I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Biskup Ladislav Nemet: Propadaju crkve u zrenjaninskoj biskupiji

Zgrade mnogih starih katoličkih crkava na teritoriji Zrenjaninske biskupije su u veoma lošem stanju, rekao je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

Ladislav Nemet biskup

„Zrenjaninska biskupija, gledajući na tu svoju odgovornost za istorijsko nasleđe ali gledajući i na druge kriterijume, svakako će da odluči koje će zgrade održavati, a koje ne. To je veliko emocionalno pitanje, ali nažalost u ovakvoj finansijskoj situaciji važnije je da pomognemo ljudima“, rekao je Nemet novinarima.

Nemet je rekao da s jedne strane postoji problem jer je sve maje katolika, čak postoje i zajednice gde ih uopšte nema, a s druge strane biskupija je prvenstveno usmerena na pomaganje ljudima.

PerSu marketi

On je kao primer naveo crkvu u Srpskoj Crnji koja je ranije bila nemačka crkva, a pošto je, kako kaže, tadašnja Nemačka Crnja posle rata izgubila stanovništvo i crkva je ostala prazna.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Tolike godine bez zajednice ipak je dovelo do ovakvog stanja objekta. Doneli smo odluku da razmatramo mogućnost rušenja te crkve u Srpskoj Crnji, jer postoji opasnost za stanovnike, ali za to postoji procedura u crki i izvan nje“, rekao je Nemet.

Još jedna crkva koja je u izuzetno lošem stanju je u mestu Jaša Tomić koja je, kako je kazao, od izuzetne vrednosti i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika.

„Tamo tražimo druga rešenja iako imamo malo vernika, a zgrada je predivna“, rekao je Nemet i naveo da su prazne i zgrade koje su nekada bile parohijski domovi.

On je kazao da očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa jeste važno, ali da zbog finansijske situacije ne postoji mogućnost da se one zaštite od daljeg propadanja iako neke od tih crkava predstavljaju opasnost za bezbednost stanovništva.

Kako je kazao, vraćanje nacionalizovanih dobara katoličke crkve još nije obavljeno, a kada bi to bilo učinjeno, sigurno bi bilo novca i za rekonstrukciju starih crkava.

„Znamo da 65 godina koriste to zemljište nacionalizovano 1949. Godine bez ikakvih naknada, a ne vidi se ni kraj tog procesa kada ćemo dobiti nazad zemlju. Situacija je mnogo kompleksnija nego što se čini“, rekao je biskup Ladislav Nemet.

On je rekao da Zrenjaninska biskupija od 2008. godine kada je izbaran za biskupa sakuplja vredne stvari i donosi ih u biskupiju.

„Neke od umetničkih slika prenete su u Zrenjanin, jedna od njih je u ovde u biskpiji, preneta iz Jaše Tomić, a koju su partizani na dva mesta presekli i koju smo 2011. godine obnovili“, kazao je zrenjaninski biskup.

On je naveo da postoji i veliki broj rukopisa i da je zrenjaninska biskupija pre dve godine osnovala centralnu biblioteku u kojoj su sve knjige iz praznih parohijskih domova. Polovina njih napisana je na nemačkom, dok su ostale na latinskom i mađarskom.

Izvor : Akter.co.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh