I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Bogat program u zrenjaninskoj Noći muzeja

Festival podvodnog filma, izložbe fotografija  i umetničkih slika, projekcije filmova,  izložba  carskih povelja i privilegija, koncerti, likovne, arheološke, lutkarske,  umetničke i zabavne radionice za decu, sajam knjiga, performansi, izložbe ilustracija i još mnogo toga – obeležiće ovogodišnju „Noć muzeja“ u Zrenjaninu.

Od 18 do 02 sata posle ponoći na više lokacija u gradu, počev od Trga Republike, kroz centar grada, preko svih institucija kulture pa sve do izložbenog salona „Istorijskog arhiva“, posetioci će imati priliku da uživaju u jedinstvenom programu koji su pripremili Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar, Istorijski arhiv , Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Narodno pozorište „Toša Jovanovic“, PU Zona unapredjenog poslovanja  – BID zona, UG Lavli Džavli, Muzej destrukcije – Umetnička asocijacija Zrenjanin – PAOR i Arhiv fotografije.

Na današnjoj konferenciji predstavnici tih institucija najavili su niz kulturnih dešavanja od kojih je teško izdvojiti najinteresantnije jer svaka ponaosob privlači pažnju.

Najbogatiji je program Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i nosilac najvećeg dela priče i to izložbom „Tesla iz drugog ugla“ u Velikom salonu, zatim izložbom „Ideologije i ideali“, postavljenom u Malom salonu, dok će na platou ispred Muzeja biti postavljena instalacija „Da li ih čujete ?“ ( Zvučna ogledala  – razgovor Nikole Tesle i Mileve Marić).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

U Hodniku na prvom spratu Muzeja biće izložen kino projektor  “Iskra” iz bioskopa “Kristal” zgrade Šećerane i filmskih plakata (poklon bioskopa “Cinema”) dok će u hodniku na drugom spratu  posetioci  u Noći muzeja moći da vide originalnu glasačku kutiju koja je bila u upotrebi u ondašnjoj Jugoslaviji od 1945. godine do sredine 50-ih godina. Pored kutije biće izložene i originalne gumene glasačke kuglice. U dvorani  klasične umetnosti  biće održan Javni čas o modernoj umetnosti u književnosti i slikarstvu u organizaciji  učenika III razreda Zrenjaninske gimnazije. Biće održana i četiri koncerta : harfa i klavir,  melodije Giuseppe Verdia, Eduardo di Capua, Andree  Bocellia, grupe HURRICANE BROTHER i  gudačkog kvarteta studenata master studija Akademije umetnosti Novi Sad. Pripremljena je i arheološka radionica na temu nakita, igranka pod maskama za najmlađe „Svitac u Noći muzeja“kao i  Likovna radionica u amfiteatru.

U Savremenoj galeriji biće otvorena izložba “Zlatno doba: 1956-1962” , dok će u Kulturnom centru posetioci imati priliku da pogledaju  izložbu Fotografija “Podvodni svet”. U Velikoj sali će biti održan koncert : ORATORIJUM – G. F. HENDL: „MESIJA” a potom sledi i  Veče eksperimentalne muzike .
 Istorijski arhiv grada priključio se  izložbom povelja i privilegija „Iz carskog grada Beča – Velikom Bečkereku“. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ će za najmlađe biti organizovana lutkarska radionica „marioneta“ a za starije pripremljeno je jubilarno, 50- to izvođenje predstave „Heroj nacije“. U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ će biti otvoren mini sajam knjiga sa popustom i do 70 posto.

Arhiv fotografije će  predstavliti  kadrove grada iz nekog prošlog vremena na tri lokacije: Trgu  slobode, Trgu dr Zorana Đinđića i u izložbenom salonu Istorijskog arhiva. BID će prikazati projekciju  projekcija starih fotografija iz arhiva foto-kino kluba „Mladost“ iz Aradca u centru grada a Udruženje gradjana “ Lavli Džavli “ će učestvovati autorskom izložbom pod nazivom „Skupina“. I na kraju,  „Muzej destrukcije“ u organizaciji „Umetničke asocijacije Zrenjanin“ i „Paor“-a organozovaće performanse i retrospektive filmova.

Tekst i foto:Maja Pandurov

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh