I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu 12 muškaraca ima rak dojke

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i na temu „Rak dojke kao vodeća maligna bolest kod žena“, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je u velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin organizovao edukativnu tribinu.

Cilj tribine jeste informisanje i edukacija građana o faktorima rizika, značaju prevencije, pravovremene dijagnostike i upućivanja na lečenje od ove opake bolesti.

U Srbiji godišnje oko 3700 osoba ženskog pola oboli od raka dojke, a nažalost blizu 1600 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Dok je u Vojvodini stopa oboljevanja na visokom nivou, u Srednjebanatskom okrugu se beleži pad obolevanja od raka dojke.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima specijaliste epidemiologije, dr Žanke Subić, u našem okrugu godišnje oboli 52 građana, dok je taj broj u Zrenjaninu nešto veći – 59.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-U Srbiji svaka osma, dok u Srednjebanatskom okrugu svaka peta žena izložena je opasnosti da oboli od raka dojke. Najčešće oboljevaju osobe ženskog pola od 60 do 65 godina, dok se u zadnjih pet godina beleži porast obolevanja kod osoba između 55 i 59 godina. Treba dodati da u Zrenjaninu trenutno 12 osoba muškog pola boluje od raka dojke. Ranim otkrivanjem i adekvatnom terapijom može da se izleči od ove opake bolesti – naglasila je Subić.

Na tribini su govorili i dr Ivana Ujfeljan Ristić, specijalista interne medicine i onkolog Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, dr Tibor Pakoci, specijalista radiologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“  i mr sci. med. dr Zdravko Ždrale, v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, koji su u svom obraćanju apelovali na sugrađane da kada uoče neke promene na svom telu, odmah treba da se obrate lekaru.

Organizatori tribine bili su Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, Opšta bolnica „Đorđe Joanović”, Crveni krst Zrenjanin i Apoteka Zrenjanin.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh