I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Banatska priča: U Taraš se dolazi, a kroz njega ne prolazi

„…Prilikom promocije jedne turističke agencije u Novom Sadu, dok sam slušao priču o nekim dalekim i verovatno lepim mestima koja su razbacana po Evropi i van nje, u jednom trenutku sam upitao promoterku: da li zna gde je Taraš? Nisam se iznenadio kada je rekla da nikada nije čula za to ime, ni da je to najstarije selo u Banatu. Toliko je toga znala o Tenerifima, Dominikanskoj Republici, ali ne i o Tarašu koji se nalazi na dvadesetak kilometara vazdušnom linijom od hotela u kom smo se tada nalazili. Preuzeo sam ulogu promotera i ukratko, koliko mi je trenutak dozvolio joj prezentovao MOJE selo…“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPogled na Taraš (foto: Sanja Markov)

Na samo dvadeset kilometara od Zrenjanina i četrdesetak od Novog Sada, u srcu Banata, na levoj obali Tise već više od 800 godina nalazi se selo o kome je retko ko nešto čuo. Ovo mesto je jedno od najstarijih istoriji poznatih mesta u Banatu. Još u doba neolita na današnjem Selištu su živeli ljudi. Prvo pominjanje Taraša pod ovim imenom (Tarhus) je zabeleženo u spisu zvanom Anonim kralja Bele iz 1202. godine. 

Mahom je poznat po proizvodnji dobrog kupusa i krompira. To je ono od čega živi većina stanovnika ovog lepog i dugovečnog sela, međutim, Taraš ima nešto što retko ko na ovim prostorima ima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Taraš nije „prolazno“ mesto, i to ga čini specifičnim. Ima jedan put kojim se do njega stiže i iz njega vraća nazad, zbog čega se kaže: U Taraš se dolazi, a kroz njega ne prolazi.

Selo je celom dužinom na Tisi, a prostor između sela i Tise pokriven je vinogradima u kojima se već više od jednog veka uzgaja kvalitetno grožđe i proizvodi vino po kom su Tarašani prepoznatljivi u široj okolini. Baš zbog tih vinograda koji su bili i ostali ponos svakog domaćinstva, taraška slava je Preobraženje, datum kada se grožđe nosi u crkvu, osveštava i po starim verovanjima, od tog datuma se može jesti.

gnezdo-do-gnezdaGnezdo do gnezda

Tisa nas sredinom juna meseca dariva jednim fenomenom koji se pored nekoliko lokacija na Tisi, događa još samo u Kini na reci Jangcekjang – cvetanje Tise. Cvetanje Tise je izlazak Tiskog cveta na površinu vode. Za život ovog insekta potrebna je čista voda i glinovita obala. Pod vodom živi 3 godine, a potom rojevi ovog insekta izlaze na površinu gde izvodi svadbeni let i padaju u vodu, Tako da za Tiski cvet kažu da provodi 3 godine pod vodom i 3 sata nad vodom. Ovaj fenomen treba doživeti i biti prisutan tom veličanstvenom događaju koji je najlepši u večernjim satima kada se sa skele posmatraju milioni cvetova pri zalasku sunca.

Skela je još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo doći u Taraš. Ona je za Tarašane prevozno sredstvo koje ih vozi do njihovih njiva na bačkoj strani, a za sve ostale je atrakcija, kao jedini takav objekat u funkciji, u bližoj i daljoj okolini. Pored skele i Tiskog cveta, Tisa je bogata ribom što dobro znaju brojni sportski ribolovci, koji provode vreme na njenoj obali uživajući u lepoti i bogatstvu reke.

skela (Mijatov Tanja)Skela na Tisi (foto : Tanja Mijatov)

Selo nikada nije imalo industriju, a dovoljno je daleko od svih zagađivača u okolini, zbog čega je ovo ekološki raj o kome današnji svet toliko priča. Dokaz tome je kolonija roda, jedna od najvećih u okolini, a možda i u celoj Srbiji, jer broji preko 40 gnezda. Nas su izabrale zbog onog što se danas najviše traži i promoviše, a to su mir, ekološki čista sredina i što je za njih bitno – obilje hrane u okolini. Ponašaju se kao pravi kućni ljubimci, a to za nas i jesu, slobodno se šetaju po ulicama i baštama. Radujemo se svakom 8. martu jer se tog dana već nekoliko godina u selo vraća prva roda. Radujemo se svakom novoizgrađenom gnezdu, a njih je svake godine po nekoliko.

Budući da ih toliko volimo, rešili smo da im posvetimo i jedan dan u godini. Posvetili smo im drugi vikend juna, jer se tada u gnezdima već mogu videti mladi, novi naraštaji koji će u narednom periodu povećati našu ionako lepu koloniju. Mi njima poklanjamo ljubav i pažnju, a one će doprineti da u Taraš dođe što više putnika namernika (ne prolaznika), koji će zajedno sa nama uživati u svoj lepoti koja nas okružuje.

taras i rode (Mijatov Tanja)Taraš i rode (foto: Tanja Mijatov)

Pored ove kolonije belih roda, u blizini sela nalaze se dva para crnih roda, što je veoma retko u ovim krajevima. Taraš je nastanjen i velikim brojem lasta koje ovde provode svo vreme do odlaska na jug.

I na kraju, ovo selo ima prirodu, mir i dobre ljude. Ako vam mir i čist vazduh baš zasmetaju, zafali vam grad i nešto u nejmu, i on je na samo pola sata lagane vožnje, ili malo više do Novog Sada. Tako blizu (geografski), a tako daleko (okruženjem i načinom života).

zalazak-sunca-na-tisi (Mijatov tanja)Zalazak sunca na Tisi (foto: Tanja Mijatov)

Ili što bi pesnik rekao:

A Taroš nisam nikad video.
Kad prođe lađa niz Tisu,
prvo selo s leva
to je Taroš.
Od Tise brani ga bedem,
pa se, tako, Taroš ne vidi.
Samo se toranj u jedan mah izdigne,
posiveo trbušast toranj srpski,
proviri, na prste se ispne, proviri,
ali ga odmah nestane u vrbaku.
Dolma ne da.
Šta ima da gleda!
Lađa, ko lađa,
ko svaki dimžić
Prlja nebo.
To je Taroš.

Kad lađa prođe,
ponekad zatutuče –
pozdravi Taroš,
do Titela više sela nema.
A Taroš ne otpozdravi-
ta, to su paori, paorija,
šta da otpozdravlja;
Ako se radi – radi,
ako nema posla
lezi i spavaj!

Taroš nevidljiv tu ostaje,
tu ostaje zauvak,
i udaljuje se
( samo za one sa lađe)

Autor teksta: Mile Markov Zebić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh