I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Bajkeri iz Zrenjanina osvajaju Iran – 13.000 kilometara za 25 dana

Poznati zrenjaninski bajkeri, Miša Hromčik i Radovan Radoš Paunov, spremni su za veliku avanturu na dvotočkašima, na kojima će za 25 dana obići 10 zemalja i ukupno oko 13.000 kilometara!

Miša Hromčik i Radovan Paunov – detalj sa vožnje po jadranskom primorju pre par godina

Polazak je planiran iz Zrenjanina u petak, 19. aprila, a posle prolaska kroz Srbiju planiran je ulazak u Bugarsku. Zatim slede Turska, Iran, Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno – Karabah, Gruzija, Rusija, Ukrajina, Moldavija, Rumunija i povratak u Srbiju. Cela tura iznosi oko 13.000 km, ali su moguće i modifikacije u skladu sa situacijom na terenu.

Sa putovanja po Maroku: Miša Hromčik

I Taxi Zrenjanin

– Glavni cilj je Iran i najviše vremena ćemo posvetiti obilasku Irana. Praktično, pravimo krug oko Irana. Ulazimo iz turskog Kurdistana na prelazu Bazargan, a zatim slede Tabriz, Urmija, Kermanšah, Širaz, Persepolis, Jazd, Isfahan, Teheran, a iz Teherana idemo za Jermeniju. Imamo prijatelje motoriste u većini država koje ćemo posetiti. To nam je veoma važno, jer ćemo imati podršku od lokalaca – kaže Miša Hromčik i dodaje da je poseta Iranu njegova dugogodišnja želja.

Radovan Paunov i Miša Hromčik

OD SEVERNE AFRIKE DO RUSIJE

Miša Hromčik i Radovan Paunov imaju ozbiljan bajkerski staž i kilometražu iza sebe. Hromčik je obišao celu Evropu i Maroko, a svoja putešestvija je pretočio u knjigu pod nazivom „Od banatske paprike do Severne Afrike“. Poznat je i kao veliki humanitarac – kompletan novac od prodaje knjige je donirao u humanitarne svrhe, a organizator je i velike humanitarne akcije „Moto zeke“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Paunov je prokrstario Evropu – od Zrenjanina do Severnog rta (North Cape ili Nordkappe, 5.100 km u jednom pravcu), jedne od najsevernijih tačaka Evrope, koja se nalazi na norveškom ostrvu Magere. Takođe, motorom je obišao Maroko i Rusiju (Moskva, Krim, Kavkaz + Gruzija, 9.000 km ukupno).

Obojica voze motore BMW R 1200 GS.

Na put sa njima će krenuti još dvojica prijatelja, Miša Đakov iz Novog Sada (Paunov i Đakov su članovi BMW Moto kluba Vojvodina) i Darko Knežević iz Zagreba.

Bajkerska ekspedicija ima i zvaničan logo

ADMINISTRACIJA NAJTEŽI DEO

– Mi smo uvek spremni za avanturu, a ovoga puta najteži deo je bila administracija. Nama iz Srbije je trebala samo iranska viza, a kolegi iz Hrvatske su trebale vize za sve pomenute zemlje, osim za Srbiju i Bugarsku. Kada smo konačno dobili sve vize, trebalo je obezbediti KARNET CPD, odnosno međunarodni carinski dokument za motocikle. Pre nekoliko dana smo saznali da je došlo do promene zakona u Iranu i da je moguće da nas ne puste u zemlju sa motorima velike kubikaže, ali se ipak nadamo da će sve ići po planu – istakao je Radovan Paunov.

Posle prikupljenih papira i odrađenih servisa na motorima, trebalo je obezbediti finansije.

– Put nije toliko skup kao što izgleda. Gorivo je u većini zemalja koje planiramo da posetimo jeftinije nego u Srbiji, a u Iranu 1 litra košta samo 10 dinara, kada se prevede u naš novac. Čuli smo od mnogih prijatelja da su ljudi u Iranu izuzetno kulturni i ljubazni, kao i da prihvataju strance bez predrasuda. Većina tih prijatelja nije spavala u hotelima, već su ih ugostili lokalci – dodaje Hromčik.

Radovan Radoš Paunov – detalj sa puta po Rusiji

„NEMOJ DALEKO, DOĐI KUĆI NA RUČAK“

U razgovoru za Ilovezrenjanin obojica spominju svoje nekadašnje avanture na motorima, razne nepredviđene situacije i neobična poznanstva. Paunov uz osmeh dodaje da ga je pre odlaska na sever Norveške najviše iznenadila reakcija njegove majke:

– Pre polaska na Nord Capp pokazao sam mami na karti gde je to, a ona mi je rekla: „Zašto moraš da ideš tako daleko, što se ne provozaš tu negde okolo i dođeš kući na ručak?“.

On ističe da su spremni za sve situacije i da nema straha, iako prolaze kroz neke delove koji nisu poznati po bezbednosti.

– Svesni smo da u nekim od zemalja koje obilazimo saobraćaj nije bezbedna kategorija. Prolazimo i kroz regione koji politički nisu najstabilniji, ali nema straha za bezbednost. Jedino planiramo da u povratku zaobiđemo Donjeck i Lugansk, jer je tamo i dalje ratno stanje.

Radovan Paunov u Sevastopolju (Rusija, Krim)

VELIKA POMOĆ AMBASADE IRANA

– Veliku zahvalnost dugujemo osoblju ambasade Irana i Kulturnog centra Irana u Beogradu. Bili su izuzetno ljubazni, poklonili su nam gomilu literature i mapa, a dobili smo od njih i gomilu saveta. Najavili su da će podržati i izdavanje knjige o našem putovanju u Iran, koju planiram da izdam po povratku – zaključio je Hromčik.

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh