I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Goreo Badnjak u najstarijem gradskom hramu, mališanima podeljeni paketići

Veliki broj Zrenjaninaca okupio se u Uspenskom hramu u Svetosavskoj ulici kako bi prisustvovao svečanosti unošenja i paljenja badnjaka. U 14 časova, u najstarijem hramu u Zrenjaninu, održana je liturgija, osvećen je i zapaljen mladi badnjak.

paljenje badnjaka Uspenski hram
Srpska pravoslavna crkva, vernici i svi hrišćani koji slave praznike po julijanskom kalendaru, danas praznuju Badnji dan, iščekujući najradosniji hrišćanski praznik, Božić. Badnji dan je naziv dobio po grani hrasta – badnjaku koji se na taj dan seče, unosi u kuću i pali.

Paljenje Badnjaka ispred gradskih crkvi svakako je centralni događaj proslave Badnjeg dana. Kada gori on razvija veliku toplotu i svetlost, pa se veruje da je tako postalo simbol ljubavi i svetlosti, zajedništva, jedinstva i porodičnog života.

Veliki broj naših sugrađana okupio se i ove godine u Uspenskom hramu kako bi prisustvovao ovom svečanom činu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

– Neka se u svakoj kući danas rodi Hristos, neka se u svakom srcu danas rodi Hristos. Neka sve bude u miru jer on je najvažniji na ovom svetu, a ako mira ne bude, ne znamo kako ćemo živeti. Mir Božiji, Hristos se rodi – poručio je Radivoj Nađalin, protonamesnik Uspenskog hrama.

paljenje badnjaka Uspenski hram 2

Grad Zrenjanin obezbedio je i ove godine stotinu božićnih paketića za najmlađe. Podelili su ih gradonačelnik Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac.

– Lepa tradicija kod nas Srba, kod nas ovde u Zrenjaninu, Petrovgradu se nastavlja. Želim da čestitam svim Zrenjanincima Badnji dan i sutrašnji Božić i da nam do sledećeg bude mnogo dobrih i lepih dana – izjavio je gradonačelnik Janjić.

podela paketića Uspenski hram

Osim paketića za najmlađe, malo stariji Zrenjaninci mogli su da se posluže toplim kuvanim vinom.

kuvano vino Uspenski hram

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh