I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Boris Horvat: Mural u čast zlatne košarkaške generacije (FOTO)

Na fasadi zgrade „Petefi“ koja gleda na mesto gde je nekada postojao legendarni košarkaški teren i na kom je nastupala legendarna „šampionska“ generacija Košarkaškog kluba „Proleter“ iz 1956. godine ovih dana polako nastaje prelepi mural.

Naš sugrađanin, akademski slikar Boris Horvat već nekoliko dana vreme provodi na skeli i vredno radi kako bi slikom ovekovečio Lajoša Englera, Ljubomira Katića, Vilmoša Locija, Dušana Radojčića i Milutina Minju – startnu petorku koja je osvojila prvu (i zasada jedinu) titulu prvaka države.

PerSu marketi

Boris Horvat je završio Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Završio je Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici kod mentorke prof Jelene Sekulić Voljanek.

Dugi niz godina bavi se štafelajnim slikarstvom, a nakon toga otkriva digitalnu sliku kao i rad na javnim površinama koji mu kako sam kaže pričinjava veliko zadovoljstvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Mural koji radim, odnosno svaka od ličnosti koju slikam je praktično u prirodnoj veličini 1:1. Ideja se rodila u kontaktu sa nekim ljudima koji su na ovaj način želeli da zajedno krunišemo tu generaciju. Završetak dela očekujem da bude za 24 dana – kaže Horvat.

– Mural radim klasičnim pristupom odnosno zid tretiram kao slikarsko platno, četkicama i akrilnim „Le Frankovim“ bojama. Taj način sam odabrao jer akril može da pruži nenadmašan sjaj – pojašnjava Horvat.

Ispod šampionske petorke je stariji mural rad slikara Ištvana Juhasa iz Lukinog Sela

Iako pominje da ga ovih dana nemilosrdno šiba vetar, naš mladi slikar to ne naglašava. Najviše ga raduju reakcije prolaznika koje su raznolike ali većinom pozitivne.

Boris Horvat uradio je već nekoliko zapaženih murala, a jedan od onih koje ističe nalazi u Beogradu u „Savamaloj“  na površini od 6×8 metara i nosi ime „Radost“. – Ovim muralom želim da napravim korak dalje u odnosu na ono što sam radio ranije, to je ono čemu uvek težim, da istražujem, da unesem nešto novo u linije i površine – zaključuje Horvat kojem smo poželeli lepo vreme i uspešan rad.

Pogledajte naš arhivski video prilog sa premijere filma „Šampioni iz 1956“ u kom govore Aleksandar Tornjanski (1932 – 2017.) i Lajoš Engler (1928 – 2020.), a pojavljuje se i Ljubomir Katić.

 

 

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh