I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Počinje Banatska bajka – bogat letnji program u Gradskoj bašti

Za one koji odluče da leto provedu u Zrenjaninu, organizatori manifestacije Banatska bajka pripremili su bogat program u Gradskoj bašti. Posetioci će svako veče, izuzev ponedeljka, moći da čuju i da vide muzičke, kulturno-umetničke, dečje, multimedijalne sadržaje. Tu će se predstaviti potencijali grada Zrenjanina, opština srednjeg Banata, ali i sadržaji onih turističkih destinacija koje Zrenjaninci najviše vole da posećuju. Banatska bajka, koja se ove godine organizuje drugi put, trajaće od 5. juna do 19. avgusta.

Tokom dva i po meseca u Gradskoj bašti smenjivaće se programi namenjeni svim generacijama. Od dečijeg programa za najmlađe, do sadržaja za najstarije sugrađane koji će moći, pored ostalog, da uživaju u večerima evergrina. U okviru manifestacije Banatska bajka biće izvedeno ukupno 66 programa, najavili su danas organizatori.

“U pitanju je jedan kolažni multimedijalni program sa ciljem da tokom letnjih meseci, kada je kulturna ponuda nešto slabija u našem gradu, zadržimo jedan kontinuitet i da zaista u prelepom ambijentu naše Gradske bašte ponudimo sugrađanima raznovrsne programe. Kulturni centar će organizovati programe četvrtkom, u saradnji sa nekoliko organizacija koje će nam pomoći. U pitanju su programi koji su namenjeni deci. Izvodiće ih CEKOM, sa kojim sarađujemo dugi niz godina, zatim tu je škola stranih jezika Big Ben, javio se i dečji centar Smajli. Nadam se da će nam se i ove godine pridružiti i škola sporta Čigra. Ideja je da svim mališanima koji su tokom leta u našem gradu ponudimo sadržaje koji će biti zabavni, a koji će ujedno potencirati i zdrave stilove života“, kaže Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanin.

PerSu marketi

Maja Pandurov, Simo Salapura, Zoran Ljubotina i Vladimir Đurić

Interaktivni dečji programi

„Pozivam sve roditelje i decu koji ostaju tokom leta u Zrenjaninu da nas posete i da se uključe u programe, jer će oni biti interaktivni. Znači, neće biti isključivo namenjeni za gledanje, već je ideja da svu decu koja se pojave, na neki način animiramo i uključimo u radionice“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kulturni centar je, takođe, zadužen i za program subotom.

„To je dan koji je rezervisan za razne vrste koncerata. Opredelili smo se da to bude neka lakša varijanta – evergrin. Kao i prošle godine, i ovu sezonu koncerata otvoriće zrenjaninski Bid bend, a tokom narednih subota imaćemo niz koncerata koji će omogućiti posetiocima da uživaju u prijatnom prostoru Gradske bašte. U pregovorima smo za to da emitujemo filmove u Gradskoj bašti, što je novina u odnosu na prošlu godinu. Nadam se da će i manifestacija Banatska bajka ove godine biti još posećenija nego prethodne“, objašnjava Đurić.

Banatska bajka je prošlog leta privukla brojne goste u gradsku baštu

Jedan od organizatora manifestacije Banatska bajka jeste i Turistička organizacija Zrenjanina. U ovoj instituciji kažu da su uspeli da polože test koji su sami sebi zadali prošle godine.

„Možemo da se pohvalimo dobrim kritikama i dobrim sugestijama koje smo dobili nakon prošlogodišnje manifestacije Banatska bajka. Tada smo ušli u nešto što je za sve nas bilo novo, i verujte da tada nismo ni znali kako ćemo iz toga izaći. Ispostavilo se da smo dosta dobro uradili posao koji smo preuzeli. Ovoga leta nastavljamo tamo gde smo prošle godine stali, s tim da želimo da budemo još bolji i kvalitetniji. Da naši sugrađani i naši gosti, a tvrdim vam da u Zrenjaninu ima sve više gostiju, mogu lepo da se provedu tokom leta. Zrenjanin nije samo grad Dana piva, već je Zrenjanin i grad drugih manifestacija. Gradska bašta je nezaobilazan, predivan i autentičan ambijent koji grad ima i koji želimo da promovišemo u najboljem smislu“, kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanin.

Na manifestaciji Bantska bajka i mesta koja Zrenjaninci vole da obilaze

„Tokom leta, u Gradskoj bašti imaćemo različite programe prilagođene deci, omladini, starijima… U odnosu na prethodnu godinu ovoga puta ćemo imati i jednu novinu, a to je predstavljanje turističkih organizacija iz Srbije. Uspeli smo da dogovorimo sa kolegama iz ostalih delova Srbije da se petkom uveče na Banatskoj bajci predstave ona mesta i oni predeli gde Zrenjaninci najčešće vole da idu. Tu će biti Soko Banja, Petrovac na Mlavi, Šabac, Valjevo, Osečina, Kikinda, Vršac, Bela Crkva… Trudimo se da sve ono što smo dogovororili ispoštujemo i da ljudi dođu sa jednim programom koji će na zadovoljstvo Zrenjaninaca biti zaista potpun. Kroz manifestaciju Banatska bajka želimo da promovišemo grad Zrenjanin i da našim gostima ukažemo gotoprimstvo. Oni koji budu došli da prezentuju svoju ponudu, žele svakako da obiđu Zranjanin, da probaju naše specijalitete“, dodaje naš sagovornik.

Osim za petak, Turistička organizacija zadužena je i za programe koji će se odvijati nedeljom.

„Nedelja je rezervisana za predstavljanje naseljenih mesta. Ove godine smo to podigli na nivo okruga, a ne samo opštine. Tako da će nam se osim naših sela koja imaju da pokažu nešto novo, predstaviti i opštine Sečanj, Žitište, Novi Bečej, Crnja…“, ističe Ljubotina.

U Gradskoj bašti će biti pesnika, umetnika, kreatora, muzičara…

Za multimedijalne sadržaje i programe utorkom zadužena je IP Media 023.

„Banatska bajka je pokazala da javno-privatno partnerstvo može dobro da funkcioniše, ako se dobro osmisli. Prošle godine smo napravili pilot projekat i ispostavilo se da je on zaživeo. Kada je reč o ovogodišnjoj manifestaciji, utorak je rezervisan za vinske priče i muziku. To će biti program u koji su su se uključila udruženja vinara i vinogradara iz čitavog Banata. Tako će se predstaviti udruženja iz Orlovata, Aradca, Mužlje, Taraša… Biće organizovanjo i književno veče na kojem će Milijana Barjaktarević promovisati knjigu, a predstaviće se i Gradnulički biseri“, kaže Maja Pandurov iz IP Media 023.

„Kada je reč o multimedijalnim programima, oni će se održavati sredom. Potrudili smo se da povežemo pesnike, umetnike, muzičare, kulturno-umetnička društava. Biće i modnih revija, rokenrol bendova i festivala poput Rock Village iz regiona Banata. Imaćemo i pozorišne predstave… Program smo napravili tako kao da kiša nikada neće pasti tokom leta. Što se nas tiče, može samo ponedeljkom, jer tada nema progama u gradskoj bašti. U slučaju lošeg vremena, programi će se otkazivati”, dodaje naša sagovornica.

Iz Zrenjanina se šalju lepe slike u svet

Pokrovitelj manifestacije Banatska bajka je grad Zrenjanin.

“Sudeći prema najavi manifestacije Banatska bajka, i ova godina će biti sušna, što nije dobro za naše poljoprivrednike, ali će biti bogata kulturnim sadržajima. Šalu na stranu, moram da kažem da se Zrenjanin zaista trudi da pošalje što bolju sliku iz našeg grada. Nekoliko nedelja unazad, kao i danas, šaljemo samo lepe slike sa našeg trga. Imali smo ples maturanata, danas su plesali predškolci… Banatska bajka omogućiće nam da lepe slike pošaljemo i iz naše gradske bašte. Čestitao bih organizatorima što su prešli onu kritičnu tačku. Kada se organizuju neke manifestacije prvi put je to nekako lako, ali kada je to drugi put onda se obično pojavljuju neki problemi. Ovo sada pokazuje da će Banatska bajka postati tradicionalna manifestacija u Zrenjaninu. Grad je prepoznao značaj ove manifestacije koja u velikoj meri promoviše potencijale Zrenjanina. Od naša 22 naseljena mesta, do dečjih, kulturno-umetničkih, sportskih programa“, kaže Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Svečano otvaranje manifestacije Banatska bajka je u utorak 5. juna, kada će nastupiti Invicto bend iz Novog Sada. Svi programi će počinjati od 20 sati, osim dečjih koji će počinjati u 19 sati, a po potrebi i ranije.

Celokupan program manifestacije biće objavljen na Fb stranci Banatska bajka-leto u gradskoj bašti, sajtovima visit Zrenjanin, Kulturnog centra, Turističke organizacije Zrenjanina.

Kompletan program Banatska bajka 2018.

UTORAK – MUZIKA I VINSKE PRIČE – OD 20h

JUN

 1. jun – Otvaranje, najava programa i opušteno veče uz muziku – Invicto bend NS
 2. jun – Udruženje vinogradara Aradac i muzika
 3. jun – Društvo vinara i vinogradara “Vesela Braća” Orlovat i muzika
 4. jun – Ljubitelji vina Sveti Martin Mužlja i muzika

JUL

 1. jul – Dragiša Živković, vinar i vinogaradar iz Zrenjanina i muzika
 2. jul – Klub vina Zrenjanin i muzika
 3. jul – Pisanje uz vetar , Milijana Barjaktarević, žensko veče, promocija knjiga
 4. jul – Nikola Spajić, vinar iz Kleka i muzika
 5. jul – Udruženje vinogradara i ljubitelja vina “Taraški vinogradi” i muzika

AVGUST

 1. avgust – Gradnulički Biseri
 2. avgust – Udruženje vinogradara i voćara „Peskara- Melenci“ i muzika

SREDA – MULTIMEDIJALNE VEČERI

JUN

 1. jun – Književni klub Branko Radičević Žitište i modna revija Etno urban stil Asocijacija Bagljaš
 2. jun – Predstavljanje RNR Zona Lazarevo
 3. jun – Perica Markov, Radivoj Šajtinac, književnici i KUD „Pionir“
 4. jun – Draginja Milović, pesnikinja i Pera Pesnik iz Banata, KUD „Lola“ Farkaždin, pevačke grupe „Zavičajni snovi“ i „Filigrani“

JUL

 1. jul – Anica Garić Srpska Crnja pesnikinja, Milan Micić, istoričar i književnik Vojvoda Stepa i nautička priča, Kapetan Nikola Spajić, Klek, Vojslav Cvejić TO ZR uz muzičku pratnju Ljubiše Šljapića
 2. jul – RIFF bend Banatsko Karađorđevo i pesnici Vukašin Vujičić i Ljiljana Jurić
 3. jul – Muzičke poslastice planete zemlje – šta sve može harmonika Svetislav Nićetin Novi Bečej
 4. jul – Rock Village promocija festivala Banatski Sokolac i promocija serijala „Na veslu priča“ produkcije “Šta hoćeš bre?” iz Beograda

AVGUST

 1. avgust – Predstava “Panonski mornar” autor predstave Anka Hajdu u izvođenju Kluba za stara i odrasla lica
 2. avgust – Banatski kulturni karavan Bogdan Kukolj, Maja Pandurov, Dragiša Živković, Branka Jajić, Maša Knežević, Dragan Sakić uz muzičku pratnju Joce i Brane
 3. avgust – Poetsko muzičko veče Miloš Galetin Novi Bečej i Udruženje žena „Dositej“

ČETVRTAK – DEČIJI PROGRAMI

JUN

 1. jun – BALET U GRADSKOJ BAŠTI, Baletska škola Dimitrije Parlić“
 2. jun – MUZIČKO SCENSKI PROGRAM Radmila Komlenić sa učenicima OŠ “J. J. Zmaj”
 3. jun– Centar za edukaciju BIG BEN
 4. jun – Centar za kreativno odrastanje CEKOM

U junskim terminima od 19 h predviđene su i radionice i animacije Centra  za kreativo odrastanje CEKOM Zrenjanin.  CEKOM će čitavog leta animirati mlade svakog četvrtka.

JUL

U julskim treminima od 19h (05. jul, 12. jul, 19. jul, 26. jul) svakog četvrtka Centar za kreativno odrastanje CEKOM i gosti programa

AVGUST

U avgustovskim terminima (02. avgust, 09. avgust, 16. avgust)  svakog četvrtka Centar za kreativno odrastanje CEKOM i gosti programa

PETAK – TURISTIČKE ORGANIZACIJE SRBIJE  

JUN

 1. jun – Osečina
 2. jun – Čudesni svet Dunđerskih
 3. jun – Kikinda
 4. jun – Ivanjica

JUL

 1. jul – KUD “Đerđef”
 2. jul – UG „Banatske gajde“ program „Šorom sredom“ – Vanja Ilijev
 3. jul – Druženje žena sva lepota sveta – Katarina Kaća Halasović
 4. jul – Soko Banja

AVGUST

 1. avgust – Bačka Palanka i Vršac
 2. avgust – Petrovac na Mlavi
 3. avgust – Šabac

SUBOTA – KONCERTI

JUN

Muzičke programe subotom otvara BID BEND, a potom će iz večeri u veče nastupati sastavi koji će izvoditi zabavnu i evergrin muziku.

 1. jun – Bid Bend Zrenjanin

 JUL

 1. jul – Naseljeno mesto Mužlja

NEDELJA – NASELJENA MESTA I TURISTIČKE ORGANIZACIJE

JUN

 1. jun – Sečanj
 2. jun – Novi Bečej
 3. jun – Knićanin

JUL

 1. jul – Žitište
 2. jul – Trio INA ( flauta, violina i klavir) profesori Muzičke škole Zrenjanin
 3. jul – TO SMO MI – program BILJANE DIMITRIJEVIĆ MARTINOV I MILORADA MARTINOVA – BILJE I MIKE sa gostima – Klub za starija i odrasla lica Zrenjanin
 4. jul – TO Vojvodine
 5. jul – Orlovat

AVGUST

 1. avgust – Srpska Crnja
 2. avgust – Jankov Most
 3. avgust – TO Stara Pazova

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh