I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Besplatan kurs samoodbrane za žene: Osoba koja se bori, čuva samopoštovanje

Nasilje nad ženama nažalost je i dalje jedan od većih problema u našem društvu, a mnoge od njih kada se ono dogodi ne umeju adekvatno da reaguju. Karate klub „Banatski cvet” odlučio je da se aktivnije uključi u rešavanje ovog problema i 28. decembra organizovaće besplatan kurs samoodbrane za žene. O detaljima ovog kursa, šta će sve i na koji način polaznice moći da nauče, razgovarali smo sa jednim od instruktora Nikolom Vukelićem.

samoodbrana

– Samoodbrana za žene je nastala usled naše želje da svojim znanjem i iskustvom pomognemo u širokoj društvenoj akciji prevencije nasilja nad ženama. Druge društvene organizacije prave pomake na svojim poljima ekspertize, a mi kao praktičari borilačke veštine ćemo pokušati da pomognemo onim što mi znamo i umemo – započinje razgovor Nikola Vukelić.

Kroz višedecenijsku praksu članovi karate kluba „Banatski cvet” došli su do mnogo korisnih uvida po pitanju borilačkih veština, pa tako i samoodbrane koja je esencijalni deo svake od njih.

I Taxi Zrenjanin

– Jedan od tih uvida je i da je samoodbrana upravo to – veština. Kao prevrtanje palačinki, potrebno je da ti neko objasni princip, da dovoljan broj puta pokušaš da ponoviš pokret i uskoro ćeš steći osećaj i rutinu. Ovo je naravno preterano simplifikovano, ali donekle dotiče suštinu. Naša ideja je da seminar ima bezbednosno-vaspitni i bezbednosno-preventivni karakter. Dakle bez mitomanije i akcionih scena, bez potcenjivanja nadmoći napadača ili preuveličavanja vlastitih samoodbrambenih potencijala. Samo ono najelementarnije, najprimenjivije, što kraće, što efikasnije. To je ideja – naglašava Vukelić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Predavači na kursu će biti treneri karate kluba „Banatski cvet”: Milica Metikoš, Srđan Marić, Nikola Vukelić i Goran Samolovac.

– Kada su predavanja u pitanju, Milica nam je posebno bitna jer za razliku od nas trojice, ona ima lični uvid u sve anatomske, fizološke i socio-psihološke specifičnosti bivstvovanja žene. Statistika, koliko god revolta u nama izazivala, veoma je jasna. Bezbednosna ugroženost žena naglo se povećava sa ulaskom u pubertet i upravo su one naša ciljna grupa – osobe ženskog pola, pubertetskog i starijeg uzrasta – kaže Nikola Vukelić.

Ovaj program će se sprovoditi u ciklusima, a početak prvog zakazan je za 28. decembar.

– Nakon prvog kursa ćemo sagledati zainteresovanost, proveriti u praksi sve ono što smo teoretski osmislili, a verujemo da će tek kroz ličnu preporuku žena koje započnu rad sa nama uslediti pravi talas interesovanja. Osoba koja se bori, čak i kad izgubi borbu i pretrpi posledice ona sačuva samopoštovanje, lakše prebrodi trauma i brže se resocijalizuje. Ako se postigne barem toliko, a to je zaista minimum, nismo uzalud potrošili vreme – zaključuje Vukelić.

Kurs će se održati u svečanoj sali MZ Gradnulica koja se nalazi u ulici Cara Dušana, a sve zainteresovane dame mogu se prijaviti na imejl adresu kkbanatskicvet@gmail.com ili na broj telefona 060/33-55-230

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh