I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Besplatne radionice programiranja za devojke u Zrenjaninu

Tokom radionice učesnice će savladavati početne korake u programiranju koristeći Ruby jezik i Rails, otvorenu platformu za brz razvoj web aplikacija. Radionice će se održati 18. i 19. novembra (subota i nedelja) u Consulteer centru u Zrenjaninu (Vojvode Petra Bojovića 5). Prijave su otvorene do 10. novembra.

Rails Girls

foto: facebook.com/RailsGirlsBeograd

Rails Girls je globalna inicijativa volonterskog karaktera čiji je cilj da približi IT svet devojkama i ženama. Ideju je pokrenula Linda Liukas u Finskoj pre 7 godina, želeći da ohrabri devojke da zakorače u svet Ruby-ja. Tokom radionice učesnice savladavaju početne korake u programiranju koristeći Ruby jezik i Rails, otvorenu platformu za brz razvoj web aplikacija. Nakon radionice uz samostalni rad, ali i podršku mentora i grupe, mogućnosti koje se otvaraju polaznicama su brojne.

Kako navodi blog startit.rs, Rails je zvanično objavljen 2004. godine. Postao je poprilično popularan kada je David Heinemeier Hansson, poznatiji kao dhh, kreator Railsa i osnivač Basecampa, napravio video o tome kako da kreirate blog za veoma kratko vreme. Posle tog videa, Ruby (programski jezik u kom je framework pisan) i Rails postaju neverovatno popularni. Između ostalog, za ovo je zaslužna jednostavnost Railsa, koji je izgrađen na ubeđenju da dobro programiranje treba da bude koncizno i samim tim učini programere srećnima. U jednom intervjuu dhh je izjavio:

I Taxi Zrenjanin

Ruby vam na emotivno bliskom nivou pokazuje kako lepo nešto možete napisati.

U istom intervjuu je pojasnio razliku između Ruby-ja i Railsa:

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ruby je osnovni jezik, dok je Rails žanr ili forma koju taj jezik može da preuzme, kao triler. Ako želite da napišete ljubavnu priču, onda ćete verovatno koristiti drugi framework ili nešto potpuno drugačije. Ruby je odličan za obe stvari, dok je Rails alat koji je na vrhu Ruby-ja i čini ga odličnim za web development.

Na talasu popularnosti dosta poznatih kompanija je rešilo da im Rails bude platforma za razvoj. Među njima su Github, Shopify, Twitter, Soundcloud i Airbnb.

Kada i gde će se radionica održati?

Radionice će se održati 18. i 19. novembra (subota i nedelja)  u Consulteer centru u Zrenjaninu (Vojvode Petra Bojovića 5). Potpuno su besplatne, starosna granica ne postoji, a predznanje u oblasti programiranja nije potrebno. Jedino što je potrebno poneti na radionicu su entuzijazam i laptop.

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je do 10. novembra popuniti prijavu na sajtu http://railsgirls.com/zrenjanin, a ogranizatori će se potruditi da izaberu one najmotivisanije za učenje.

Pogledajte kako je izgledala prva Rails Girls radionica u Beogradu

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh