I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Bele rode stradaju i u Elemiru – apel meštanima da pomognu

Elemir je jedno od nekoliko mesta u Srbiji u kojima su prethodnih dana pronađene mrtve bele rode, koje su stradale na električnim vodovima, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Bele rode su omiljene ptice, dobro poznate svima. Njihovo stradanje uvek izazove veliku pažnju i negodovanje građana. Pored dve rode koje su upucane kod Niša i Mačvanske Mitrovice tokom ove godine, sada se susrećemo sa mrtvih rodama koje su očigledno stradale od strujnog udara, stručno nazvanog elektrokucija, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dodajući da je „elektrokucija širom sveta prepoznata kao izuzetno opasan uzrok stradanja divljih ptica, te da su pojedine vrste usled toga dovedene na rub opstanka“.

– Plašimo se da će veliki broj jedinki, ili čak čitava selidbena jata roda stradati na svom putu kroz Srbiju ako se budu zadržavali na srednjenaponskim dalekovodima kojih ima na desetina hiljada i koji nisu izolovani i bezbedni za ptice.

I Taxi Zrenjanin

U prethodnih 15 godina udruženja za zaštitu ptica i prirode postavila su više od 300 platformi za bezbedno gnežđenje belih roda na stubovima za prenos električne energije, uglavnom u Vojvodini. Međutim, to nije dovoljno da se spreče povređivanja i smrtni ishodi. Mlade rode često se pripremaju za napornu seobu vežbajući letačke veštine upravo na dalekovodima gde mogu da nastradaju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Sada je period intenzivne seobe ptica i mi apelujemo na građane i institucije da nam prijave svaki slučaj elektrokucije roda i drugih ptica kako bismo zajedničkim snagama mapirali stubove „ubice“ i time doprineli da se što pre izoluju i učine bezbednim za živi svet, navodi se u saopštenju.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh