I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Manifestacija “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti” od 10. juna do 18. avgusta

Od polovine juna do polovine avgusta, Zrenjaninci i njihovi gosti moći će treću godinu zaredom da uživaju u programima manifestacije “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”. Programi su namenjeni svim generacijama i obuhvataju kulturno-umetničke, zabavne i muzičke nastupe, kao i radionice za decu i sportske sadržaje. Svi programi počinju u 20 sati, izuzev dečijih koji su planirani od 18 sati. Od ove godine predviđen je i Karavan banatske bajke koji podrazumeva obilazak sedam naseljenih mesta. Takođe, tri puta nedeljno na platou isped budućeg Muzeja piva predviđen je i „after“ Banatske bajke, od 22 sata.

Nakon prve dve, po mišljenju organizatora, uspešne sezone, manisfestacija “Banatska bajka – leto Gradskoj bašti” se nastavlja i ove godine.

“Mi smo pre tri godine preuzeli na upravljanje prostor Gradske bašte. Mislili smo da je šteta da on tokom leta stoji neiskorišćen. Tako smo osmislili manifestaciju “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”. I za ovu godinu smo pripremili bogat i raznovrsan program od ponedeljka do nedelje. Mislim da će biti zanimljivo i pozivam sve građane da dođu i vide šta smo im spremili. Nadam se da će uživati sa nama tokom čitavog leta”, kaže Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

PerSu marketi

Programi manifestacije “Banatska bajka” počinju od 20 sati, osim četvrtkom. Susret sa decom predviđen od 18 sati

Program manifestacije “Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” realizovaće se svakog dana od 20 sati, izuzev četvrtkom, kada su planirani sadržaji za decu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ponedeljak je rezervisan za muzičko dramske i filmske večeri u okviru kojih će nastupati Milica Dosković sa različitim repertoarom koji će biti usaglašen sa predstavama i filmovima. Utorkom uveče je vreme za vinske priče. Za muzičku podlogu zadužen je Duo Joca i Brana. Tu će biti održavane prezentacije vina i vinarija. Među njima su vinarije Dragić, Mačkov podrum, Despotika, Đorđe… Sredom će biti održavane multimedijalne večeri. Gosti će nam biti književnici, glumci, muzičari, KUD-ovi, bendovi, zanatlije, udruženja građana… Takođe, imaćemo gostovanja Kulturnih centara iz regiona, a biće izvedena alternativna predstava iz Novog Sada”, precizira Maja Pandurov iz IP Media 023.

“Program četvrtkom je namenjen deci i jedino će to počinjati od 18 sati. Predviđen je niz zabavnih sportskih i edukativnih radionica i predstava za najmlađe sugrađane. Biće održan i festival vrtića – malih folkloraša iz četiri KUD-a. Uz saradnike koji su i do sada bili sa nama kada je reč o programu za decu ove godine priključila nam se i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”. Petkom će posetioci Gradske bašte moći da uživaju uz melenačke tamburaše “Džo i drugari”. Subota je rezervisana za evergrin i zabavnu muziku koju će izvoditi “Bid bend” – Gagić i prijatelji. Nedelja je dan za prezentaciju sporta i zdravih stilova života”, dodaje naša sagovornica.

Karavan banatske bajke

Za razliku od prethodnih godina kada su stanovnici naseljenih mesta dolazili u grad, ovoga puta Zrenjaninci idu u okolna sela kako bi se upoznali sa njihovom ponudom. Ovaj segment manifestacije “Banatska bajka” nazvan je Karavan banatske bajke.

“Već smo počeli i sa sprovođenjem dela koji se odnosi na odlazak u naseljena mesta. Reč je o Karavanu banatske bajke u okviru kojeg smo do sada obišli Belo Blato i Banatski Despotovac i njihove manifestacije “Kobasicijada” i “Pitijada”. U subotu idemo u Taraš na “Taraške rode”. Do kraja Banatske bajke ići ćemo još i u Orlovat, Farkaždin, Lukićevo i Čentu. Zamisao je da se građanima približi selo sa svojim znamenitostima i ponudom koju ima”, kaže Pandurov.

“Taraške rode” 8. juna od 10 sati

Iz Udruženja građana “Taraške rode” stiže najava da je za subotu i njihovu manifestaciju sve spremno i da sa nestrpljenjem očekuju goste u selu.

“Šestu godinu održavamo manifestaciju “Taraške rode”. Deca čine okosnicu manifestacije, a imamo i program za starije posetioce. Pesnički višeboj je deo manifestacije koji organizujemo drugi put. Tu ćemo imati goste đake iz Novog Miloševa, Novog Bečeja, Melenaca. Verujem da će im biti lepo u našem selu. Pobednici će dobiti nagrade. Paralelno sa tim odvija se i likovna kolonija. Očekujemo oko 25 učesnika što amatera, što akademskih slikara. Mi već sada imamo lepu zbirku slika koje su nastale na našoj manifestaciji prethodnih godina. Ti umetnici će pomoći deci da oslikaju jedan zid škole koji svake godine postaje sve bogatiji. Imaćemo i modnu reviju. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će odrati i predavanje za naše male ekologe”, objašnjava Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja građana “Taraške rode”.

“Na manifestaciji će biti prikazana i izložba fotografija koje su nastale 25. maja. Ove godine smo imali prvi foto safari u Tarašu na kojem je bilo 15 učesnika – deset odraslih i petoro dece. Nadamo se da će on postati tradicionalni događaj pre naše manifestacije. Mnogo nam znači što će doći turisti u naše selo. Provešćemo ih kroz ulicu roda, ići ćemo do osmatračnice i bare Rogozare. Novina od prošle godine je i to što na manifestaciji darujemo naše najmlađe sugrađane. Pošto su rode simbol rađanja i donošenja beba, rešili smo da simboličnim paketićem svake godine darujemo svaku bebu koja je rođena u našem selu. Ove godine to će biti bodi i portikla sa slikom rode, dar našeg sponzora Digineta i paket hrane za bebe koji je obezbedila Juvitana”, dodaje naša sagovornica.

“Banatska bajka” povezuje selo i grad

U Turističkoj organizaciji Zrenjanina kažu da je ovo jedan od načina da jačanja veza sela i grada.

“Kultura je preduslov za razvoj turizma, a turizam je konzumiranje doživljaja. Turističke manifestacije ovog tipa jačaju veze između sela i grada. Želimo da se ljudi koji idu u naseljena mesta osećaju lepo i da dožive nešto drugačije od uobičajenog. Zrenjanin ima 22 naseljena mesta i svako od njih ima nešto interesantno da ponudi i pokaže. Mislim da su sve te specifičnosti prirodni magnet za sve koji dođu u ta naseljena mesta. Ove godine, osim Zrenjaninaca, na manifestaciji očekujemo i goste iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije”, objašnjava Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije Zrenjanina.

After banatske bajke – utorkom, petkom i subotom od 22 sata na obali Begeja

Ove godine tri puta nedeljno planiran je i program nakon onog koji se održava u Županijskom parku.

“U Zrenjaninu će utorkom, petkom i subotom od 22 sata, po završetku programa u Gradskoj bašti, biti održavan After banatske bajke i to na plataou ispred budućeg Muzeja piva na obali Begeja pored Gradske Pivnice. Svi programi su besplatni. U slučaju lošeg vremena biće prebačeni u Baroknu salu Gradske kuće. Osim programa, za zanatlije su obezbeđene i tezge na kojima će oni moći da izlože svoje proizvode. Takođe, ove godine obezbedili smo i tablu za fotografisanje za decu i odrasle”, kaže Maja Pandurov.

Organizatori manifestacije “Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Zrenjanina i IP Media 023. Pokrovitelj je Grad Zrenjanin. U prethodne dve godine kroz ovu manifestaciju je prikazano više od 100 različitih programa.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh