I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Besplatnu pravnu pomoć u 2012. godini potražilo 1.117 građana

Služba besplatne pravne pomoći u Zrenjaninu postoji od 2006. godine. Njena uloga jeste davanje besplatnih pravnih saveta kao i besplatno zastupanje građana slabije platežne sposobnosti pred sudovima. Od momenta otvaranja kancelarije do danas, pravnu pomoć je potražio veliki broj lica sa područja Grada Zrenjanina i okolnih naselja.

 Besplatna pravna pomoć

Advokat Slobodan Stankov – u svakodnevnom kontaktu sa građanima

Prema rečima advokata Slobodana Stankova, koordinatora Službe besplatne pravne pomoći u Zrenjaninu, samo tokom 2012. godine besplatne pravne savete iz gotovo svih oblasti prava potražilo je čak 1.117 građana.
Kada je reč o besplatnom zastupanju građana pred sudovima, advokati ove službe prošle godine su imali 54 takva predmeta. U većini slučajeva predmeti su bili iz oblasti porodičnih odnosa (razvod braka, dečije izdržavanje i poveravanje deteta). Veliki procenat činili su i sudski postupci pokrenuti protiv lica koja su, u skladu sa porodičnim zakonom, dužna da izdržavaju stara lica, a ne ispunjavaju tu obavezu, dodaje Stankov.
Pravo na besplatno zastupanje pred sudovima imaju lica sa ugroženom materijalnom sigurnošću, odnosno svi oni koji nisu u mogućnosti da sami, redovnim putem angažuju advokata. To se najpre odnosi na građane koji su korisnici novčane materijalne pomoći, kao i na one koji zajedno sa članovima porodice sa kojima žive, nemaju nikakvih primanja, niti su vlasnici imovine od koje ostvaruju prihode. Obavezan uslov je i da imaju prebivalište na teritoriji Grada Zrenjanina i okolnih naselja.
Služba besplatne pravne pomoći od 2009. godine postoji i u Žitištu, gde advokati Osnove organizacije advokata Zrenjanina dežuraju svakog ponedeljka u periodu od 10 do 14 časova, na kraju dodaje Stankov.
Prostorije Službe besplatne pravne pomoći nalaze se u Pupinovoj ulici broj 14, i one su obezbeđene od strane Grada Zrenjanina. U službi se smenjuje ukupno 20 advokata, članova Osnove organizacije advokata Zrenjanina, koji se nalaze na raspolaganju građanima svakog radnog dana u periodu od 9 do 13 časova. Telefon službe na koji se građani takođe mogu obratiti za pomoć je 023/315-02-09

Fordomanija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh