I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Besplatne članske karte Gradske biblioteke za predškolce i đake prvake

Iako živimo u vreme modernih i svima dostupnih tehnologija, našu decu ipak privlače knjige. Uživaju kada im neko čita i ukoliko od najranijeg detinjstva razviju potrebu i naviku da posećuju biblioteku i samostalno biraju među obiljem čudesnih svetova, onda možemo da pretpostavimo i da se nadamo da će njihovo druženje sa knjigom trajati kroz čitav život.

Početkom nedelje počeo je besplatni kolektivni upis predškolaca i učenika prvih razreda zrenjaninskih osnovnih škola na Dečije odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Za dva dana, biblioteku je posetilo oko 150 naših najmlađih sugrađana, a očekuje se da do kraja školske godine preko hiljadu dece dobije na poklon svoje članske kartice.

PerSu marketi

Prema rečima Jelene Đorđević Perc, mališani i učenici se tokom boravka u biblioteci upoznaju sa bibliotekarima, razgledaju knjige na policama Dečijeg odeljenja, razgovaraju o priči koju im bibliotekari pročitaju, a potom, kroz obilazak štamparije i knjigoveznice. imaju priliku i da saznaju kako i gde nastaju knjige.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poslednjih godina deca mogu sama izabrati vizuelni izgled svojih kartica.

– Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ na ovaj način nastavlja sa lepom praksom negovanja ranih čitalačkih navika, sa željom da novi korisnici dugo i rado koriste usluge biblioteke i uživaju u čitanju – kaže biblotekarka Gradske narodne biblioteke.

KOJE KNJIGE NAJMLAĐI I MLADI ZRENJANINCI VOLE DA ČITAJU?

U Gradskoj narodnoj biblioteci kažu da je izdavačka produkcija za decu raznovrsna i izuzetno bogata, tako da svaki razvojni period u njihovom životu danas prati mnoštvo sjajnih slikovnica, knjiga, enciklopedija. Najmlađi se najpre opredeljuju za slikovnice sa junacima iz crtanih filmova – to je ono što najpre prepoznaju pri odabiru.

Međutim, uz malu pomoć bibliotekara i sugestiju roditelja, veoma brzo otkrivaju da njima, do tada nepoznati junaci, mogu biti mnogo zanimljiviji, a avanture izazovnije. Tako su omiljene slikovnice na Dečijem odeljenju vremenom postale „Olivija“, „Malčice nepodnošljiv slon“, „Vuk koji je ispao iz knjige“ i mnoštvo aktuelnih bajki.

Učenici osnovnih škola vole da čitaju „Dnevnike Šonjavka“, knjige u kojima su korak po korak prikazane veštine programiranja, a godinama se sve više čitaju i knjige Uroša Petrovića. Od otvaranja „tinejdž-kutka“, biblioteka se mora pohvaliti da i ova kategorija korisnika češće posećuje ovu ustanovu.

-Mnogobrojne radionice, koje su tematski osmišljene prema odabranim knjigama za decu, zatim manifestacije, impresije o pročitanom u formi bloga, korišćenje novih tehnologija u radu sa najmlađima, uz svakodnevni predani rad na odeljenju, realizuju bibliotekari kako bi deca, koja dve godine dobijaju članske kartice na poklon, nastavila da dolaze i rastu uz ovu ustanovu kulture – ističe na kraju Đorđević Perc.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh