I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Atila Molnar: Račun OŠ “Servo Mihalj” jeste u blokadi, ali škola funkcioniše bez problema

Već neko vreme osnovna škola “Servo Mihalj” ima problem sa blokadom računa zbog tužbi koje su nastavnici podneli protiv ove ustanove, a na ime nepravilno isplaćenih zarada 2014. godine. Nedavno su se u medijima pojavili natpisi da bi zbog blokade računa škola mogla da bude zatvorena. U prvi mah to je uznemirilo roditelje dece koja pohađaju ovu školu. Uprkos problemu sa kojim se škola suočava, nastava se odvija redovno. Direktor škole Atila Molnar veruje da će sve poteškoće uskoro biti rešene i da će račun škole konačno biti odblokiran.

Foto: Tivadar Borbelj

Račun osnovne škole “Servo Mihalj” je u blokadi zbog pravosnažne sudske presude o nezakonitom obračunu naknade za godišnji odmor u 2014. godini.

„Problem postoji od februara. Više puta je škola u poslednjih nekoliko meseci bila blokirana, ali je uvek Ministarstvo prosvete uspelo da na vreme ili malo posle isteka vremena plati ono što je trebalo da plati. Ovaj problem nije nastao ove godine. Nastao je 2014. kada su nastavnici shvatili da u toku letnjeg rasputsta tj. godišnjih odmora nisu isplaćene zarade onako kako zakon propisuje. Nastavnici su 2016. godine tužili školu, jer je to bila jedina mogućnost, pošto Ministarstvo prosvete ne može da se tuži. 2018. godine decembra prva tužba je došla do Vrhovnog kasacionog suda i tada je rečeno da nastavnici imaju pravo. 64 tužbe su bile predate 2016. godine. Sve tužbe su trenutno u obradi. 60 tužbi je već predato Ministarstvu prosvete. Više od 80 posto ih je već plaćeno. Oko 2.800.000 dinara je ministarstvo već platilo nastavnicima, advokatima, sudskim izvršiteljima“, kaže Atila Molnar, direktor O

I Taxi Zrenjanin

snovne škole Servo Mihalj.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Atila Molnar

Uprkos blokadi računa OŠ “Servo Mihalj”, nastava se održava redovno

„Trenutno škola jeste u blokadi. Nadamo se da će do kraja ove nedelje to biti rešeno ili možda sledeće nedelje. Mi smo prošle nedelje predali zadnje tužbe. Ostale su, inače, još dve tužbe za četiri nastavnika, koje će biti predate u decembru. U dogovoru sa advokatom to neće biti predato sudskim izvršiteljima, nego ćemo videti da to advokati malo prolongiraju, zato što je škola stvarno već dugo u blokadi“, dodaje  naš sagovornik.

Uprkos blokadi računa, nastava u školi se redovno odvija.

„Što se tiče funkcionisanja škole, škola normalno funkcioniše. Niti su nastavnici, niti su deca, niti su roditelji primetili da škola ima bilo kakav problem. Primetili su samo nastavnici zbog putnih troškova. Oni ne dobijaju putne troškove od septembra. Pošto avgusta nismo radili ceo mesec, najviše se to osetilo u oktobru, jer nismo dobili septembarske putne troškove i uskoro treba da stignu oktobarski. Ako do tada izađemo iz blokade verujem da se to neće osetiti. Škola normalno funkcioniše. Struju imamo, gas imamo. Sve je isto kao i kada nismo u blokadi. Opština je preuzela na sebe da će putem asignacije da nam pomogne i pomaže nam – plaća račune. To je jedna mogućnost koju je pre oko godinu i po dana Vlada Srbije uredbom omogućila. Da školama koje su u blokadi može da se pomogne i opština tu mogućnosti i koristi“, objašnajva Molnar.

Telefon škole jeste isključen, ali bi uskro i to trebalo da bude rešeno

„Telefon u školi jeste isključen, ali kada se telefon isključi to izgleda tako da mi ne možemo da zovemo, a nas svi mogu da zovu. To nije nikakav problem. Bez toga možemo, ali narednih dana će biti uključen i telefon, baš iz tog razloga što je opština preuzela na sebe da plaća sve račune asignacijom. Na tome radimo sigurno poslednje dve nedelje. Pre nego što je i izašao članak o problemu. Možda je neko i požurio da iznese neke podatke“,  dodaje naš sagovonik.

Zaposleni u OŠ „Servo Mihalj“ nisu obustavljali nastavu

Za prošlu nedelju bio je najavljen sastanak na kojem je trebalo da se odlučuje o eventualnom stupanju u štrajk.

„Kažem, nastava ne trpi uopšte. Nema štrajka. Jedna sindikalna organizacija je izašla sa bombastičnim izjavama. U našoj školi postoje dva sindikata. Oni zajedno imaju članova oko 30-40 posto ukupno zaposlenih u školi. U jednom sindikatu ih ima 20 u drugom 30, a u školi je 120-oro zaposlenih. Veći sindikat nije podržavao štrajk ni pre, ni sada. Iz razgovora sa predsednikom sindikata Nezavisnost mislim da nisu ni oni održali taj štrajk. Jednostavno štajk je poslednja mera. Sindikati znaju da smo mi pri kraju i da ni o kakvom štrajku tu nema govora. Niti su oni održali taj sastanak koji je trebalo da održe. Imali smo nastavničko veće. Nastavničko veće nije prvo koje smo imali zbog ove teme. Na svakom nastavničkom veću smo o tome pričali i nastavnici znaju koji je problem. Ni jedan nastavnik nije stao iza toga da treba da se štrajkuje“, kaže direktor OŠ „Servo Mihalj“.

„Moram da kažem da su 64 tužbe tada predali samo oni koji su bili u sindikatu. Oni koji nisu bili članovi sindikata, oni tužbe nisu predali. Onima koji nisu podneli tužbe razlika nije isplaćena. Mislim da je tu Ministarstvo prosvete ono koje treba pitati o tome. Platu ne sastavlja škola. Plata se sastavlja na osnovu formule Ministarstva prosvete. Mi samo dajemo podatke, a ministarstvo prosvete je ono koje vrši obračune tj. mi na osnovu formula ministarstva vršimo obračune zarada. Koliko sam ja obavešten samo je tri posto nastavnika u čitavoj Srbiji tužilo škole zbog neispravnog obračuna zarada“, dodaje naš sagovornik.

Nastavnicima je u proseku isplaćeno po 4.000-5.000 dinara

Najveći deo novca koji je resorno ministarstvo isplatilo do sada otišao je na troškove postupka.

„Prosek naknada koje su zaposleni koji su tužili škole dobili je između 4.000 i 5.000 dinara. Sve ostalo ide advokatima i sudskim izvršiteljima“, objšanjava Molnar.

„Svi radimo na tome da ovaj problem što pre bude rešen. Ali, 64 tužbe sukcesivno stižu. To nije da odjednom stigne 64 tužbe, pa mi to napišemo i pošaljemo Ministarstvu prosvete. Ono što skupimo od dokumentacije mi to šaljemo ministarstvu, ministarstvo to otkuca i isplati u tom trenutku. To stiže sukcesivno već nekoliko meseci. Nekada stigne 10 tužbi, nekada dve, nekada četiri… To je problem koji imamo i za koji se nadamo da će se uskoro rešiti. Kažem, 60 tužbi je već na stolu u ministarstvu, većina je rešena. Ostalo je, čini mi se, još 10-ak ili malo više koje nisu isplaćene. To kada bude isplaćeno mi ćemo izaći iz ovog problema u kojem se nalazimo“, zaključuje direktor osnovne škole“ Servo Mihalj“.

Osnovna škola „Servo Mihalj“ osnovana je 1893. godine. Sastoji se iz dve zgrade. Trenutno ovu školu pohađa 589 učenika raspoređenih u 42 odeljenja. U polovini odeljenja nastava se odvija na srpskom, a u drugoj polovini na mađarskom jeziku.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh