I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Begejom se polako uspostavlja vodena veza Zrenjanina i Temišvara

Revitalizacija Kanala Begej jedno  od strateški važnih pitanja za grad Zrenjanin polako se realizuje.

U saradnji sa Temišvarom koji je nešto ranije kanal Begej prepoznao kao izuzetan potencijal, Zrenjanin je pripremio projekat revitalizacije tog kanala vredan 12 miliona evra. Sredstva u iznosu od  šest miliona evra, za tehničku dokumentaciju kao i za radove na dva hidročvora (prevodnice),  Klek i Srpski Itebej, opremu i druge radove  obezbedila je Evropska unija. U projektu je takođe i  izgradnja pristana u centru grada i biciklističke staze između ova dva grada.

U završnoj fazi je izgradnja kasete u koju se odlaže materijal iskopan kod prevodnice, da bi se na taj način oslobodio prostor za radove na njenoj rekonstrukciji. Kaseta se nalazi  uzvodno od Srpskog Itebeja prema rumunskoj granici.

I Taxi Zrenjanin

Prevodnica u Srpskom Itebeju, građena je od 1910. do 1912. godine, a poslednji put kroz nju je neko plovilo prošlo još 1964. godine. Projektom je predviđena i generalna opravka prevodnice  u Kleku kao i  revitalizacija toka Begeja između ova dva mesta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Završetkom ove faze radova biće uspostavljena vodena ili bolje reći nautička veza između Zrenjanina i Temišvara odnosno Srbije i Rumunije jer će pored rekreativnih plovila moći  da cirkulišu i manje barže. Taj podatak dobija na težini kada se zna da u Temišvaru postoji 6500 registrovanih brodića ili jahti čiji vlasnici žele da posećuju ovaj deo Banata. Takav potencijal  Zrenjanin bi svakako morao da iskoristi u turističkoj ponudi.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh