I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Bojanu Martinoviću za naučni rad prvo mesto u Sankt Petersburgu

Bojan Martinović (30), mladi inženjer za eksploataciju nafte i gasa, poreklom iz Banatskog Karađorđeva, nedavno je postigao uspeh osvojivši prvo mesto na „VII naučnoj – tehničkoj konferenciji mladih specijalista“ u Sankt Petersburgu.

Odabrao je temu koja je povezana sa njegovim svakodnevnim poslom, a kako bi bio siguran u ispravnost svojih teorija, i praktično ju je primenio.

Nakon godinu dana praktične primene i analiza, Bojan je pripremljen otišao u Rusiju.

PerSu marketi

„Ovo je moja prva nagrada, iako sam pre dve godine učestvovao u zajedničkom radu sa koleginicom i tom prilikom smo osvojili jednu utešnu nagradu za inovativnost ideje. Tada sam stekao sliku na šta treba da obratim pažnju sledeći put. „VII naučno -tehnička konferencija mladih specijalista“, na kojoj sam bio, je takmičarskog tipa i samo učešće je bilo prilika da se uporedi znanje sa ostalim kolegama iz Rusije, tako da je moj motiv bio da proverim sebe, i vidim na kom sam nivou“ – izjavio je Bojan

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na odabir teme je uticala njegova uska struka, tačnije ono čime se najviše bavi u kompaniji u kojoj radi, a to je problematika vezana za dubinsku pumpu na klipnim šipkama. Bojan je hteo da njegov rad bude i praktično dokazan, tako da je za izradu, primenu u praksi kao i faktičku ocenu ekonomskog efekta, trebalo oko godinu dana.

„Sadržina rada jeste kompletna optimizacija rada dubinske pumpe na klipnim šipkama. Prvi korak je bio da kreiram matematičke modele za svaku bušotinu, i onda, da na osnovu njih uočavam u kom delu sistema su moguća poboljšanja. Primenom ovog pristupa za godinu dana napravljena je ušteda od oko 50 miliona dinara uz zadržanu istu proizvodnju“ – naglasio je Martinović

U konkurenciji je bilo 100 radova koji su podeljeni u nekoliko sekcija, a konkretno u sekciji u kojoj je pobedio „Tehnika i tehnologija proizvodnje nafte i gasa“ bilo je oko 20 radova. Odabir je vršen na osnovu nekoliko kategorija: aktuelnost, naučna novina i originalnost ideje, validnost metoda istraživanja i projektnih rešenja, pratkičan značaj, dostupnost prezentacije, stepen vladanja materijom i kreativnost.

„Sistem takmičenja je bio takav da se prvi dan predstavljao rad na plakatu, a nakon toga je stručni žiri izabrao 5 radova finalista, koji su dobili priliku da sledeći dan na prezentaciji izlože svoj rad, i bore se za jedno od prva tri mesta. Bio sam prilično siguran u svoj rad, jer sam spojio teoriju i praksu, ali je zaista bilo odličnih tema i nisam bio sto posto siguran da ću pobediti. Na konferenciji je prikazano mnoštvo ideja, različitih pristupa i rešenja, što je sigurno značajno za nastavak kreiranja moje profesionalne karijere. Veoma je značajno i iskustvo koje se stiče samim izlaganjem i diskusijom svojih ideja ispred visokog menadžmenta „Gazprom njefta“ – istakao je ovaj mladić kog nesumnjivo čeka uspešna karijera.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh