I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

BLOG : Ugušeni vapaj u četiri zida – Nasilje u porodici nad ženama

Sramota. Od sebe samih. Od slabosti da otvorimo oči. Od slabosti da progovorimo. Od slabosti da pružimo ruku slabijima od nas.

Okrećem glavu dok u centralnoj informativnoj emisiji na jednoj od najgledanijih srpskih televizija gledam simulaciju zlostavljanja ZENE. Da li je Slavica, Ana, Vera, Milena, Ivana…sada je već manje važno, jer njihova imena verovatno niko nije poistovećivao sa imenicom ŽRTVA dok su bile žive. Njih 46 od početka godine. Šokantno. Zamislite 46 žena u jednoj prostoriji, to je više od jednog školskog razreda nad kojim razjareni , poludivlji, I beskičmeni muškarci treba da izvrše likvidaciju. Jezivo, traumatično za
čuti a kamoli biti svedok. A uglavnom uvek ima i svedoka , da. I to koga? Članova familije, komšija…svih onih koji su najbliži očevici ili slušatelji neopravdanih batina. Svedoci su nekada nedužni, poput dece koja su u traumatičnom strahu da otac ne prebije majku sutra jos jače ako nekome povere svoju strašnu tajnu. Ima I svedoka saučesnika. Da, to su oni koji dugo u noć slušaju vapaje izubijanih žena ali jednostavno”to nije njihova stvar”. Jednim delom smo zato I tu gde jesmo,zato što ne želimo da vidimo
tuđu nesrecu. Ne želimo da osetimo da nekoga život jako boli. Ne znamo možda da, ženi koja trpi godinama jezivi teror, damo snagu a na savet da je pametno sačuvati brak, kakav god da je…. Jako je puno faktora u kojima grešimo. Muška pesnica nadjačava I dalje sve usvojene propise, uredbe I kazne.

Zamislite, jedna usijana glava može da nadjača kompletnu skupštinu narodnih poslanika koji se najzad potrude da uvedu nove propise zarad smanjenja nasilja.

Paradoks. Divljaštvo nikad nije bilo izraženije u godini kada smo kao društvo postali svesniji zančenja”nasilje u porodici”. Pitala sam nedavno koleginicu: “na šta pomisliš kada kažem nasije u porodici?”. Kaže mi, ni sama ne zna zašto ali je izraz asocira na neki ruralni, primitivni kraj gde muškarac koji nije čuo ali oduvek živi pod patrijarhatom, smatra za shodno da bije ženu uglavnom za sve što su mu drugi skrivili. Znači – prema drugima velikodušan, spreman da prašta greške koje će kasnije ONA, među četiri zida isplatiti. Pitam je dalje : “a zašto misliš da se grozne stvari dešavaju samo u ruralnim sredinama? Mislis li da bogata, akademski obrazovana pesnica ne zna da bije I seksualno zlostvalja…?” Pretpostavljam da je njeno mišljenje takvo jer smatra da su žene u gradskim sredinama emancipovanije I da će u manjoj meri trpeti od jednako krhkih I nesrećnih žena koje žive u selima gde je još uvek teško objasniti borbu protiv nasilja I to da su muškarci ubice ustvari jeftine kukavice. Ali ne, nasilnici nikada nisu imali adresu. Njih po pravilu ima tamo gde se najmanje nadamo. I baš zato posle brutalnog ubistva neke od pomenutih žena čujemo komentare komšiluka ili blize rodbine da su : “u šoku I neverici jer taj I taj nikada nije pokazivao znake nasilja”,” ko zna šta mu je tog momenta bilo u glavi a baš je bio dobar čovek I dobar otac,” imali su baš lep brak niko ništa nije sumnjao”… Nasilnici se ne mogu uvek prepoznati onako “od oka”. Ima među njima baš I onih koji nose “mašnu I tašnu” I za koje niko ne bi posumnjao. Teško je baviti se psihologijom ljudske ličnosti, nismo svi rođeni za prepoznavanje skrivenih oblika ljudskih deformiteta.

I Taxi Zrenjanin

U raznim dokumentarcima snimljenim na temu nasilja u porodici jedna od najšokantnijih segmenata jeste (stvaljam ovo pod oooogromne navodnike) “”””razlog””” batina koje su dobijale, a to su između ostalog nedovoljno topla vecera, loše ispeglana košulja za muža nasilnika ili ako su slučajno sebi pružile zadovoljstvo pa popile kafu sa komšinicom, kupile hleb od pekara a ne o pekarke, ofarbale kosu u jednu nijansu svetlije ili odgledale omiljenu seriju… Tek onda je jeza pocela da mi prolazi kroz kosti dok sam pokušavala da zamislim količinu straha u jednoj ženi dok nasilnik ulazi u kuću I proverava da li je sve po njegovom, strepnju da li ce podići ruku ili ne – od cega zavisi da li ce ona sutra moći da ustane iz kreveta ili ce slomljena batinama razmišljati kako da prikrije tragove besnila svoje “jače” polovine…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slava svakoj od 46 nesrećnih zena. Žao mi je su napravile loš izbor, I kukavicama koje su Ih lišile života pre toga rekle DA, dale jedno od najvećih poverenja u zivotu…Žao mi je sve dece koje su zauvek lišene majčine pažnje I večitog krsta koji će nositi na leđima, da im je rodjeni otac ubio majku. NE treba zato da ih bude sramota, njihove male ruke nisu bile uzrok nečijeg besomučnog nasilja. Sramota treba da bude onog čija je pesnica bila već od onoga što ima u glavi. Nama drugima ostaje da želimo da što manje takvih stvorenja hoda zemljom, po mogućnosti NIJEDNO!, i da budemo hrabri da prijavimo plač I jecaj svake žene, ne ulazeći u tematiku uzroka, to će organi reda već utvrditi, važnije je odreagovati, da ne bude kasno..Nemojte da nam bude važno da li je Svetlana, komšinica, sestra, Marijana, Biljana, drugarica, bratova devojka, Miljana….dovoljno je da je ŽENA. Nemojte da sagnete glavu kada vidite modrice na licu, krvave oči…pomislite da je tim ženama jos teže I sramotnije da vas gledaju u oči a opet ni za šta krive…njihova nesreća je samo to što su malo slabije od nas koje isto nosimo suknje ali nismo imale nesreću da nas životni put navedepravo u ruke nasilnika…

I was born free…

 Ako I jedna žena koja trpi nasilje posle brojinih apela, emisija ili jednog od tekstova sličnom ovom  odluči da promeni svoj život, već tog momenta će nadjačati nasilnika.

Najvažnija je bitka koja se dobije u glavi. Budite jake da progovorite I potražite pomoć osoba I institucija koje će hteti da čuju kroz šta prolazite, I budite istrajne da završite priču do kraja. Od vašeg života ne postoji ništa vrednije. Kao I od vaše dece kojima je majka najvažnija na svetu.

Autor teksta : Leya81 – IloveZR Blog

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh