I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Banji Rusandi potrebno 2,58 miliona dolara za izgradnju hotela, bazena i velnes centra

Gotovo vek i po duga tradicija lečenja lekovitim blatom u banji Rusanda svrstava to lečilište i izletište, koje se nalazi na oko 17 km od Zrenjanina, među banje sa najvećim prirodnim bogatstvom.

banja rusanda

Ceo banjski kompleks nalazi se u prostranoj borovoj i lipovoj šumi površine oko 100 hektara, kraj lekovitog jezera Rusanda koji je relikt Panonskog mora i predstavlja pravo bogatstvo lekovitog blata, kaže u razgovoru za „eKapiju“ Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za lokalni ekonomski razvoj.

– Vodu i mulj banje ispitivala je ekipa Carske bečke akademije punih deset godina i ustanovila da u pogledu lekovitosti ne zaostaje za čuvenim banjama Francesbad i Marijenbad, a blato iz jezera se specijalnim vagonima izvozilo u evropske metropole – ističe Radišić.

PerSu marketi

Da bi ovo prirodno bogatsvo postalo prava turistička atrakcija potrebno je ulaganje u izgradnju hotela sa svim pratećim komercijalnim sadržajima koji je predviđen projektom modernizacije banje Rusanda – Terra Panonica. 

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Velnes centar i kompleks otvorenih bazena

Projektom je predviđena rekonstrukcija i opremanje paviljona V gde se trenutno nalazi administracija banje. Time bi banja dobila deset soba – 7 jednokrevetnih, 2 dvokrevetne i jedan apartman, a vrednost ove investicije je 350.000 USD.

banja rusanda melenciTakođe pored paviljona planirana je i izgradnja velnes centra bez kojeg se ne može zamislilti jedan moderni banjski kompleks.

– Velnes centar sa bazenom bio bi dostupan turistima tokom cele godine što bi značajno uticalo na porast posećenosti. U spa centru sa smeštajnim kapacitetima i svim pratećim sadržajima, posetiocima bi bilo omogućeno da, pored čuvenog blata, uživaju u termalnim i mineralnim vodama – naglašava Radišić i dodaje da je procenjena vrednost ove investicije 650.000 USD.

Da bi se zaokružila turistička ponuda, pored velnes centra bio bi izgrađen odnosno završen kompleks otvorenih bazena za koji je potrebno oko 200.000 USD. Lokacija kompleksa bazena je već određena, a planom je predviđena da tu budu tri bazena – veliki, mali i srednji. Radovi na velikom i srednjem bazenu su započeti, dok se na izgradnju malog bazena još čeka.

– Kompleks bazena na otvorenom svrstao bi banju Rusandu u red ekskluzivnijih banjskih destinacija kako za domaće tako i za strane turiste. Takođe, ova investicija značajno će uticati i na kvalitet života lokalne zajednice, jer će im omogućiti pristupačnu i atraktivnu turističku destinaciju u kojoj odmor može provesti cela porodica – objašnjava sagovornik „eKapije“.

leciliste banja rusandaU neposrednoj blizini planiranog kompleksa Grad Zrenjanin poseduje zemljište koje je opremljeno neophodnom infrastrukturom koje se može iskoristiti za izgradnju hotela. Zrenjanin je posetila delegacija ruskog grada Noginska, kojima je predložena mogućnost izgradnje hotela na toj lokaciji, pa će možda u budućnosti ovde buti sagrađen još jedan hotel.

U gradskoj upravi očekuju da će unapređenje ponude u zrenjaninskoj banji stvoriti uslovi za zapošljavanje 100 radnika.

– Imajući u vidu trenutno stanje, procenili smo da će se vrednost investicije isplatiti posle 12 godina. Ne treba ni ispustiti iz vida multiplikativni efekat ovog projekta na privredu u regionu, pretpostavljajući već u tražnju za pojedinim uslugama, transport, ugostiteljstvo – kaže Radišić.

Projekat Terra PanonicaTraži se partner

Ukupna vrednost projekta je 2.580.000 USD, a jedan od načina za pribavljanje potrebnih sredstava za ovaj atraktivan kompleks je formiranje javno-privatnog partnerstva (JPP).

– Javni partner bi učestvovao u ovom projektu sa 1,3 mil USD za zemljište, objekat i opremu, dok bi privatni partner učestvovao sa 1,2 mil USD za infrastrukturu i dokumentaciju, kao i 80.000 USD za obrtna sredstva – ističe Radišić.

Projekat Terra Panonica – modernizacija banje Rusanda izabran je za jedan od osam najboljih na konkursu „Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal“ koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Izvor : eKapija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh