I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Banja Rusanda obeležila 150 godina postojanja – peloid i dalje neprikosnoven u lečenju

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda obeležila je danas 150 godina postojanja i primene lekovitog blata „peloida“ u lečenju brojnih bolesti i stanja. Ova bolnica poznata je po mogućnostima za lečenje i rehabilitaciju neuroloških, reumatoloških, dermatoloških, lokomotornih, ali i ginekoloških poremećaja i oboljenja.

Manjom svečanosti ovaj važan jubilej obeležen je u prisustvu brojnih lekara, medicinskih radnika, kao i predstavnika grada Zrenjanina i pokrajine.

Rad i postojanje ovakvih bolnica, odnosno banja, od velikog je značaja za celu Vojvodinu, poručila je pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Snežana Bojanić.

PerSu marketi

-Pokrajinski sekretarijat će i u narednom periodu podržati ovu i sve druge banje u Vojvodini iz razloga što su rehabilitacija ovakvih pacijenata, oporavak i krajnje izlečenje velikog broja ljudi iz Vojvodine, vezani upravo za banje ovakvog tipa kakva je banja u Melencima. Ovo je jedan jako lep jubilej, i prijatno sam iznenađena načinom na koji ova banja funkcioniše, kako je organizovana, njenom prirodom, okolinom i potencijalima, istakla je dr Bojanić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Primarijus dr Mile Manojlović specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju proveo je gotovo svoj ceo radni vek u Rusandi. Danas, u osmoj deceniji, kaže da ga je banja održala zdravim i mladolikim i da je to poruka i poziv svima onima koji nikada nisu posetili Rusandu.

-Moja poruka je da treba koristiti blagodeti prirode. Interesantno je da mi ovde učestvujemo u lečenju najtežih bolesnika, a bavimo se i prevencijom svih bolesti i stanja. Sigurno je da je fizička aktivnost najvažnija u lečenju svih bolesti, jer poboljšanjem cirkulacije krvi, i lekovi i lekovito blato bolje deluju. Blato peloid je posebno, jer na svetu postoje samo dva mesta na kojima se vadi blato ovog sastava, podsetio je primarijus dr Mile Manojlović.

Banja Rusanda danas predstavlja kompleks smešten u prelepom parku u pet objekata paviljonskog tipa. Raspolaže sa 330 postelja.

-Pored klasičnog lečenja, u smislu medicinske rehablitacije, fizikalne medicine, orijetisani smo i ka zdravstvenom turizmu. Ove godine je iskorišćeno 150 vaučera koje država sufinansira, što je tri puta više nego prošle godine, rekla je v.d. direktora Specijalne bolnice „Rusanda“, Zorica Ćulibrk.

Ova banja nedavno je zaposlila 39 novih lekara, fizioterapeuta, radnih terapeuta, i medicinskih sestara tehničara, što će u mnogome poboljšati kvalitet rada i pružanje usluga smaim pacijentima

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh