I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Bilten pacijenata Dnevne bolnice Odeljenja psihijatrije mnogima može da pomogne

U Dnevnoj bolnici Odeljenja psihijatrije u Zrenjaninu pacijenti mogu da računaju na punu podršku stručnjaka, ali i da iskažu svoja osećanja, misli, talenat. Njihove pesme, priče, crteži se sakupljaju tokom godine i štampaju u vidu biltena koji mogu da pročitaju ne samo pacijenti Dnevne bolnice, već svi koji to žele. Štampanje Biltena prošle godine prekinula je pandemija, ali se zaposleni nadaju da će ova praksa uskoro biti nastavljena. Do tada, elektronsko izdanje ranijih premeraka moguće je pročitati na sajtu zrenjaninske bolnice.

Pacijenti koji su lečeni na Odeljenju psihijatrije, a nakon otpusta još nisu u potpunosti spremni da se uključe u sve društvene tokove podršku dobijaju u Dnevnoj bolnici.

„Dnevna bolnica Odeljenja psihijatrije je ogranak koji se razvio sa tendencijom polihospitalnog tretmana. Ideja je da pacijenti koji su zbrinuti nakon neke intervencije, nakon epizode bolesti još neko vreme provedu u Dnevnoj bolnici kako bi se ispratila terapija, poboljšala komunikacija između pacijenta i porodice i uradila resocijalizacija i radna rehabilitacija da bi se osoba vratila u svoje radno okruženje i da bi bila korisna i društvu i sebi. Nama je cilj da pacijenti što duže vremena provedu u radnom odnosu, da budu korisni, da primaju platu. Da budu zadovoljni svojim aranžmanom i životom“, počinje priču dr Vesela Jašin Laletin, šef Odseka dnevne bolnice Odeljenja psihijatrije u Zrenjaninu.

I Taxi Zrenjanin

Pandemija otežala rad Dnevne bolnice Odeljenja psihijatrije

Zbog pandemije Dnevna bolnica je iseljena iz prostora gde se nalazila.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Dnevna bolnica je bila organizovana u radu kroz tri grupe – sekcija za lečenje alkoholizma, sekcija za lečenje anksioznih i depresivnih poremećaja i sekcija za lečenje psihotičnih poremećaja. To su bile tri odvojene sekcije u zgradi bivšeg rendgen odeljenja i mi smo do pre godinu dana radili da kažem u nekim uslovima koji su bili dozvoljeni. Ali, izbijanjem drugog talasa epidemije 1. jula 2020. mi smo se iselili i sada se nalazimo u plavoj zgradi na petom spratu. Dnevna bolnica pokušava nekako da radi, ali sada nemamo adekvatne uslove. S jedne strane pacijenti iz straha ne dolaze u bolnicu, pa se taj naš rad sveo najviše na konsultativni – putem telefona. Sada ponovo pokušavamo da oformimo grupe, da nekako pacijente prikupimo da ponovo radimo na stari način, uz, naravno, poštovanje svih epidemioloških mera – držanje distance, nošenje maski…“, objašnjava naša sagovornica.

„Leto je, pacijenti ne mogu da putuju sa sela, puno njih odbija hospitalizaciju u Dnevnoj bolnici jer to povezuje bolovanje, a ne smeju da ostave radno mesto jer strahuju za posao… Sada, kažem, pravimo trijažu i kada se stvore sve okolnosi i kada dozvoli epidemiološka situacija mi ćemo oformiti manje grupe i pokuštati ponovo da radimo u novim uslovima… Uz mnogo više truda nego ranije“, ističe šef Odseka dnevne bolnice Odeljenja psihijatrije.

Pacijenti Dnevne bolnice svojim radovima stvaraju Bilten

Osim što u Dnevnoj bolnici pacijenti mogu da računaju na pomoć profesionalaca tu im je omogućeno da iskažu svoje talente.

„Među našim pacijentima ima puno nadarenih ljudi. Imaju potencijal koji treba prepoznati, motivisati i iskoristiti. Pišu srcem, u trenutku kada im naiđe inspiracija u jednom dahu. Tek posle kada čitaju, kada se osvrnu postaju svesni da je to kvalitetno. Imali smo pacijenta koji je izdao knjigu. On se, nažalost, upokojio, ali su ostali tragovi za njim. Mi smo do 2019. izdavali Bilten. U njemu se nalaze pesme, crteži, utisci naših pacijenata. Na kreiranju sadržaja bili su angažovani pacijenti koje smo podsticali da što više svojih radova postave i ostave kao trag. Prošla, 2020. godina je prva gde to nismo uspeli. Nismo mogli  jer su uslovi zbog pandemije bili takvi. Nadamo se da će ova godina biti bolja, a sledeća još bolja. Da ćemo se vratiti starom načinu rada i da ćemo nastaviti da štampamo naš Bilten“, kaže Jašin Laletin.

„Svaka reč koja je u ovom Biltenu napisana predstavalja najtananije misli, niti nečije duše. Najčešće su to iskrene bolne ispovesti koje su iskazane kroz stih, prozu, crtež. Onako ogoljene i krhke. Kada vi to čitate dobijete snagu da se borite još više, da se trudite da izađete jači nego što ste bili. Tu se mi ujedinimo i osnažimo svi zajedno da nađemo rešenje iz date problematike. Bitno je da ljubav i pozitivnu energiju, koja nam je svima potrebna, prenosimo jedni na druge. Jedino ćemo tako biti jači i čvišći. Najbitnije je da osluškujemo jedni druge. Da čujemo kada neko govori, da razumemo šta nam govori i ako možemo da pomognemo. Jer nema većeg bogatstva od srećnog i ispunjenog čoveka. Kroz naš Bilten ujedinjujemo pacijente, ojačavamo ih i ostavljamo trag da su bili deo naše grupe i naše terapije“, dodaje naša sagovornica.

Bilten čine iskrene misli i niti nečije duše

Bilten jeste namenjen prvenstveno pacijetnima Dnevne bolnice, ali i svima koji žele da ga pročitaju.

„Naš Bilten stoji na stolu i pacijenti kada dođu i sednu, kada im je nelagodno i ne znaju gde da pogledaju, ugledaju Bilten i počnu da ga listaju i čitaju. Bilten smo štampali sopstvenim snagama. Prvo smo pronalazili papir za štampanje, pa smo tražili ko će da nam uradi korekciju, da pregleda da sve bude kako treba. Sve je rađeno potpuno laički. Zahvaljujući našoj volji, snazi, istrajnosti i sestra Nataši koja je bila i dan danas je optimista i koja je uporna. Svake godine smo u decembru Bilten slali našim kolegama u Dnevnim psihijatrijskim bolnicama u Vršcu, Novom Kneževcu, Starom Lecu… I na taj način smo im čestitali novu godinu. Oni su nas zvali telefonom, zahvaljivali nam se. Svakome prija pažnja“, kaže Jašin Laletin.

„Mi imamo pacijente i u Domu u Novom Bečeju i njima smo slali Bilten. Bili su srećni što smo ih se setili. Osim u štampanom obliku Bilten je dostupan i preko sajta bolnice. Ko god želi može tu da ga otvori, prelista i pročita“, objašnjava naša sagovornica.

Ako zračimo pozitivno, dobra energija će nam se vratiti

Iako se kod nas odlazak psihijatru i dalje smatra sramotom, stručnjaci upozoravaju da obraćanje za pomoć ne treba odlagati.

„Lekar opšte prakse je taj koji prvi radi trijažu pacijenata. On prvi treba da primeti promene i da da uput za psihijatrijski pregled. Psihitatar koji pregleda pacijenta određuje terapiju, zakazuje kontrolu i taj pacijent se kroz vreme prati i terapija se uskalđuje sa njegovim stanjem. Pacijente koji imaju teže kliničke slike, koji ne reaguju na terapiju primamo na odeljenje i bolnički se leče. Mi svi moramo da se trudimo da radimo na prevenciji sopstvenog mentalnog zdravlja. Da ulažemo u sebe, da vreme provodimo u rekraciji, šetnji koliko možemo, da se zdravo hranimo i da mislimo pozitivno. Jedino ako zračimo pozitivnom energijom dobra energija će nam se i vratiti“, zaključuje na kraju razgovora doktorka Vesela Jašin Laletin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh