I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Banatski šiler – vino po kojem treba da nas prepoznaju

Udruženje „Klub vina“ u saradnji sa Turističkom organizacijom i  Kulturnim centrom Zrenjanina organizuje manifestaciju „Najbolje vino Banata 2018.“

Manifestacija koja je do prošle godine okupljala samo proizvođače sa teritorije srednjeg Banata sada je proširena na ceo Banat.

Proizvođači se takmiće u  četiri kategorije:  belo, roze, crveno i šiler vino i to sve isključivo proizvedeno  od grožđa iz Banata. Predaja uzoraka vrši se 9. i 10. marta 2018. u Kulturnom centru Zrenjanina od 9 do 15 časova. Vina ocenjuje međunarodni stručni žiri.

U petak, 16. marta u 12 časova u Kulturnom centru Zrenjanina je proglašenje  najboljih po kategroijama, a od 13 časova je  javna degustacija takmičarskih vina i banatskog šilera.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

 

Jedinstveni banatski šiler

Specifična sorta vina za ovo podneblje je banatski šiler koji je već skoro zaboravljen na ovim prostorima, a predstavlja veliki turistički i ekonomski potencijal  mišljenja je predsednik „Kluba Vina“ Šandor Šomođi.

– Ne treba smetnuti s uma činjenicu da imamo hektare i hektare vinograda. U ne tako davnoj istoriji svako naše selo imalo je svoje vino. Banatski šiler potisnut je nekom svetskom modom „šardonizacije“ i „kabernizacije“ trenda vina. Iako se na ovim prostorima prave  izvrsni i chardonay i cabernet i banatski šiler bi trebao da ima svoje mesto jer svet polako otkriva i te male nepoznate kulture vina.  Banatski šiler je imenovanje baš tog domaćeg vina koje se pravilo na selu i još uvek se pravi ali je u senci.

Šiler vino je tip vina malo tamniji od ružice odnosno rozea ali nije ni potpuno tamno da bude crveno vino. Malo je oporijeg ukusa zbog prisustva tanina ali je i jako voćnog ukusa.

Banatski šiler se pravi tako što kada se obere ceo vinograd, bele, crvene, muskatne, stolne ili neutralne sorte i kada se napravi dobra selekcija, ostavi se dan dva da odstoji ili što kažu „da dobije boju“. Ponegde se celi grozdovi stavljaju u širu gde oni naprosto eksplodiraju od procesa jer naravno dolazi do pretvaranja šećera u alkohol ali ne vrenjem nego enzimima koji su već u bobicama i time se dobija izuzetan kvalitet i voćnost.

To je mlado vino koje se pije od Božića do Božića, ono ne mora da odleži i njegov kvalitet se ocenjuje u toj jednoj godini do sledeće berbe.

Da bismo vratili sjaj banatskom šileru planirano je više projekata koji bi pokrenuli celu regiju, a pritom mislim i na rumunski deo Banata i deo Mađarske  – zaključio je Šomođi.

– Savremeni turista traži i želi da proba neka autentična vina sa područja koje je posetio. Preko vina se upoznaje sa domaćinom i kulturom tog kraja. Upravo u tome vidimo naš potencijal koji treba da razvijamo i unapređujemo, a ovakva manifestacija upravo to afirmiše – kaže Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh