I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Banja Rusanda – turističko blago nadomak Zrenjanina

ISTORIJAT BANJE U MELENCIMA

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“ Melenci predstavlja aktivno banjsko lečilište, osnovano davne 1867. godine. Nalazi se u Srednjem Banatu, 16km severozapadno od Zrenjanina i deo je naseljenog mesta Melenci. Ustanova se nalazi na obali istoimenog jezera, u velikom cvetnom parku, izmeštena iz naselja i saobraćajnica, zbog čega na njenoj teritoriji vladaju potpuni mir i tišina.

Lekovita svojstva blata i vode jezera Rusanda bila su poznata širom Evrope još pre više od 140 godina. Postoje brojne legende o čudotvornim isceljenjima reumatskih i kožnih oboljenja ovim blatom. Saznavši za lekovito dejstvo kupanja u jezeru, tadašnji seoski paroh Nikola Bibić, 1866. godine  blato i jezersku vodu poslao je u Beč na analizu, a rezultati su potvrdili njihova izvanredna svojstva. To su bile prve analize i potvrda lekovitosti blata u Srbiji.

banjski kompleks danas str 1

Fordomanija

Banjski kompleks – panoramski snimak    

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Banja Rusanda 2

Rusanda u letnjoj sezoni

Ubrzo zatim, već 1878. godine izgradjena je zgrada kupatila, zaveštanjem bogate udovice Ane Klaić, dok su paviljone za smeštaj gostiju i restoran izgradili crkvena opština i dobrotvori. Nakon toga banja postaje centar društvenog života i kulturnih dogadjanja, koja po svom značaju prevazilaze okvire naselja Melenci. Postoji i zapis koji dokazuje da se ova banja već tada svrstavala u rang najčuvenijih evropskih banja.

BANJA RUSANDA DANAS

Ustanova je dugo godina bila poznata po rehabilitaciji teških bolesnika, dok danas ima  razvijene i turističko – rekreativne programe. U njoj se nalaze posebna odeljenja hotelskog tipa za lakše bolesnike, ali i za zdrave osobe koje dolaze na odmor i relaksaciju. „Kod ljudi sve više raste svest o potrebi prevencije oboljevanja i značaju relaksacije, borbe protiv stresa, fizičke aktivnosti i usvajanja zdravog načina života“, mišljenje je zaposlenih u banji „Rusanda“. Tako je, u skladu sa savremenim svetskim trendovima razvoja zdravstvenog turizma, u okviru banjskog kompleksa rekonstruisan i deo koji će biti namenjen svim korisnicima koji žele da dolaze na odmor i relaksaciju – wellnes.

Banja Rusanda 3

U lečenju i prevenciji oboljenja u banji se primenjuju kompleksni fizikalni i balneološki tretmani zasnovani na savremenim principima nauke, tj. medicinske rehabilitacije i balneologije. Osnovna delatnost Banje „Rusanda“ je medicinska rehabilitacija i lečenje oboljenja i povreda centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja i povreda koštano-zglobnog i mišićnog sistema, deformacija koje se pojavljuju u dečijem uzrastu i kožnih oboljenja.

U cilju što kvalitetnijeg stručnog rada, proces rehabilitacije je organizovan u sklopu stručnih službi, sa specijalizovanim timovima za rehabilitaciju. U banji „Rusanda“ je zaposleno 16 lekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, 60 fizioterapeuta, 80 medicinskih sestara, zatim psiholog, 2 logopeda i medicinski dijetetičar. Svi oni čine 200 od ukupno 300 zaposlenih radnika.

  peloid

Ustanova je opremljena svim savremenim aparatima za fizikalnu medicinu, tj. za elektro, magneto, lasero i sonoterapiju, poseduje hidroterapijski blok sa termalnim bazenom, 3 sale za kineziterapiju, rekonstruisan peloido blok, laboratoriju i apoteku. U banji se primenjuju i akumpuktura i ručna masaža. Zdravstvene i banjske usluge pružaju se stacionarno i ambulantno. Stacionar ima 400 postelja smeštenih u više paviljona sa sobama tipa 1/1, 1/2 i 1/3.

LEKOVITO BLATO IZ RUSANDE

Mineralni peloid (blato) banje „Rusanda“ potiče iz jezera Rusanda, koje zauzima površinu od oko 4km2. Zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava peloid spada u visokokvalitetne, a  njegov hemijski sastav mu, zbog prisustva aktivne forme sumpora i visokog saliniteta, daje  prednost u korišćenju u reumatologiji, dermatologiji i ginekologiji. Novije analize lekovitog blata  radjene u ovlašćenim laboratorijama u zemlji i  inostranstvu, pokazale su da se izvanredna svojstva ovog blata nisu  promenila ni nakon tri veka njegove primene. „Ekološki značaj ove činjenice je nemerljiv, jer gost u ovoj ustanovi ima dragocen kontakt sa prirodom i tradicionalnim lečenjem, a istovremeno koristi i sve blagodeti savremene medicinske nauke“, ističu zaposleni u banji „Rusanda“.

Uz sve pomenute usluge koje nudi, banja „Rusanda“ predstavlja i neizostavni deo turističke ponude naše zemlje. Tako kroz organizovanje različitih dodatnih sadržaja tokom letnjih i zimskih meseci, ova ustanova svojim gostima i posetiocima obezbeđuje kompletan boravak. U njoj se održavaju i mnogi stručni skupovi sa medicinskom tematikom, a svoju turističku ponudu banja „Rusanda“ prezentuje i na medjunarodnim sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Banja unutra

Poslednjih godina ova banja je veliki deo pribavljenih sredstava uložila u nabavku savremenih aparata i na proširenje zdravstvene ponude, dok su njeni stacionari i turistički objekti uskladjeni sa najvišim evropskim standardima. Krajem 2012. godine banja „Rusanda“ je dobila 1,5 miliona dinara od pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Ta sredstva su namenjena za razvoj banjskog turizma u Vojvodini, te će ubuduće i kvalitet usluga u ovoj banji biti podignut na još viši nivo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh