko su spretni u bacanju „kupusa“ sa ramena i skakanju u džakovima.

Takmičari su najviše grešili u odabiru mesa i dužini kuvanja jela

Žiri koji je ocenjivao kako su takmičari pripremili bosanski lonac činili su Miloš Studen, Nikola  Batričević, Verica Studen i Dragica Kovačević.

„Kod bosanskog lonca se gleda kvalitet kuvanog kupusa, bistrina, izgled mesa  – da li je kuvano, prekuvano…  A bitan je i izgled porcije. Danas su neki pokazali da imaju maštu i malo su promenili recept, ali na bolje. Dodavali su šargarepu, papriku, ljutu papriku. Neki su grešili u odabiru mesa, a neki u dužini kuvanja. Verovatno ih je prevarilo to što su kuvali u kotlićima, pa su mislili da kupus može dugo da se kuva. Pod određenim uslovima može. Ako imate glinenu posudu onda može da se kuva beskoknačno. U kotlićima mora da se kuva kraće. Jedni su stavljali sveže, sirovo meso, drugi su stavljali previše slanine, pa su ta jela bila suviše masna. Krajišnički bosanski lonac jeste mastan, ali ne toliko da neke delove ne možete da jedete“, objašnjava Miloš Studen, predsednik žirija.

Gosti koji su došli iz Ruskog sela poneli su kući najviše nagrada. I to onih prvih. Osim što su ove žene najbolje skuvale bosanski lonac, Jovanka Glušac je pobedila u obe sportske discipline.

Nagrađeni za kuvanje bosanskog lonca

  1. mesto Udruženje žena Rusko selo
  2. mesto Udruženje žena „Livađanke“ iz Aleksandrova
  3. mesto Udruženje žena „Đurđevak“ iz Neuzine

Organizatori su priredili i iznenađenje gostima. Svi koji su izložili svoje ručne radova na štandovima dobili su simboličan poklon za trud koji su uložili u pripremu izložbe. I ovoga puta prva nagrada za najlepši štand je otišla u ruke žena iz Ruskog sela.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh