I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Banju Rusandu potresaju problemi

Zaposleni u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i banji “Rusanda” u Melencima, nedaleko od Zrenjanina, uputili su peticiju Vladi APV i sekretaru za zdravstvo dr Vesni Kopitović, da kao osnivači prekinu višemesečnu agoniju u ovoj ustanovi i za direktora imenuju dr Zoricu Ćulibrk, načelnicu službe za rehabilitaciju hemiplegija u “Rusandi”.

 

Renomirana banja, čije poslovanje se na istoimenom lekovitom jezeru u Melencima proteže kroz tri veka,  mesecima funkcioniše bez direktora. U stvari, dr Milivoje Popov, koji je na čelu kolektiva sedam godina, iz nepoznatih razloga već duže se ne pojavljuje na radnom mestu. Grupa uglednih lekarki i stručnjaka drugih profila (inače vanstranačke ličnosti), predvođena doktorkom Ćulibrk, organizuje posao koliko je to moguće, bez zvaničnih ingerencija. I, stalno dobijaju obećanja da će se rešiti kadrovski problem u banji.

Sada poručuju da nema više vremena za čekanje. Dok traju politička prepucavanja i nadmudrivanja, ističu, gomilaju se problemi koji ne samo što ozbiljno urušavaju ugled banje, nego dovode u pitanje njen dalji opstanak i sudbinu 260 zaposlenih. Kapaciteti su od prošle godine jedva popunjeni sa 30-40 odsto. Minimalan broj pacijenata koji obezbeđuje normalnu uposlenost i isplatu plata iznosi 180, ali banja ne uspeva da dođe do njih.

I Taxi Zrenjanin

– Bolesnici nemaju kupatila i klimu. Doktori sede u ordinacijama sa napuklim prozorskim staklima, a terapijski blok, kao centralno mesto u procesu primene fizikalne terapije, je s oljuštenim zidovima, neokrečen i prokišnjava. Pacijenti odlaze nezadovoljni iz “Rusande”, šire loš glas o nama, a zaposleni rade pod velikim stresom – ističu lekari i stručnjaci banje, koji od prošle godine pokušavaju da uvedu red i vrate ugled ustanovi koja je bila nastavna baza beogradskog Medicinskog fakulteta.

Menadžmentu koji je izgubio poverenje kolektiva, zameraju marginalizaciju lekara, urušavanje hijerarhije i radne discipline, neorganizovano uvođenje u posao i obučavanje srednjeg medicinskog kadra. Stručni kolegijum i glavna sestra nemaju godinama komunikaciju sa direktorom, koji je bez inicijativa i nezainteresovan za situaciju u banji. Problematično je trošenje više od 1,5 miliona evra u tekuće održavanje i popravke, a kud su pare zaista otišle utvrđuju inspektori zrenjaninske policijske uprave.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Zanimljivo je da inicijativu za kadrovske promene u “Rusandi” podržava zrenjaninska gradska uprava koju predvodi SNS. I gradonačelnik Ivan Bošnjak (inače iz Melenaca) takođe stoji iza lekarki i stručnjaka koji traže promene. Ali, ništa ne preduzima upravni odbor, kojim rukovodi dr Boban Đukanović (SPS). Čak nije hteo ni da pročita zahtev radnika!? Kao ni pokrajinska administracija koja je osnivač banje, a želi da njome i dalje rukovodi kadar iz DS kojeg, međutim, ne predlažu.

Naš cilj je da direktor ne bude postavljen isključivo po partijskoj pripadnosti. Smatramo da jedino kandidat iz ustanove može sagledati i rešiti postojeće probleme. Ukazali smo poverenje dr Ćulibrk u formi peticije i očekujemo da tu volju potvrdi osnivač. U protivnom, spremni smo na radikalizaciju protesta i odlazak u Vladu Srbije – poručuju radnici “Rusande” odlučni da prekinu urušavanje ustanove.

GDE SU KOMPJUTERI?

Uz iznošenje sumnji u nedomaćinsko trošenje para i problematične investicije, lekari ukazuju da je menadžment utrošio 3,3 miliona dinara na kompjuterski softver, a oni i dalje rade na starim pisaćim mašinama!

Izvor : novosti.rs, Sl Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh